Теми статей
Обрати теми

Wise Disk Cleaner: очищаємо жорсткий диск

Редакція БК
Стаття

Wise Disk Cleaner: очищаємо жорсткий диск

 

img 1

Для сучасного бухгалтера комп’ютер — основний робочий інструмент. Від того, в якому стані перебуває цей інструмент, залежить дуже багато. Швидка, безвідмовна робота комп’ютера може істотно підвищити продуктивність бухгалтерської праці, зробити її приємною та комфортною. Звісно, тут не все залежить від кінцевого користувача. Велику роль відіграє так зване залізо — характеристики комп’ютера, якість його виконання тощо. Та все-таки на окремі моменти ми здатні вплинути. Причому зробити це самостійно, без будь-якої сторонньої допомоги! Я маю на увазі правильну експлуатацію комп’ютера. І насамперед своєчасний догляд за жорстким диском — сховищем усієї бухгалтерської інформації. Як привести в порядок жорсткий диск, використовуючи спеціальну програму Wise Disk Cleaner, я розповім у цій статті.

Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

Отже, сьогодні об’єктом нашої уваги буде один із головних компонентів вашого комп’ютера — його жорсткий диск. Це дійсно дуже важливий пристрій. Хоча б тому, що здебільшого жорсткий диск (або «вінчестер») — пристрій механічний. А це означає, що швидкість роботи жорсткого диска частенько визначає продуктивність усього комп’ютера. Коли диск працює повільно, важко очікувати хорошої роботи від вашого ПК. Особливо якщо йдеться про роботу з програмою «1С» або обробку баз даних. Давайте розберемося, від чого залежить продуктивність вінчестера і як можна її збільшити.

На будь-якому диску зазвичай зберігається безліч інформації як службового, так і прикладного характеру. Це й операційна система Windows, яка налічує добрий десяток тисяч файлів, документи, бази даних, музику, фотографії. І всі вони не лише займають місце. З імен файлів система формує так званий зміст — свого роду довідник, де для кожного елемента записано його ім’я та місце розташування на диску. За цим змістом Windows знаходить та відкриває потрібні документи. Інформацію зі змісту він використовує, щоб визначити вільні ділянки на жорсткому диску при збереженні файлів. Причому всі ці операції Windows виконує дуже часто! Коли диск заповнено, зміст великий, робота з ним різко сповільнюється. І це зрозуміло. Щоб знайти потрібний файл серед десятків тисяч елементів, знадобиться певний час. А якщо пошук доводиться повторювати мільйони разів, то затримка вже буде істотною. От і виходить, що в міру заповнення диска він працюватиме все повільніше. І в результаті через якийсь час комп’ютер почне «гальмувати». Це — типова ситуація для більшості сучасних ПК, особливо коли йдеться про ноутбуки, де встановлено повільний жорсткий диск.

З викладеного випливає важливий висновок: щоб комп’ютер працював швидко, потрібно періодично очищати жорсткий диск від непотрібних файлів. Це як мінімум! При цьому виникає запитання: звідки беруться ці самі «непотрібні» файли, якщо ми працюємо з обмеженою кількістю документів та намагаємося не зберігати нічого зайвого? Відповідь проста: ці файли залишають прикладні програми. Тут ситуація така. З різних причин (прорахунки розробників, некоректне завершення додатків) після закінчення роботи допоміжні або службові файли можуть залишатися на диску. Елементарний приклад. Ви працюєте з програмою Word. Для своїх внутрішніх цілей цій програмі потрібні тимчасові файли. В одних вона виконує автозбереження документа. Інші використовує як проміжну пам’ять для прискорення своєї роботи. Причому всі ці файли Word повинен (!) використовувати в межах одного сеансу, і при закритті програми він зобов’язаний їх видалити. Але раптово пропало світло, Word завершив роботу аварійно. І його тимчасові файли міцно зайняли «місце під сонцем» у межах вашого жорсткого диска. Якщо їх примусово не видалити, вони так і залишаться зайвим баластом, який хоча й незначно, але погіршить роботу комп’ютера. А коли таких файлів накопичиться багато, проблем з продуктивністю не уникнути. Щоб поліпшити ситуацію, потрібно обов’язково очистити жорсткий диск. Зробити це можна як засобами самої системи Windows, так і за допомогою спеціальних програм. Однією з таких програм є Wise Disk Cleaner. Я вибрав цей додаток не випадково. Wise Disk Cleaner простий у використанні. У нього є російськомовний інтерфейс. На сайті виробника представлена і комерційна, і безплатна версії програми. І, нарешті, найголовніше: Wise Disk Cleaner працює добре. Виходячи з цих міркувань, я і хочу познайомити вас із цією чудовою програмою. Приступимо.

 

Де взяти Wise Disk Cleaner

Насамперед заходимо на сайт розробника (http://www.wise cleaner.com), переходимо в розділ «Downloads», знаходимо посилання на завантаження програми «Wise Disk Cleaner». За бажання можна звернутися безпосередньо за адресою http://www.wisecleaner.com/download.html. Сайт англомовний, тому напис на кнопці для завантаження програми виглядає так: «Free Download». Клацаємо по цій кнопці. Відкриється ще одне проміжне вікно з пропозицією завантажити програму і попутно перевірити реєстр комп’ютера на предмет помилок. У цьому вікні клацаємо на кнопці «Download Now» і вказуємо папку для завантаження файлу. Через деякий час на комп’ютері з’явиться інсталяційний пакет. У моєму випадку це був єдиний файл з ім’ям «WDCFree.exe» (назва може відрізнятися). Отже, ми отримали версію програми, що вільно розповсюджується. На цьому ж сайті є і комерційна версія «Wise Disk Cleaner Professional». Вона відрізняється розширеним функціоналом. Та і працює значно швидше. Отже, вибір є. Але як би там не було, програму ми завантажили, час її встановити.

 

Установлення Wise Disk Cleaner

Процедура встановлення, як і слід було очікувати, гранично проста. Робимо так.

1. Подвійне клацання по інсталяційному файлу викликає його на виконання. Відкриється вікно вітання, в якому натискуємо «Далее». З’явиться вікно з ліцензійною угодою для установлення сервісу «Ask Toolbar», як на рис. 1.

img 2

2. Тут я пропоную прибрати галочку біля тексту «I Accept the license agreement and want to install the Ask Toolbar» — зайві інтернет-сервіси нам ні до чого. Прапорці в нижній частині вікна («Make Ask my browser default search provider» і «Set my Home page те Ask.com») я раджу теж відключити (рис. 1).

3.  Натискуємо «Далее». Відкриється вікно з ліцензійною угодою на використання продукту «Wise Disk Cleaner» (рис. 2).

img 3

4.  У ньому ставимо перемикач у положення «Я принимаю условия соглашения», натискуємо «Далее».

5.  У наступному вікні вказуємо папку для інсталяції програми (або залишаємо її за умовчанням, рис. 3). Натискуємо «Далее».

img 4

6.  Відкриється вікно з пропозицією створити групу ярликів у меню «Пуск». За умовчанням вона називатиметься Wise Disk Cleaner, і я не бачу причини це змінювати. Натискуємо «Далее».

7. З’явиться вікно з пропозицією створити ярлики на робочому столі (рис. 4). Я зазвичай залишаю лише прапорець «Создать значок на Рабочем столе». Натискуємо «Далее». Відкриється вікно з пропозицією розпочати процес установлення.

img 5

8. У цьому вікні натискуємо «Установить». Через кілька хвилин програма буде готова до роботи.

Думаю, що встановлення Wise Disk Cleaner не викличе проблем, особливо якщо параметри встановлення залишити за умовчанням. Отже, можна приступати до очищення диска.

 

Майстер очищення Wise Cleaner

Очищення диска у програмі Wise Disk Cleaner можна виконати з використанням Майстра або в ручному режимі. Спершу поглянемо, як працює Майстер очищення диска. До речі, цей режим установлено у програмі за умовчанням. Робимо так.

1. Клацанням по ярлику програми викликаємо «Wise Disk Cleaner». Відкриється перше вікно Майстра очищення. У ньому натискуємо «Далее» і переходимо до вікна, як наведено на рис. 5. У ньому перелічені розширення всіх файлів, які програма Wise Disk Cleaner пропонує видалити з жорсткого диска. Кнопка «Рекомендовано» позначає в списку розширень ті, які розробники програми обрали за умовчанням. Кнопка «Все» позначає всі види розширень, кнопка «Ничего» знімає всі прапорці в запропонованому списку. Кнопки «Добавить» та «Удалить» дозволяють поповнити або скоротити список розширень. Ці настройки ми не робитимемо. Натискуємо «Далее». Відкриється вікно, фрагмент якого показано на рис. 6.

img 6

 

img 7

2. У ньому вибираємо диск, який потрібно очистити, та натискуємо «Далее». Програма повернеться у вікно настройок, як наведено на рис. 5. У ньому можна позначити галочками категорії файлів, які потрібно видалити з жорсткого диска. Тут я пропоную все залишити за умовчанням: двічі натискуємо кнопку «Далее» — перед нами вікно, наведене на рис. 7.

img 8

3. У цьому вікні можна вказати, які дії повинна зробити програма з видаленими файлами. За умовчанням Wise Disk Cleaner помістить їх у корзину. Можна вибрати варіант «Безвозвратное удаление» або вказати конкретну папку, куди буде записано видалені об’єкти.

4. Натискуємо кнопку «Далее». Відкриється завершальне вікно Wise Disk Cleaner, аналогічне наведеному на рис. 5 з текстом «Готово. Пожалуйста нажмите ″Готово″ для сохранения настроек».

5. У ньому натискуємо «Готово». З’явиться вікно, як наведено на рис. 8.

img 9

Отже, ми настроїли програму Wise Disk Cleaner і все, що залишається зробити, — у головному вікні програми натиснути на кнопку «Запуск сканирования», а потім — «Удаление ненужных файлов» (рис. 8). Після цього програма Wise Disk Cleaner швидко й якісно звільнить жорсткий диск вашого комп’ютера від зайвого «сміття».

 

Робота без Майстра очищення

Автоматична робота з Майстром очищення, звісно, має свої переваги. Але все-таки для повноцінного використання можливостей Wise Disk Cleaner я пропоную розібратися з вікном на рис. 8. Причому у випадку з Wise Disk Cleaner достатньо обмежитися панеллю інструментів — її іконки точно повторюють пункти головного меню. Усього на панелі 11 іконок. Ось їх призначення:

— «Запуск сканирования», починає перегляд розділу жорсткого диска на предмет пошуку непотрібних файлів;

— «Запуск Мастера», після натиснення цієї кнопки стартує Майстер очищення диска;

— «Восстановление удален- ных файлов с диска NTFS», дозволяє відновити раніше видалені файли. Така операція можлива не завжди. Відновити файл програма зможе лише у випадку, якщо поверх нього не була записана інша інформація;

— «Затирание удаленных файлов», фізично прописує видалені файли спеціальним символом. Після такої дії відновити їх уже буде неможливо;

— «Выбрать все пункты» (або комбінація «Ctrl+A»), позначає всі знайдені файли для видалення;

— «Ничего не выбирать» (комбінація «Ctrl+N»), знімає позначку з усіх знайдених файлів для видалення;

— «Инвертировать выбор» (комбінація «Ctrl+R»), розставляє галочки у списку для видалення з точністю «до навпаки»;

— «Удаление ненужных файлов», видаляє позначені файли з жорсткого диска;

— «Восстановление из резервной копии», дозволяє відновити вміст диска з раніше створеного архіву;

— «Настройка программы», відповідає за параметри роботи Wise Disk Cleaner;

— «Выход из программы» (комбінація «Ctrl+Alt+X»), завершує роботу.

Тепер розглянемо на прикладі, як це виглядає практично. Робимо так.

1. Викликаємо Wise Disk Cleaner, відразу ж закриваємо вікно Майстра очищення.

2. Клацаємо по списку «Выбор раздела:», із запропонованих варіантів вибираємо диск або розділ диска, який ми збираємося очистити. У прикладі на рис. 8 — це розділ «С:».

3. Клацаємо по кнопці «Запуск сканирования». Через деякий час у правій частині вікна з’явиться список файлів, запропонованих до видалення. Кожен елемент цього списку позначений галочкою (вона розташована ліворуч від імені файлу).

4. Клацаємо по іконці «Ничего не выбирать» або натискуємо «Ctrl+N». Усі позначки біля імен файлів буде видалено.

5. Натискуємо «Выбрать все пункты» (комбінація «Ctrl+A»). Біля всіх елементів списку з’являться позначки для видалення (рис. 8). До речі, той же результат забезпечить комбінація «Ctrl+R».

6. Натискуємо кнопку «Удаление ненужных файлов». Розпочнеться процес очищення диска. Через деякий час у нижній частині вікна з’явиться повідомлення про результати виконаної роботи. У моєму випадку програма видалила 381 непотрібний файл, і це при тому що попереднє очищення диска було виконано всього один день тому.

 

Інші функції Wise Disk Cleaner

Крім очищення жорсткого диска, програма Wise Disk Cleaner пропонує й інші, не менш цікаві сервіси. Ось деякі з них.

 

ВІДНОВЛЕННЯ ФАЙЛІВ

Думаю, немає такого користувача, який хоча б раз у житті не втрачав важливий документ. Чи то сам його випадково видалив, чи то стався збій програми або «завис» комп’ютер. Це неважливо, у будь-якому разі ситуація вкрай неприємна. Неприємна, але не безвихідна! І вирішити проблему допоможе програма Wise Disk Cleaner. Для цього робимо так.

1. Викликаємо Wise Disk Cleaner, клацаємо по іконці «Восстановление удаленных файлов с диска NTFS». Відкриється вікно «NTFS Disk Recovery», наведене на рис. 9. У лівій частині вікна відображені всі жорсткі диски, доступні на вашому комп’ютері.

img 10

2. Вибираємо зі списку потрібний диск, натискуємо кнопку «Сканировать». У міру роботи у правій частині вікна з’являтимуться файли, які були видалені з указаного диска. При цьому за колонкою «Состояние» можна заздалегідь оцінити перспективи відновлення того чи іншого елемента. Якщо в цій колонці стоїть значення «Good», дані відновити вдасться. Для елементів, позначених як «Poor», найімовірніше, виникнуть проблеми.

3. Знаходимо потрібний файл, виділяємо його та клацаємо правою кнопкою миші. Відкриється контекстне меню з одного пункту «Сохранить как…».

4. Клацаємо по ньому лівою кнопкою мишки, відкриється вікно Провідника.

5. У ньому знаходимо диск, указуємо папку для збереження файлу та натискуємо «ОК». Програма Wise Disk Cleaner відновить видалений файл та запише його до зазначеної папки.

Важливо! Відновлення видалених файлів можливе лише у випадку, якщо на їх місце не було записано інші дані. Отже, якщо ви випадково стерли файл з диска, постарайтеся нічого не записувати на цей диск, а відразу ж звернутися до функції відновлення.

 

ВИДАЛЕННЯ ФАЙЛІВ БЕЗ МОЖЛИВОСТІ ВІДНОВЛЕННЯ

На цьому світі все залишає свій слід. Будь-яка інформація, яка була створена, а потім ретельно прихована або навіть видалена, з великою ймовірністю може бути виявлена та відновлена. Це стосується й видалення документів з вашого комп’ютера. По суті, видалення файлів не знищує їх на жорсткому диску. Усе, що при цьому робить система Windows, — це стирає посилання на видалені документи зі змісту диска. Самі ж дані на вінчестері залишаються. Просто для користувача вони стають недоступними. Зате фахівець за бажанням ці дані відновить та прочитає. Чи потрібно казати, що бажаючих прочитати деякі бухгалтерські звіти іноді набагато більше, ніж хотілося б? Саме для боротьби з цим контингентом у програмі Wise Disk Cleaner є спеціальна функція «Удаление ненужных файлов». Вона дозволяє не просто видалити документ, а й затерти його фізично, записавши на місце, що звільнилося, службові символи. Відновити файл після цього буде вже неможливо. Щоб скористатися функцією видалення файлів, робимо так.

1. Викликаємо Wise Disk Cleaner, вибираємо розділ жорсткого диска.

2. Клацаємо по кнопці «Удаление ненужных файлов». Відкриється вікно з попередженням, що всі видалені файли буде знищено назавжди.

3. У цьому вікні натискуємо на кнопку «Start Scrub». Усе, тепер видалена інформація буде недоступною для надміру цікавих очей.

Операція з видалення файлів без можливості відновлення працює довго. Це залежить від розміру вінчестера. Наприклад, для диска ємністю близько 160 Гбайт операції видалення та відновлення файлів можуть виконуватися 10 — 15 хвилин і навіть більше. Зі збільшенням ємності диска час їх виконання різко зростає.

Важливо! Перш ніж скористатися функцією Start Scrub, прочитайте текст у вікні на рис. 10. Не переривайте цю операцію, не вимикайте комп’ютер та не викликайте інші програми під час виконання цього процесу.

img 11

 

ОЧИЩЕННЯ ЗА РОЗКЛАДОМ

Будь-яка дія дає добрий результат, якщо робити її системно, особливо коли йдеться про своєчасне очищення жорсткого диска. Стосовно програми Wise Disk Cleaner це означає, що викликати її потрібно регулярно. Наприклад, за розкладом. Зробити це можна так.

1. Викликаємо Wise Disk Cleaner, клацаємо по пункту «Опции» головного меню. Відкриється список із трьох елементів.

2. У ньому вибираємо елемент «Опции». Відкриється вікно настройок програми.

3. У ньому переходимо на закладку «Задание». У центральній частині вікна з’явиться список наявних завдань. На рис. 11 таке завдання одне.

img 12

4. Клацаємо правою кнопкою на цьому завданні. Із контекстного меню вибираємо «Правка задания» (можна скористатися комбінацією «Ctrl+E»).

5. У вікні, що відкрилося, переходимо на закладку «Расписание» та вводимо параметри для виклику програми Wise Disk Cleaner. Так, на рис. 12 указано, що викликати Wise Disk Cleaner потрібно кожного тижня щопонеділка о 21:00.

img 13

От, власне, і все, що я хотів розповісти про програму Wise Disk Cleaner. Сподіваюся, що вона допоможе привести ваш жорсткий диск у порядок. А ми наступного разу подивимося на інші, не менш ефективні способи підвищення продуктивності бухгалтерського ПК.

 

Успішної роботи! Чекаю ваших запитань, зауважень та пропозицій на bk@id.factor.ua, nictomkar@rambler.ru або на форумі редакції www.bk.factor.ua/forum.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі