Теми статей
Обрати теми

Отримання довідки про відсутність заборгованості з податків і зборів за допомогою програми «M.E.Doc»

Редакція БК
Стаття

Отримання довідки про відсутність заборгованості
з податків і зборів за допомогою програми «M.E.Doc»

 

img 1

У межах розширення електронних сервісів та поліпшення рівня обслуговування платників податків, які звітують в електронній формі, ДПСУ реалізувала можливість отримання в електронному форматі довідки про відсутність заборгованості з податків і зборів (обов’язкових платежів), що контролюються органами. Довідка видається на електронний запит від підприємства. Звісно, розробники «M.E.Doc» не могли пропустити таке нововведення та реалізували цю процедуру у своїй програмі. Про те, як скористатися новою функцією, розповімо у пропонованій статті.

Євген САЗОНОВ, консультант «Б & К»

 

Щоб сформувати у програмі «M.E.Doc» запит до ДПСУ на отримання довідки, виберіть у головному меню «Довідники державних органів → Інформаційна довідка». Знаходячись у вікні «Інформаційна довідка», натисніть на кнопку «Створоти запит», після чого з’явиться вікно «Нова довідка», де в полі «Довідка» потрібно вибрати «Заява про відсутність заборгованості з податків і зборів» і натиснути на кнопку «ОК» (рис. 1).

img 2

Після цього у програмі буде сформовано запит в електронному форматі з кодом «J1300301» (рис. 2). У цьому запиті потрібно заповнити такі обов’язкові поля:

— дату звернення;

— код ЄДРПОУ;

— електронну адресу;

— назву нормативно-правового акта (відповідно до якого має видаватися запитувана довідка);

— дату прийняття (правового акта);

— номер (правового акта);

— назву установи (організації), якій буде надано довідку.

Також необхідно поставити ознаку, відповідно до якої довідку буде видано в електронному чи паперовому вигляді (рис. 2).

img 3

Після того як усі обов’язкові реквізити запиту буде заповнено, потрібно скористатися програмною перевіркою. Для цього в нижній частині вікна відкриваємо закладку «Наступні дії», а на ній виконуємо команду «Перевірити звіт». Якщо документ заповнено правильно, то програма видасть таке інформаційне повідомлення, як на рис. 3.

img 4

Тепер можна підписувати запит і відправляти його до «Інформаційного порталу органів ДПС України». Для цього:

1. На закладці «Наступні дії» викликаємо команду «Передати звіт на підпис».

2. Програма видасть вікно «Підпис», за допомогою якого вона ідентифікує осіб-підписантів. Для того щоб підписати запит, необхідно вказати шлях до каталогу із секретним ключем і ввести пароль у полі «Пароль секретного ключа» для кожного з підписантів. Після того як запит буде підписано, програма відправить його адресату і видасть інформаційне повідомлення, як на рис. 3.

Залежно від вибору способу отримання довідки засобами електронного зв’язку надсилається довідка в електронному форматі «J1400301» або інформаційне повідомлення у вигляді квитанції інспектора ОДПС про стан розгляду довідки за місцем обліку.

Після відправлення «Заяви про відсутність заборгованості з податків і зборів» у вікні «Інформаційна довідка» з’явиться запис «Довідка про відсутність заборгованості з податків і зборів», але відкрити саму довідку буде не можна доти, доки не надійде відповідь від органу ДПС (рис. 4).

img 5

Через деякий час вам повинні прийти два повідомлення: перше — про те, що ваш запит отримано (рис. 5), друге — про те, що отримано інформаційну довідку (рис. 5).

img 6

Тепер ви зможете зайти до вікна «Інформаційна довідка» і відкрити рядок «Довідка про відсутність заборгованості з податків і зборів» (рис. 6).

img 7

Якщо після отримання довідки про відсутність податкової заборгованості в електронному вигляді вона вам знадобиться і в паперовому вигляді, її можна отримати в центрах обслуговування платників податків.

Для цього слід звернутися до працівника центру в залі (секції) видачі довідок і дозвільних документів. Після цього працівник сервісної служби (при підтвердженні факту надсилання довідки в електронному вигляді) замовляє відповідальному підрозділу негайне виготовлення паперового оригіналу відповідної довідки та його підписання керівником податкового органу. Потім документ передається до центру обслуговування платників податків для його видачі.

За заявою ДПСУ така адміністративна послуга надається в межах одного візиту до центру.

 

Нагадаємо, що раніше для отримання цієї довідки доводилося мінімум двічі відвідувати податкову інспекцію: щоб замовити її, а потім — ще й забрати. Тому новий сервіс дозволить зекономити час бухгалтера в разі потреби отримання подібної довідки. Що зовсім непогано, адже навантаження на бухгалтерів з кожним роком збільшується, а витратити заощаджений у такий спосіб час завжди є на що.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі