Теми статей
Обрати теми

Декларація платника єдиного податку — юридичної особи в програмі OPZ

Редакція БК
Стаття

Декларація платника єдиного податку — юридичної особи в програмі OPZ

 

img 1

Сьогодні ми розглянемо труднощі, з якими стикаються користувачі програми «Податкова звітність» (OPZ) під час складання податкової декларації платника єдиного податку — юридичної особи.

Відповідає Олександра ВІНЦЕВИЧ, головний державний податковий інспектор ДПІ у Деснянському районі м. Києва

 

У програмі «Податкова звітність» (OPZ) я складала податкову декларацію платника єдиного податку — юридичної особи, начебто всі реквізити були заповнені, але під час перевірки структури програма видала таку помилку:

«Документ не пройшов перевірку структури: Error parsing “ as decimal datatype.

The element: ‘HNY’ has an invalid value according to its data type.»

Що означає ця помилка? Що саме я зробила не так?

Ви не вказали один із реквізитів, які необхідно вказувати у цій декларації, а саме — «порядковий № за рік». Цей реквізит розташований у бланку праворуч від назви декларації та відмічений позначкою «*». У примітці до декларації вказано, що у цьому полі зазначається номер (послідовно наростаючим числом від кількості поданих відповідних декларацій за рік). Як тільки ви поставите необхідний порядковий номер, то при правильному заповненні інших реквізитів програма більше не буде видавати помилку при перевірці структури.

 

Під час перевірки структури податкової декларації платника єдиного податку — юридичної особи програма «Податкова звітність» (OPZ) видала таку помилку:

«Документ не пройшов перевірку структури: Error parsing “ as unsignedLong datatype.

The element: ‘HKOPFG’ has an invalid value according to its data type.»

Усе перевірила, начебто всі реквізити заповнені правильно. Не можу зрозуміти в чому справа, адже більшість показників у заголовку заповнилась автоматично з персональних параметрів.

Ви маєте рацію, більшість показників у заголовку заповнюється з персональних параметрів. Більшість, але не всі. На відміну від інших бланків, бланк податкової декларації платника єдиного податку — юридичної особи містить такий показник, як «код організаційно-правової форми господарювання». У випадку коли він не заповнений, програма «Податкова звітність» (OPZ) видає саме ту помилку, яку ви отримали під час перевірки структури.

Нагадуємо окремі коди організаційно-правових форм господарювання:

— підприємства — 100;

— приватне підприємство — 120;

— колективне підприємство — 130;

— акціонерне товариство — 230;

— відкрите акціонерне товариство — 231;

— закрите акціонерне товариство — 232;

— товариство з обмеженою відповідальністю — 240;

— кооперативи — 300;

img 2

Упевнені, що після заповнення зазначеного показника програма більше не буде видавати подібну помилку.

 

Я встановила останню версію програми «Податкова звітність» (OPZ) та намагаюсь розібратись, як виправляти в ній помилки у разі, якщо вони будуть допущені в бланку податкової декларації платника єдиного податку — юридичної особи. Підкажіть, як можна поставити хрестик напроти слова «уточнююча» для випадку, якщо буде прийняте рішення про подання зазначеного бланка як окремої уточнюючої декларації?

Усе дуже просто. У відкритому бланку за умовчанням стоїть хрестик у реквізиті «звітна» (рисунок), тому інші види звіту не активні (їх не вдається вибрати). Єдине, що вам слід зробити, це зняти хрестик напроти слова «звітна», після цього ви без проблем зможете обрати інший вид звіту.

 

Під час ознайомлення з новим бланком податкової декларації платника єдиного податку — юридичної особи вирішила здійснити пробне його заповнення, у тому числі й заповнення у разі виправлення помилок через окрему уточнюючу декларацію. При цьому виявила одну незрозумілу річ. Якщо я його заповнюю як окремий уточнюючий документ, тобто в першій частині вказую всі оновлені цифри, то в 11-му рядку вся сума податку дублюється з 9-го рядка, а штраф, який програмою нараховується сам автоматично в розмірі 3 %, чомусь нараховується на повну суму єдиного податку, а не на різницю. Може, цей бланк у програмі «Податкова звітність» (OPZ) потребує удосконалення?

Зверніть увагу на 10-й рядок, який має назву «Сума єдиного податку за даними раніше поданої декларації, що уточнюється, усього (р. 92 декларації, що уточнюється)3». У зазначеному рядку слід відобразити суму «неправильного» податку, який ви вказували раніше. При цьому в рядках з 1-го по 9-й відображаєте вже правильні показники.

Як тільки ви заповните 10-й рядок, то в 11-му рядку «Сума єдиного податку (недоплата), яка збільшує податкове зобов’язання у зв’язку з виправленням помилки (р. 9 — р. 10, якщо р. 9 > р. 10) або (р. 11 або сума р. 11 додатка(ів) у разі уточнення показників раніше поданої(их) податкової(их) декларації(й) у складі звітної або звітної нової податкової декларації)4» програма сама автоматично проставить ту суму податку, на яку ви робите виправлення (якщо сума податку збільшується). У цей же момент програма автоматично нараховує і штрафну санкцію у розмірі 3 % на суму донарахованого податку, яку відображає в рядку 13 «Сума штрафу в розмірі 3% суми недоплати (нараховується платником відповідно до підпункту ''а'' пункту 50.1 статті 50 глави 2 розділу ІІ Податкового кодексу України (р. 11 х 3%))». Суму пені в рядку 15 потрібно розрахувати самостійно.

Якщо ж виправлення робиться в бік зменшення податку, то при відображенні в 10-му рядку попереднього («неправильного») податку за цей період у рядку 12 «Сума податку, яка зменшує податкове зобов’язання у зв’язку з виправленням помилки (р. 10 — р. 9, якщо р. 10 > р. 9) або (р. 12 або сума р. 12 додатка(ів) у разі уточнення показників раніше поданої(их) податкової(их) декларації(й) у складі звітної або звітної нової податкової декларації)4 (відображається тільки позитивне значення)» відображається сума, на яку ви зменшуєте податок. Зрозуміло, що ніякої штрафної санкції в рядку 13 вже не нараховується.

У разі якщо ви спробуєте методику виправлення помилки через подання додатка до податкової декларації платника єдиного податку — юридичної особи, то:

— у самому бланку декларації вам не слід вказувати період, за який будуть робитись виправлення через додаток;

— період, за який робляться виправлення, вказується лише в бланку додатка.

І головне, після того, як ви заповните декларацію з 1-го по 9-й рядки, а також додаток до декларації, програма «Податкова звітність» (OPZ) дозволяє автоматично заповнити другу частину податкової декларації платника єдиного податку — юридичної особи, яка має назву «Самостійне виправлення помилок». Але при цьому повинні бути відкриті як сама декларація, так і додаток. На екрані монітора ви повинні бачити безпосередньо декларацію. Потім слід зайти в меню програми «Сервіс» та обрати пункт «Автозаповнення документа», після цього ви побачите, що в другій частині декларації з’являються майже всі необхідні цифри з додатка (крім пені, яку слід розрахувати самостійно).

 

Якщо у вас виникнуть труднощі під час формування в програмі «Податкова звітність» (OPZ) декларації платника єдиного податку — юридичної особи або якогось іншого звіту, пишіть нам на адресу bk@id.factor.ua.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі