Теми статей
Обрати теми

Облік процентів, отриманих від банку

Редакція БК
Відповідь на запитання

Облік процентів, отриманих від банку

 

Добридень! Я веду облік в «1С:Бухгалтерії 8». Зараз зіткнулася з ситуацією, коли банк нарахував та перевів нам проценти за користування тимчасово вільними коштами на поточному рахунку. Якими документами відобразити цю господарську операцію?

Відповідає Ганна САРАЄВА, відповідальний редактор «Б & К»

 

Ця господарська операція відображається проводкою Дт 373 — Кт 719. На жаль, спеціального документа для її відображення в «1С:Бухгалтерії 8» не передбачено. Тому вводити проводку доведеться в ручному режимі.

Наприклад, банк за користування тимчасово вільними коштами на поточному рахунку клієнта нарахував проценти в розмірі 15 грн.

Щоб відобразити цю операцію в «1С:Бухгалтерії 8», заходимо в меню «Операции → Операции (бухгалтерский и налоговый учет)». У вікні, що відкрилося, натискуємо кнопку img 1 — перед нами вікно для введення ручної операції.

Отже, у вікні операції натискуємо кнопку img 2 та у графі «Счет Дт» указуємо рахунок 373 «Розрахунки за нарахованими доходами». Цей рахунок має два субконто: «Контрагенты» та «Договора с контрагентами». Як перший субконто вказуємо банк, у якому відкрито поточний рахунок, як другий — договір з банком (рис. 1). У графі «Счет Кт» вибираємо рахунок 719 «Інші доходи від операційної діяльності».

img 3

Важливо! Якщо при виборі рахунка у графі «Счет Кт» відкривається порожнє вікно плану рахунків, натисніть у ньому кнопку «Корректные счета».

Як субконто за цим рахунком слід указати статтю з довідника «Статьи доходов». До вибраної статті доходів має бути прикріплене посилання на рядок «03.2 Приложения ІД» (рис. 1).

Важливо! Якщо довідник не містить подібної статті, створіть її самостійно. Для цього натисніть кнопку img 4, введіть найменування статті, а в графі «Статья декларации по налогу на прибыль» виберіть рядок «03.2 Відсотки отримані».

У графі «Налог. назначение» укажемо, що ця операція належить до господарської діяльності підприємства. У графах «Сумма (н/у) Кт» та «Сумма» вводимо розмір нарахованих процентів. У першій графі відображається сума процентів для податкового обліку, у другій — для бухгалтерського.

Зарахування процентів на поточний рахунок підприємства оформляємо документом «Платежное поручение входящее» з видом операції «Прочее поступление безналичных денежных средств» (рис. 2). Документ сформує проводку Дт 311 — Кт 373.

img 5

Завдяки тому, що при введенні ручної операції ми вказали в аналітиці до субрахунку 719 статтю доходів з прикріпленим до неї посиланням на статтю декларації з податку на прибуток, сума нарахованих процентів автоматично потрапить до такої декларації (рис. 3).

img 6

 

Успіхів у роботі! Якщо у вас виникнуть запитання, пишіть нам на адресу bk@id.factor.ua .

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі