Теми статей
Обрати теми

Звітність неприбуткових підприємств у програмі «OPZ»

Редакція БК
Стаття

Звітність неприбуткових підприємств у програмі «OPZ»

 

img 1

Сьогодні ми розглянемо проблеми, з якими зіткнулись бухгалтери неприбуткових підприємств під час формування звітності у програмі «Податкова звітність» (OPZ).

Відповідає Олександра ВІНЦЕВИЧ , головний державний податковий інспектор ДПІ у Деснянському районі м. Києва

 

У нас в інспекції усі , навіть приватні підприємці, отримують безкоштовні ключі електронного цифрового підпису та програми, щоб звітувати до податкових органів через Інтернет.

Підкажіть, а чи є можливість у неприбуткової організації звітувати до податкових органів через Інтернет, чи є у тій програмі, що видають податківці, бланк «Податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ
та організацій»?

 

Так, ця можливість у неприбуткової організації є. У програмі «Податкова звітність» (OPZ) зазначений звіт теж існує.

Однак перед тим як розповісти про те, як його знайти, одразу попередимо про одну з головних умов початку роботи з програмою — перед початком роботи зі звітами слід налаштувати «Персональні параметри» платника податків. Це робиться у меню «Сервіс → Персональні параметри». Тільки після того, як ви заповнили «Персональні параметри», можна приступати до пошуку зазначеного звіту. У подальшому при його відкритті всі реквізити підприємства будуть заповнюватись автоматично.

Для того щоб знайти бланк «Податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій», слід зайти в меню «Довідники → Довідники документів». У вікні, що відкрилось, натисніть на надпис «01 Прибуток». Далі слід знайти запис з кодом «J01019» — це і буде бланк «Податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій». Поставте прапорець напроти цього запису та збережіть зміни, натиснувши на кнопку «Зберегти зміни». Завдяки цим діям зазначений звіт можна буде кожного разу відкривати через меню «Документ → Новий». При цьому кожного разу у звіті автоматично заповнюватиметься більшість даних підприємства.

Звертаємо увагу на те, що при відкритті зазначеного бланку його номер буде дещо довший, а саме «J01019018» (це його офіційний номер). Побачити його можна знизу ліворуч уже при відкритому бланку.

 

Заповнила в програмі «Податкова звітність» (OPZ) «Податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій». Зробила начебто все правильно, але при перевірці структури програма видала таке повідомлення:

«Документ не пройшов перевірку структури: Element content is invalid according to the DTD/Schema.

Expecting: H1KV, HHV, H3KV, HV, H2KV, H23KV, H24KV.»

Підкажіть, у чому я могла помилитись.

 

Так, ви не заповнили один з реквізитів звіту, і програма про це вам підказує. Такий запис з’являється у разі, коли бухгалтер забув у відкритому бланку вказати звітний період, за який подається зазначений звіт, наприклад не поставив позначку, що звіт подається за півріччя.

 

Заповнила в програмі «Податкова звітність» (OPZ) «Податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій». Перевірку структури і камеральну перевірку звіт пройшов без зауважень. Відправила звіт до податкових органів, але отримала Квитанцію № 1, в якій указано, що документ не прийнято з такої причини:

«Виявлені помилки:

Помилка — форма не приймається в періоді 2012 р., ІІ квартал.»

Але ж я у самому бланку звіту поставила хрестик напроти слова «Півріччя». Не можу зрозуміти, у чому справа?

 

Справа в тому, що під час відкриття бланка «Податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій» у програмі «Податкова звітність» (OPZ) з’являється вікно, в якому бухгалтер повинен указати як звітний період — квартал, адже іншого звітного періоду йому програма в цей момент не пропонує. У бухгалтера є право обрати лише цифру — «1», «2», «3», «4» (яка означає квартал). Як показує практика, в цьому випадку бухгалтери вказують цифру — «2».

Потім у вже відкритому бланку звіту у бухгалтера є можливість указати, що звіт формується за один квартал, півріччя, три квартали, рік. Це більшість бухгалтерів відображає правильно.

Заповнивши повністю звіт та зробивши перевірку структури і камеральну перевірку, значна частина бухгалтерів під час збереження цього звіту втрачає пильність. Адже під час збереження звіту на екрані монітора з’являється додаткове вікно, яке слід уважно заповнити.

У цьому вікні є такий показник, як «Тип періоду», в якому автоматично вказано слово «квартал», та показник «Звітний квартал», де також автоматично зазначена цифра — «2» (див. рисунок). Саме на цьому етапі бухгалтеру слід змінити інформацію, вказавши в полі «Тип періоду» — півріччя. Якщо це зробити, програма автоматично змінює слова «Звітний квартал» на слова «Звітний місяць» і вказує замість цифри «2» цифру «6». Бухгалтеру слід підтвердити цю оновлену інформацію шляхом натискання на кнопку «Підтвердити».

При такому збереженні звіту Квитанція № 1 вже не буде містити тієї помилки, про яку ви повідомили у своєму запитанні.

img 2 

 

Якщо у вас виникнуть запитання, пишіть нам на адресу bk@id.factor.ua. Успіхів вам!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі