Теми статей
Обрати теми

Заповнення додатка ОК в «1С:Бухгалтерії 8»

Редакція БК
Стаття

Заповнення додатка ОК в «1С:Бухгалтерії 8»

 

img 1

Наказом Міністерства фінансів України від 21.12.2011 р. № 1684 внесено зміни до форми декларації з податку на прибуток та затверджено нову форму — додаток ОК. Поява нового додатка пов’язана з реалізацією норм п. 152.3 розд. III ПКУ, відповідно до якого платники податків разом з відповідною податковою декларацією подають до ДПС перелік доходів та витрат у розрізі контрагентів — платників єдиного податку, до якого включаються операції, здійснені з таким контрагентом. Уперше додаток ОК, як, власне, і нова форма декларації з податку на прибуток, подаватиметься за результатами I кварталу 2012 року. Розглянемо, що являє собою додаток ОК, а також розберемося в особливостях його заповнення у програмі «1С:Бухгалтерія 8».

Юлія КАМІНСЬКА, консультант «Б & К»

 

Описані вище законодавчі зміни стосуються юридичних осіб, які працюють на загальній системі оподаткування. Таким суб’єктам господарювання з 1 січня 2012 року дозволено включати до витрат товари (роботи, послуги), отримані в підприємців — платників єдиного податку. Але разом з цим вони повинні до звітності з податку на прибуток додавати додаток у вигляді переліку доходів/витрат у розрізі таких контрагентів — платників єдиного податку, форму якого затверджено наказом Мінфіну від 28.09.2011 р. № 1213.

Новий додаток складається з двох розділів, які, у свою чергу, діляться на два підрозділи:

Розділ I. Перелік доходів у розрізі контрагентів — платників єдиного податку:

«Фізичні особи — підприємці»;

«Юридичні особи — суб’єкти господарювання».

Розділ II. Перелік витрат у розрізі контрагентів — платників єдиного податку:

«Фізичні особи — підприємці»;

«Юридичні особи — суб’єкти господарювання».

У цьому додатку для фізичних осіб — підприємців в обов’язковому порядку має бути заповнено такі дані:

— П. І. Б. платника;

— реєстраційний номер облікової картки/серія і номер паспорта. Серія і номер паспорта вказуються в разі, якщо через свої релігійні переконання фізичні особи відмовились від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний орган ДПС та мають відповідну відмітку в паспорті;

— загальна сума операції без ПДВ.

Для юридичних осіб — суб’єктів господарювання, обов’язковими даними є:

— найменування платника;

— код ЄДРПОУ;

— загальна сума операції без ПДВ.

У зв’язку з тим, що немає інструкцій із заповнення додатка, на нашу думку, підприємство повинне наводити інформацію лише щодо тих платників єдиного податку, за операціями з якими у звітному періоді було визнано доходи або витрати в податковому обліку.

 

ВІДОБРАЖЕННЯ ДОХОДІВ У ДОДАТКУ ОК

Що стосується відображення доходів за операціями, пов’язаними із здійсненням основної діяльності підприємства, то згідно з п. 137.1 розд. III ПКУ дохід від реалізації товарів визначається за датою переходу до покупця права власності на такий товар. Дохід від надання послуг та виконання робіт визначається за датою складання акта чи іншого документа, оформленого відповідно до чинного законодавства, який підтверджує виконання робіт або надання послуг.

Таким чином, загальні доходи звітного періоду, отримані підприємством, можна перевірити на підставі бухгалтерської проводки Дт 361 — Кт 701-703, тобто фактичних доходів звітного періоду.

Згідно з п.146.14 розд. III ПКУ дохід від продажу чи іншого відчуження об’єкта основних засобів або нематеріальних активів визначається на підставі договору про продаж чи інше відчуження об’єкта основних засобів або нематеріальних активів, але не нижче звичайної ціни такого об’єкта в податковому періоді переходу права власності на такі об’єкти. Як бачимо, особливих труднощів з відображенням доходів у цьому додатку виникнути не повинно.

 

ВІДОБРАЖЕННЯ ВИТРАТ у ДОДАТКУ ОК

Відповідно до п. 138.4 розд. III ПКУ витрати, що формують собівартість реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг, визнаються витратами того звітного періоду, в якому визнано доходи від реалізації таких товарів, виконаних робіт, наданих послуг. Інші витрати визнаються витратами того звітного періоду, в якому вони були здійснені згідно з правилами ведення бухгалтерського обліку.

Таким чином, виникає неоднозначна ситуація, виходячи з якої можна зробити висновок, що підприємство має право відобразити витрати, пов’язані з придбанням товару у платника єдиного податку, лише в момент реалізації цього товару в частині його собівартості. Давайте спробуємо розібратися з проблемними питаннями, які, на наш погляд, існують сьогодні.

Відображення в додатку ОК витрат на придбання основних засобів та нематеріальних активів у платників єдиного податку. При розрахунку об’єкта обкладення податком на прибуток доходи та витрати нараховуються з моменту їх виникнення згідно з правилами, установленими розд. ІІІ ПКУ, незалежно від дати надходження або сплати коштів, якщо інше не встановлено зазначеним розділом. Витрати на придбання об’єктів основних засобів та нематеріальних активів підлягають амортизації. Амортизація основних засобів проводиться до досягнення залишковою вартістю об’єкта його ліквідаційної вартості (згідно з п.144.1 і п.п.145.1.4 розд. III ПКУ). Платник податків повинен у кожному звітному періоді, в якому здійснюється нарахування амортизації на придбаний у платника єдиного податку об’єкт основних засобів або нематеріальних активів, відображати в додатку ОК суми нарахованої амортизації.

До розділу II потраплять лише ті операції з єдиноподатниками, за якими у звітному періоді визнаються витрати. У разі придбання робіт (послуг) у платника єдиного податку загальна сума витрат на придбання таких робіт, послуг без ПДВ разом з інформацією про єдиноподатника відображається в розділі II у звітному періоді, в якому визначено дохід від виконаних робіт, наданих послуг (якщо витрати формують собівартість виконаних робіт, наданих послуг), або в тому звітному періоді, в якому витрати було здійснено, згідно з правилами ведення бухгалтерського обліку (якщо витрати включаються до інших витрат).

Ще одним цікавим моментом є персоніфікація покупців у разі реалізації товарів через готівковий розрахунок за допомогою РРО. З одного боку, у чеку не вказуються персональні дані клієнта. Але з іншого боку, що робити підприємству-продавцю, якщо товар придбала фізична особа — підзвітна особа підприємства — платника єдиного податку, яка наразі не зобов’язана інформувати продавця про свій податковий статус. Єдиним порятунком у цій ситуації є укладення договорів за всіма операціями купівлі-продажу, надання послуг, виконання робіт та отримання копій Свідоцтв про сплату єдиного податку, копій витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб або фізичних осіб —підприємців. Але знову-таки, оскільки на сьогодні відсутні офіційні податкові роз’яснення і це питання не врегульовано, не можна зробити однозначних висновків про те, чи повинно, і якщо так, то як, підприємство відстежувати готівкові операції, здійснені з платниками єдиного податку. Тому підприємствам залишається лише чекати офіційної думки органів ДПС.

З усіх наведених вище ситуацій можна зробити висновок про те, що єдиною простою, на наш погляд, ситуацією є така, коли товари було придбано у платника єдиного податку та реалізовано в одному звітному періоді. Наприклад:

1) у разі придбання платником податку на прибуток у платника єдиного податку товару ця операція відображатиметься в розділі II додатка ОК у момент реалізації (списання) товару;

2) якщо платник податку на прибуток отримає передоплату за товар від покупця — платника єдиного податку, ця операція відображатиметься в розділі I додатка ОК у періоді передачі права власності на такий товар.

Відзначимо також такі особливості цього додатка, на які слід звернути увагу бухгалтеру:

— складати додаток необхідно з наростаючим залишком;

— доходи та витрати необхідно відображати згорнуто за кожним контрагентом — платником єдиного податку, а не окремо за кожною операцією, проведеною з ним;

— дані додатка не можуть бути «звірені» або узгоджені з якимсь із рядків декларації, оскільки вони мають виключно інформаційних характер та відображають лише частину операцій, проведених підприємством у звітному податковому періоді.

Можливо, у найближчому майбутньому форму декларації буде доопрацьовано так, що в ній з’являться спеціальні рядки, де відображатимуться виключно доходи та витрати, які підприємство проводило з платниками єдиного податку. Проте нагадаємо, що не подати додаток ОК підприємство не має права, оскільки відповідно до п. 46.1 розд. I ПКУ додатки до податкової декларації є її невід’ємною частиною.

 

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕПОДАння та НЕПРАВИЛЬНЕ ЗАПОВНЕННЯ ДОДАТКА ОК

Згідно з п. 46.1 розд. I ПКУ додатки до податкової декларації є її невід’ємною частиною. Відповідно до п. 48.7 розд. I ПКУ податкова звітність, складена з порушенням норм цієї статті, не вважається податковою декларацією. Тобто в разі неподання до органу ДПС додатків до декларації така декларація не визнається податковою декларацією.

Таким чином, згідно з п. 120.1 розд. II ПКУ за неподання або несвоєчасне подання платником податків податкових декларацій передбачена відповідальність у вигляді штрафних санкцій у розмірі 10 нмдг (170,00 грн.) за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. За повторне порушення протягом року, в якому вже було застосовано штрафні санкції, накладається штраф у розмірі 60 нмдг (1020,00 грн.) за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Також керівника та інших посадових осіб підприємства може бути притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення порядку ведення податкового обліку в розмірі від 5 до 10 нмдг (від 85,00 до 170,00 грн.), у разі повторного вчинення таких дій — у розмірі від 10 до 15 нмдг (від 170,00 до 255,00 грн.) (згідно зі ст. 1631 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X, далі — КпАП).

У зв’язку з тим, що дані, які наводяться в додатку ОК, не впливають на податкове зобов’язання звітного періоду, до платника податків не може бути застосовано штрафні санкції, указані у ст.123 розд. II ПКУ.

Єдині санкції, що, на нашу думку, можна застосувати до платника податків, — це адміністративні штрафи, передбачені ст. 1631 КпАП, про які згадувалося вище.

Звертаємо увагу: на жаль, наразі немає чіткого нормативного регулювання, а також офіційних роз’яснень органів ДПС щодо цього питання. Отже, підприємству залишається лише припускати, що очікує його в разі візиту представників контролюючих органів.

 

ОСОБЛИВОСТІ ЗАПОВНЕННЯ ДОДАТКА ОК у ПРОГРАМІ «1С»

У новому релізі (1.2.6) програми «1С:Бухгалтерія 8» реалізовано автоматичне заповнення додатка ОК. На жаль, на сьогодні відсутня інструкція із заповнення декларації та додатків до неї. У конфігурації додаток ОК заповнюється так, щоб:

— відповідати поняттям «доходи» та «витрати на придбання», які використовуються в розд. ІІІ «Податок на прибуток» ПКУ;

— зробити порівнянними додаток ОК і декларації платників єдиного податку, що подаються контрагентами підприємства.

Доходи підприємства в розрізі контрагентів — платників єдиного податку показуються в додатку ОК у періоді продажу товарів, виконання робіт, надання послуг таким контрагентам. Витрати підприємства в розрізі контрагентів — платників єдиного податку показуються в додатку ОК у періоді придбання запасів, капітальних інвестицій, робіт, послуг у таких контрагентів.

Для автоматичного заповнення додатка ОК в «1С:Бухгалтерії 8» необхідно для контрагентів — платників єдиного податку:

— коректно заповнити параметр «Схемы налогообложения контрагентов» (рис. 1);

— вести розрахунки з ними на субрахунках 361, 631, 3771, 6851.

img 2

Для чіткого та швидкого аналізу рекомендуємо підприємству доопрацювати звіт за вказаними вище субрахунками, в яких відображатиметься інформація виключно щодо платників єдиного податку — фізичних та юридичних осіб.

Розглянемо заповнення додатка ОК в «1С:Бухгалтерії 8» на такому прикладі:

Платник податку на прибуток на загальних підставах, ТОВ «Світанок», код ЄДРПОУ 12345678, у I кварталі 2012 року здійснив такі господарські операції:

1) придбав та оплатив товар на суму 180000,00 грн., у тому числі ПДВ — 30000,00 грн. у ТОВ «Регата», платника єдиного податку за ставкою 3 % (код ЄДРПОУ 00000000);

2) відобразив дохід від реалізації товару, отриманого від ТОВ «Регата», у сумі 120000,00 грн., у тому числі ПДВ — 20000,00 грн., ТОВ «Грантіз», платнику єдиного податку за ставкою 5 %, собівартість товару 30000,00 грн. (код ЄДРПОУ 22222222);

3) придбав папір на суму 1200,00 грн. без ПДВ у фізичної особи — підприємця на єдиному податку другої групи Шкуренка О. О. (реєстраційний номер облікової картки 3333333333);

4) використав придбаний папір та відобразив його у складі адміністративних витрат на підставі акта списання на суму 600,00 грн.;

5) відобразив адміністративні витрати на підставі акта наданих послуг із ведення бухгалтерського обліку на суму 2400,00 грн., отриманих від фізичної особи — підприємця на єдиному податку третьої групи за ставкою 5 % Стежка В. П. (реєстраційний номер облікової картки 4444444444);

6) відобразив адміністративні витрати на підставі акта наданих послуг на суму 4000,00 грн. щодо послуг оренди, отриманих від фізичної особи — підприємця на єдиному податку третьої групи за ставкою 5 % Пузька В. В. (реєстраційний номер облікової картки 5555555555).

Щоб ці операції коректно відобразилися в додатку ОК, необхідно коректно заповнити параметр «Схемы налогообложения контрагентов». Щодо кожного з перелічених у прикладі контрагентів заповнимо необхідну інформацію («Операции → Справочник → Контрагенты»). Наприклад, для контрагента ТОВ «Регата» у картці на закладці «Общие» заповнимо код ЄДРПОУ та інші реквізити підприємства. На закладці «Схемы налогообложения» виберемо схему «Единый налог и НДС», а на закладці «Счета учета» проконтролюємо, щоб були вибрані субрахунки 631 і 3711 (рис. 2).

img 3

Після того як дані про контрагента заповнено, проводимо документ «Поступление товаров и услуг» (меню «Покупка → Поступление товаров и услуг»). Після проведення цього документа дані, відображені в ньому, потраплять до додатка ОК.

Важливо ! Незважаючи на те що в програмі «1С:Бухгалтерія 8» реалізовано автоматичне заповнення додатка ОК, дані до нього, зокрема про придбання товару, відображаються в повному обсязі, а не лише в частині реалізованого товару. Отже, бухгалтер повинен відстежувати і коригувати вручну цифри за такими операціями.

Сформуємо в «1С:Бухгалтерії 8» декларацію з податку на прибуток та подивимось на додаток ОК. На рис. 3 ми бачимо, що в розділі І таблиці «Юридичні особи — суб’єкти господарювання» відображено чистий дохід без ПДВ, отриманий підприємством у звітному кварталі, у сумі 100000,00 грн.

img 4

У розділі ІІ таблиці «Фізичні особи — підприємці» відображено:

1) витрати зі списання паперу в сумі 600,00 грн. Звертаємо увагу: у програмі «1С» суму таких витрат на сьогодні потрібно вказувати вручну, оскільки до додатка ОК автоматично затягується вся сума операції (придбання товару), що була проведена з платником єдиного податку у звітному періоді, а не сума, відображена на підставі акта списання;

2) витрати з ведення бухгалтерського обліку в сумі 2400,00 грн.;

3) витрати на оренду в сумі 4000,00 грн.

А в таблиці «Юридичні особи — суб’єкти господарювання» відображено витрати в частині собівартості реалізованого у звітному періоді товару в сумі 30000,00 грн. Отже, у програмі «1С» суму таких витрат на сьогодні потрібно вказувати вручну, оскільки до додатка ОК автоматично затягується вся сума операції (придбання товару), що була проведена з платником єдиного податку у звітному періоді, а не сума, відображена на підставі видаткових накладних.

 

Як бачите, усе досить просто. Якщо ж виникнуть запитання, пишіть нам на електронну адресу bk@id.factor.ua . Успіхів у роботі!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі