Теми статей
Обрати теми

Що подарувати на Новий рік

Редакція БК
Стаття

Що подарувати на Новий рік

 

img 1

Дорогі читачі! Принагідно хочу привітати вас з Новим роком, що настає, побажати щастя, здоров’я, успіхів в особистому житті! Сама природа розпорядилася так, що Новий рік — особливе свято. У новорічну ніч ми оцінюємо пройдений шлях, будуємо нові плани. І, що б не говорили, завжди чекаємо приємних сюрпризів та новорічних подарунків. Тому в цей передсвятковий номер ми включили матеріал про те, що можна подарувати на Новий рік. Як зробити подарунок корисним і таким, що запам’ятовується. Зрозуміло, що об’єктом нашої уваги стали електронні пристрої, — ці надійні помічники, які потрібні бухгалтеру практично щодня. Такі огляди ми неодноразово публікували на сторінках «Б & К». Але часи змінюються, з’являються нові продукти та технології. Що це за продукти, чим вони цікаві, поговоримо в цій статті.

Микола КАРПЕНКО, канд. техн. наук, доцент кафедри прикладної математики та інформаційних технологій Харківської національної академії міського господарства

 

У каталозі новорічних подарунків я залишив усього дві позиції — останні моделі смартфонів та планшетних ПК. І ось чому. По-перше, це подарунки солідні та корисні. По-друге, за минулий рік на ринку мобільної техніки відбулися великі зміни. Зрозуміло, не забули ми і про різноманітні дрібниці. А почнемо з новинок мобільних пристроїв цього року.

 

Смартфони та комунікатори

Сучасний смартфон — річ, безумовно, корисна. Однак перш ніж вибрати такий подарунок, слід чітко розуміти, чого ви очікуєте від цього пристрою. Моя думка тут незмінна. Смартфон — це частина загальної системи організації робіт. Якщо ви звикли все планувати, активно користуєтеся Інтернетом — вам потрібний смартфон. Відсканувати документ, переслати його поштою, попрацювати з календарем, скачати документи з робочого ПК — з такими речами смартфон впорається блискуче. Якщо цього немає — серйозний пристрій перетвориться на плацдарм для іграшок, і не більше того. Тому якщо ви вирішили налагодити мобільну роботу з Інтернетом, побудувати систему управління часом — смартфон буде чудовим подарунком, причому незалежно від моделі пристрою. У будь-якому разі ви отримаєте відмінного помічника в повсякденному житті.

Стисло про різновиди смартфонів. Сьогодні вибір смартфона — це насамперед вибір платформи, тобто ідеології, яку закладено до тієї чи іншої операційної системи (ОС). А таких систем декілька. Одна з найпоширеніших — Android. На ній працює чимало пристроїв від Samsung, HTC, LG, Motorola, Huawei та інших виробників. Безумовний плюс Android — це величезна кількість доступних програм, у тому числі і безоплатних. Проте є і зворотний бік медалі: не всі ці програми високої якості, масштаб пропозиції в цьому випадку зіграв злий жарт. Крім того, існує багато версій Android (що завжди було для мене загадкою). І це — тонкий маркетинговий хід. Суть його дуже проста. Ви купуєте смартфон на базі Android 2.3. Через півроку виходить модель на Android 4. А в ній — додаткові сервіси, покращений інтерфейс. Створюється враження, що перед вами новий пристрій. При цьому не факт, що на вашу модель смартфона з’явиться відповідне оновлення. От і виходить, що швидка зміна систем призводить до не менш швидкого морального старіння смартфонів. Це потрібно розуміти та ставитися до проблеми спокійно. Та все ж, вибираючи смартфон на Android, зверніть увагу на версію ОС та дату випуску самого пристрою. Зараз на слуху Android 4.х. Його ставлять на смартфони 2011 — 2012 років. І не факт, що на модель 2010 або початку 2011 року з системою Android 2.3 виробник дасть оновлення до Android 4. Утім, у цілому Android — відмінна операційна система з широким полем для творчості, яку можна максимально пристосувати під свої потреби.

Останнім часом на ринку смартфонів активно набирає обертів Windows Phone 7 (WP7) — продукт від фірми Microsoft, за яким стоїть уся потужність цієї компанії. У Windows Phone зручний, лаконічний інтерфейс. Система швидка, що важливо для комфортної роботи. І ще. Інтерфейс WP7 схожий на інтерфейс системи Windows 8, яка активно виходить на ринок ноутбуків та настільних ПК. Отже, якщо ви маєте намір перейти на Windows 8, варто подумати про смартфон із спорідненою системою від Microsoft. Додатків під WP7 поки що небагато. Утім, це не проблема. Усе потрібне для роботи є, кількість програм для WP7 постійно зростає. Решта — справа часу. Однак на один момент я хотів би звернути вашу увагу. WP7 має закриту файлову систему. У цьому сенсі пристрої на Windows Phone нагадують вироби фірми Apple. Створення папок, переміщення файлів — усе це робить спеціальна програма. І це може створити незручності. З особистого досвіду зазначу: за кілька днів подібні проблеми зникнуть безслідно. Зате закритий характер системи гарантує її високу надійність. А це, погодьтеся, — важливий плюс.

І, нарешті, бренд усіх часів і народів — компанія Apple. Її продукти побудовано на базі системи iOS. Тут коментарі зайві. Усе працює швидко і надійно. Зате система iOS не любить змін. Тобто перенастроїти її можна. Але іноді для цього знадобляться дії, не характерні для простого споживача… Хоча, насправді, такі дії ні до чого. Виріб Apple можна просто включити та працювати. Нічого не настроювати та нічого не змінювати. Інтерфейс продумано до дрібниць. Усе необхідне напохваті. Вибір додатків величезний, усі вони працюють як годинник. Утім, як і належить для пристроїв елітного класу. Тепер про моделі.

 

img 2ПРОПОЗИЦІЇ ВІД КОМПАНІЇ APPLE

Наприкінці третього кварталу поточного року відбулася подія, яку очікували всі прихильники цій компанії, — почалися продажі нового iPhone 5 (рис. 1). Ажіотаж та обсяги замовлень на пристрої перевищили всі очікування. Стосовно Apple ситуація знайома. Що можна сказати з приводу самого пристрою? Він відбувся. На перший погляд, революційних змін у ньому немає. Покращено екран, процесор став потужнішим, удосконалено камеру. У корпусі стало менше пластика, з’явилася алюмінієва задня кришка. Здавалося б, нічого особливого. Проте iPhone 5 — саме той випадок, коли кілька штрихів майстра докорінно змінюють картину. Розробники Apple вкотре запропонували продукт, який став одним із найяскравіших представників топ-класу мобільних телефонів на цій планеті.

У ньому встановлено шикарний сенсорний дисплей з діагоналлю 4" та розділенням 640х1136 крапок. А це 326 крапок на дюйм — якість хорошої фотографії! Співвідношення боків екрана ідеально підходить для перегляду фільмів стандарту FullHD. Потужний процесор iPhone 5 впорається з обробкою «найважчих» додатків. Його камера на 8 МП зі спалахом та автофокусом здатна робити відмінні знімки. Вона ж дозволяє знімати відео з високою чіткістю (1920х1080 крапок). Причому в процесі відеозйомки можна і фотографувати! Для відеодзвінків у пристрої є додаткова камера з розділенням 1,2 МП. Якість звучання iPhone традиційно вище за всякі похвали. У цілому, iPhone 5 створено для тих, хто цінує вишуканий дизайн, надійність та готовий за це платити. Ціна апарату в Україні вражає — більше 8000 грн. Але якщо бюджет дозволяє, а імідж — важлива частина вашого життя, придбання iPhone 5 буде чудовим подарунком до Нового року.

А якщо бюджет обмежений? Не біда! Подивимось на інші пропозиції. Тим більше що сьогодні є чимало цікавих та доступніших моделей. Ось деякі новинки цього року.

 

СМАРТФОНИ ВІД КОМПАНІЇ SAMSUNG

img 3Вироби цього виготівника добре відомі на ринку України. Модельний ряд смартфонів Samsung уключає як елітну, так і бюджетну серії. Причому і ті й інші відрізняються хорошою якістю, зручним інтерфейсом та адекватною ціною. Почнемо з флагмана поточного року — смартфона Galaxy S III, він же Samsung I9300 (рис. 2). Подивившись на параметри, відразу розумієш: S III — пристрій елітного класу. Модель оснащена екраном SuperAmoled з діагоналлю 4,8" та розділенням 1280х720 крапок — цифри говорять самі за себе. Екран у S III дійсно хороший. Відмінні кути огляду. Запас яскравості дозволяє читати навіть при сонячному світлі. На перший погляд, екран завеликий, але для роботи в Інтернеті це виправдано. Потужний процесор та великий обсяг пам’яті (16 Гб плюс підтримка microSD) роблять S III одним з найшвидших смартфонів на планеті. У ньому є всі безпровідні інтерфейси, уключаючи GPS. Фотокамера Galaxy S III (8 МП) дозволяє робити відмінні фотографії та відеоролики у форматі FullHD. Товщина S III усього 8,6 мм (усі розміри 136,6х70,6х8,6 мм). Важить виріб 133 г. На S III встановлено Android 4.0, що вже добре. Крім того, компанія обіцяє оновлення до версії 4.1 і, судячи з класу пристрою, — таке оновлення відбудеться.

Характеристики S III, звісно, вражають. Проте голі цифри не відображають усі можливості цього пристрою. У S III є низка оригінальних технологій, здатних уразити уяву. Наприклад, голосовий інтерфейс «S Voice» вміє розпізнавати голос та реагувати на слова власника. З його допомогою можна здійснити пошук, виконати команду, уключити улюблену мелодію, відправити повідомлення, заповнити календар, управляти фотокамерою тощо. У S III представлена нова технологія розпізнавання осіб та жестів. Так, функція Smart stay через фотокамеру контролює рух очей. Тому S III не піде у сплячий режим, допоки ви дивитеся на екран. Сервіс Smart alert повідомить про пропущені дзвінки. Причому смартфон завібрує в той момент, коли ви візьмете його в руку. Усіх «наворотів» S III тут не перелічити. Звісно, і коштує він чимало. Залежно від місця купівлі подарунок у вигляді Galaxy S III обійдеться в 6000 — 6500 грн.

img 4Якщо бюджет обмежений, можна подивитись дешевший, але не менш «просунутий» Galaxy S II або Samsung I9100. Зовсім недавно це була топ-модель від Samsung на базі Android — стильний, тонкий моноблок розмірами 125,5х66,1х8,5 мм та вагою 116 г. Він укомплектований дисплеєм з діагоналлю 4,3" та розділенням 480х800 крапок. Екран виконано за технологією «Super Amoled Plus», що гарантує відмінну кольоропередачу та низьке енергоспоживання пристрою. Смартфон менше S III, він добре лягає в руку. Щоправда, дістати пальцем до верхнього чи нижнього країв екрана все одно важкувато. Galaxy S II підтримує всі види зв’язку, уключаючи 3G. У ньому є Bluetooth, Wi-Fi, GPS-навігатор. Камера на 8 МП зі спалахом та автофокусом не поступається бюджетній «мильниці». Завдяки потужному процесору, S II легко відтворює навіть фільми з високим розділенням. До речі, існує думка, що S II — самий збалансований смарт за співвідношенням ціни, якості та продуктивності. Коштує S II близько 4000 грн. — відносно минулого року він подешевшав майже на 1500 грн.

Із бюджетних варіантів цікава серія Galaxy Ace. Дві моделі Ace II I8160 і Ace Plus S7500 зарекомендували себе дуже добре. У Ace II екран 3,8", розділення 480х800 крапок. Як на мене — це оптимальний розмір діагоналі. Процесора Ace II з лишком вистачить навіть для іграшок. У ньому є камера на 5 МП. Якість знімків на пристойному рівні. У смартфоні 4 Гб пам’яті, її можна розширити картами microSD. Товщина пристрою 10,5 мм, вага — 118,5 г. Працює Galaxy Ace II під управлінням Android 2.3. Ціна близько 2400 грн.

Щодо Galaxy Ace Plus, тут менше діагональ (3,65" замість 3,8") та розділення екрана 320х480 крапок. Хоча діагональ і менше, якість зображення залишилася на висоті. Звісно, при роботі з Інтернетом доведеться частіше перегортати сторінки. Хоча реально це не дратує. Адже на екранах з високим розділенням сторінки все одно виглядають дрібними. Отже, масштабування при роботі з ними не уникнути. Зате вартість Galaxy Ace Plus нижча — близько 1950 грн.

Приблизно за ті ж гроші Samsung пропонує пристрої, які працюють з двома сім-картками одночасно. Із таких пропозицій мені сподобалися Galaxy S Duos S7562 (рис. 3) та Galaxy Ace Duos S6802. Обидві моделі мають 4 Гб вбудованої пам’яті, камеру 5 МП зі спалахом та автофокусом. У S7562 дисплей 4" при розділенні 480х800 крапок. У S6802 екран 3,5", розділення 320х480 крапок. Дорожчий S7562 працює під управлінням Android 4.0, на Ace S6802 встановлено Android 2.3. Ціна моделі S7562 порядку 2900 грн., а смартфон Ace Duos S6802 можна купити за 1800 грн.

Важливо! У багатьох смартфонах (наприклад, у новому iPhone, Galaxy S III, HTC One X тощо) застосовується сім-карта формату microSIM. Таку карту можна замовити у вашого оператора мобільного зв’язку. Зробіть це заздалегідь, щоб перевірити пристрій при його придбанні.

 

СМАРТФОНИ ВІД КОМПАНІЇ LG

img 5Потужним конкурентом Galaxy S III з боку компанії LG є флагманська модель Optimus 4X HD або P880 (рис. 4). Вона оснащена дисплеєм з діагоналлю 4,7" та розділенням 1280х720 крапок. Екран побудовано на матриці типу IPS. Якість картинки у P880 одна з найкращих серед пристроїв цього цінового діапазону. У Р880 установлений чотириядерний (!) процесор, швидкість його роботи 1,5 ГГц. Для економії енергії передбачено додаткове ядро на 500 МГц. На ньому може працювати система та всі невимогливі до ресурсів додатки. Дизайн та якість складання пристрою вище усіляких похвал. Його товщина всього 8,9 мм. Тому, незважаючи на значний розмір екрана, P880 поміститься в кишені чи невеликій сумочці. На задньому боці смартфона розташована камера на 8 МП зі світлодіодним спалахом. Вона забезпечує відмінну якість знімків та відеороликів у форматі FullHD. Є й камера для відеодзвінків із розділенням 1,3 МП.

img 6У P880 встановлено 1  Гб оперативної та 16 Гб вбудованої пам’яті для зберігання даних. За бажанням її можна розширити. У пристрої є всі безпровідні інтерфейси — Bluetooth, Wi-Fi, повноцінний GPS. На P880 установлена система Android 4.0. Причому виробник обіцяє її подальше оновлення. Проте якщо відверто, оновлення — не найсильніша перевага компанії LG. За моїми враженнями, строк програмної підтримки пристроїв цієї компанії становить приблизно півроку. Якщо за цей період серйозних оновлень не надійшло, імовірність їх отримання в майбутньому різко падає. Із плюсів P880 я б відзначив: роботу із сім-картами звичайного формату та посилений акумулятор. Коштує P880 близько 4500  грн. Цілком демократично, якщо врахувати рівень цього пристрою.

Серед інших пропозицій від компанії LG я б звернув увагу на декілька моделей середньої цінової категорії. Наприклад, Optimus Black P970 — дуже популярний пристрій цього року (рис. 5). У смартфоні використовується процесор з частотою 1 ГГц. Його вистачає для роботи більшості додатків. Товщина смартфона всього 9,2 мм, вдало підібрано лінійні розміри: 122х64х9,2 мм. Пристрій ідеально лежить у руці. Складання не викликає нарікань. У смартфоні відмінно працюють усі види безпровідного зв’язку. На P970 установлено Android 2.3. На жаль, оновлення до Android 4, схоже, не буде. Зате в P970 працює технологія Wi-Fi Direct, що дозволяє швидко передавати великі файли між пристроями. Сервіс Wi-Fi Hotspot дозволяє перетворити телефон на Wi-Fi роутер. Камера P970 забезпечена сенсором 5  МП, знімає непогане відео, а ось якість фотографій пречудова. Основна камера P970 дасть фору багатьом пристроям більш високого класу. У цій моделі є камера для відеодзвінків. Але основною «фішкою» Р970 є дисплей. Його діагональ 4", розділення 480х800 крапок. Матриця побудована за фірмовою технологією NOVA та вважається однією з найяскравіших з усіх пристроїв цього класу. Дисплей P970 дійсно шикарний. Кольоропередача, глибина чорного, контраст реально вражають. На мій погляд, небагато смартфонів вищої цінової категорії зможуть конкурувати за якістю екрана з P970. Якщо не рахувати модель LG Optimus Sol E730. Більшість параметрів Optimus Sol схожі на P970. У Sol потужніший процесор, зате немає спалаху. Якщо потрібний ліхтарик — це мінус. За якістю зйомки основна та фронтальна камери в Optimus Sol та Optimus Black порівнянні. Екран в Optimus Sol дещо менший — 3,7". Утім, до його якості немає анінайменших нарікань. До речі, за рахунок зменшеної діагоналі та нової матриці Optimus Sol має відмінний час автономної роботи. Радують і ціни на ці пристрої. Вартість P970 коливається від 1900 до 2400 грн. За суму близько 1900 грн. можна стати щасливим володарем Sol E730. Упевнений, обидва варіанти будуть відмінним новорічним подарунком.

 

СМАРТФОНИ ВІД КОМПАНІЇ HTC

img 7Тут безумовним лідером за кількістю нових технологій та дизайнерських рішень є флагманська модель HTC S720e One X (рис. 6). Стійкий до подряпин екран смартфона має діагональ 4,7" та розділення 1280х720 крапок. Завдяки спеціальній технології розробники прибрали прошарок між захисним склом та матрицею дисплея. У результаті зображення вийшло дуже реалістичним. Таке враження, що воно знаходиться прямо під пальцями! Смартфон оснащено чотириядерним процесором, є варіанти з 16 або 32 Гб пам’яті, у ньому дві камери (основна на 8 МП і фронтальна 1,3 МП), усіма безпровідними інтерфейсами, уключаючи GPS. Працює HTC One X під управлінням Android 4. Виробник обіцяє оновлення до Android 4.1, і цьому можна вірити. У HTC One X дуже хороша ергономіка. Корпус із пластика, з матовим напиленням, нерозбірний, не ковзає, добре лежить у руці. Що стосується фірмового інтерфейсу, він (на думку багатьох оглядачів) один із кращих з усіх Android-пристроїв. Квадрофлагман (так називають HTC One X) уміє все. Тут і управління голосом, і розпізнавання рукописного тексту, і система інтуїтивного звукового сповіщення, і автоматичний вибір кращого кадру при фотозйомці, і мультипанельний дизайн. Це дійсно доладний апарат — серйозний конкурент лідерам від LG і Samsung. Вартість HTC One X з 32 Гб пам’яті порядку 5300 грн. Смартфон з 16 Гб обійдеться дешевше — приблизно 4700 грн.

Що стосується бюджетних варіантів, раджу подивитись на HTC One V. Цей смартфон складено в добротному нерозбірному(!) металевому корпусі. Виглядає він стильно і солідно. Діагональ екрана HTC One V — 3,7", розділення 480х800 крапок. У смартфоні 4 Мб пам’яті, основна камера 5 МП. Працює One V під управлінням Android 4. Ціна пристрою близько 2500 грн.

І, нарешті, не можна не пригадати про старий добрий HTC Wildfire S, якого у 2012 році змінив HTC Desire C. За бюджетом та форм-фактором ці моделі схожі. У Wildfire діагональ 3,2", розділення 320х480 крапок, камера зі спалахом та сенсором на 5 МП. Працює Wildfire S під управлінням Android 2.3. У Desire C екран збільшено до 3,5" (при тому ж розділенні), спалаху немає. Зате є Android 4. Ціна моделей 1700 — 1800 грн. Шикарні бюджетні варіанти для новорічного подарунка.

 

СМАРТФОНИ НА БАЗІ WINDOWS

У цьому класі пристроїв поки моделей небагато. Із них я б виділив HTC Titan вартістю близько 3700 грн. з екраном 4,7" та розділенням 480х800 крапок. Дуже цікавий варіант, тим більше відносно минулого року він подешевшав майже на 1900 грн. Крім того, декілька моделей під Windows 7 пропонує фірма Nokia. Це лінійка Nokia Lumia 610, 710, 800 з екранами 3,7". Більш просунута Nokia Lumia 900 може похвалитися Superamoled з діагоналлю екрана 4,3" (480х800 крапок), потужним процесором на 1,4 ГГц, 8-мегапіксельною камерою та 16 Гб вбудованої пам’яті. Будь-яка з цих пропозицій — відмінний варіант для цінителів лаконічного дизайну та насиченого функціонала Windows Phone 7.

Як бачите, асортимент смартфонів чималий. Залишається найскладніше — зробити правильний вибір, щоб порадувати себе або близьку людину хорошим подарунком.

 

Планшетні ПК

Відмітною рисою цього року залишалося стрімке зростання популярності планшетних ПК. Причому ця тенденція була помітна неозброєним оком. Обсяги продажів планшетів продовжували зростати. Звісно, на це відреагували всі основні виробники електронної техніки. Як результат — у поточному році кількість моделей «планшетників» різко зросла. Зараз у межах однієї статті важко навіть перелічити ті пропозиції, які є на ринку України. Хоча це і не потрібно. Лідери всі ті самі. Тому я пропоную не розпилятися, а ознайомитися з найцікавішими пропозиціями на вітчизняному ринку.

Почнемо з того, навіщо взагалі бухгалтеру потрібний планшет? Насамперед, для швидкого доступу до мережі Інтернет та для перегляду документів. Робота з поштою, обмін повідомленнями, нескладне редагування документів, прослуховування музики, перегляд фото- та відеофайлів — от стихія сучасного планшета. Листи, закони, інструкції, довідники, електронні видання — усе це можна завантажити до планшета та користуватися в будь-який час дня і ночі. У більшості планшетів відмінний екран. Матриці на них кращі, ніж на бюджетному ноутбуку. Тому читати на планшеті комфортно. Планшети чудово справляються з переглядом файлів «*.pdf». А це — найпопулярніший формат для довідкових та нормативних матеріалів. Камеру на планшеті можна використовувати для сканування документів, що для бухгалтера дуже важливо. Деякі планшети, до речі, уміють ще і дзвонити. Отже, планшет — штука корисна, але за однієї умови: його потрібно брати під конкретні завдання. Планшет робить тільки те, для чого він призначений. І аж ніяк він не може (і не повинен!) замінити комп’ютер, ноутбук і навіть мобільний телефон.

Дещо про параметри. Вибираючи планшет, звернете увагу на якість його екрана. Добре, якщо це екран на базі матриці типу IPS. Обов’язково уточніть цей момент під час придбання конкретної моделі. Поцікавтеся розділенням екрана. Воно має бути не менше ніж 1280х800 крапок. У крайньому випадку — 1024х768 крапок. Тільки так ви зможете бачити на екрані планшета достатньо інформації, і сайти при перегляді виглядатимуть, як на звичайному ПК.

Відразу визначтеся із розміром планшета. Найбільш популярні планшети з діагоналлю 10" і 7". Чим більше екран, тим легше читати. Проте такий пристрій менше працює від батареї. Планшети з діагоналлю 7" цікаві тим, що легкі та поміщаються в кишені куртки. Отже, вирішіть заздалегідь, що для вас важливіше: великий екран чи мала вага, розмір та тривала автономна робота пристрою. Почнемо з лідера на ринку планшетів — компанії Apple.

 

img 8ПЛАНШЕТИ ВІД КОМПАНІЇ APPLE

Ще не вщухли пристрасті після виходу нового iPhone, як Apple вразила громадськість двома моделями планшетів. Це оновлений iPad із діагоналлю 10" та компактний iPad mini з діагоналлю 7,9" (рис. 7). Говорити про продуктивність цих пристроїв безглуздо, iPad — лідери в цьому питанні, і цим усе сказано. Головною особливістю «великого» iPad 4 є екран, виконаний за технологією Retina. Його IPS-матриця має розділення 2048х1536 крапок, що в чотири рази більше стандартного 1024х768. Діагональ дисплея 9,7", читати текст та переглядати знімки на такому екрані — одне задоволення. На ринку доступні версії з 16, 32 і 64 Гб пам’яті. Корпус пристрою повністю металевий, вага 662 г. У планшеті є дві камери: 5 МП для фото й відео та 1,2 МП для відеодзвінків. Фотографії iPad 4 робить відмінні, відео теж на високому рівні. Пристрій працює без заряджання до 10 годин. Файлова система iPAD 4 закрита для користувача. Для обміну даними потрібна спеціальна програма iTunes. Ця «фішка» компанії Apple залишилася без змін. Є варіанти iPad, які працюють з мережами стільникового зв’язку 2G, 3G, 4G. Отже, новий iPad цілком виправдовує репутацію лідера на ринку планшетів. Щоправда, і ціна його вражаюча — порядку 5500 грн. за версію з 16 Гб оперативної пам’яті. Варіант з 64 Гб обійдеться дорожче — понад 7000 грн.

Черговий хіт від компанії Apple — компактний iPad mini з екраном 7,9". Випуск цього пристрою очікували давно і, як виявилось, не даремно. Дизайн iPad mini справляє незабутнє враження. Корпус з анодованого алюмінію приємний на дотик, не мазкий. Його жорсткість дозволила звузити рамку довкола дисплея. Відсоток поверхні, зайнятої екраном, в iPad mini більше, ніж у його конкурентів. Розділення екрана iPad mini 1024х768 крапок (як в iPad першого та другого поколінь). У принципі це добре — додатки для iPad 2 правильно працюватимуть на iPad mini. Та все ж від компанії з репутацією Apple я чекав більш вражаючих результатів.

У цілому iPad mini цікавий дизайном, часом автономної роботи, наявністю двох камер та якістю знімків. Проте ціна пристрою висока. Для варіанта з 16 Гб оперативної пам’яті вона буде десь 5300 грн. Причому ціни на ці пристрої я взяв з інтернет-магазинів типу eBay. І хоча цифри явно занижені, усе одно виходить дорого.

 

«ПЛАНШЕТНІ» ПРОПОЗИЦІЇ КОМПАНІЇ SAMSUNG

img 9Найбільш популярні вироби цього виготівника — лінійка Galaxy Tab, реальні конкуренти продукції Apple на ринку планшетних ПК. Ці пристрої дешевші, працюють вони під управлінням Android, пропонують гнучкі можливості у плані настройок, використовують відкриту файлову систему, характеризуються високою якістю складання, хорошими екранами та зручним інтерфейсом Я пропоную зупинитися на двох моделях: Galaxy Tab 2 10.1 та Galaxy Tab 2 7.0 (рис. 8) — хітами поточного року. Модель Galaxy Tab 2 10.1 — це планшет з діагоналлю екрана 10,1", розділення матриці 1280х800 крапок. Картинка на Galaxy Tab 2 10.1 виглядає відмінно, «зерна» практично немає, кольороперенесення на висоті. Така якість матриці дозволяє комфортно читати книги, переглядати фото- і видеоконтент. Серцем планшета є потужний процесор з частотою 1 ГГц. У пристрої 1 Гб оперативної пам’яті. Для зберігання даних є електронний диск обсягом 16 Гб. Планшет працює під управлінням системи Android 4.0, важить усього 587 г. Вартість пристрою без модуля 3G близько 3750 грн. З модулем мобільного Інтернету планшет обійдеться дорожче — порядку 4500 грн. Відмінний вибір для престижного та корисного подарунка.

Останнім часом усе більшої популярності набувають планшети з невеликою діагоналлю дисплея. Серед пропозицій від Samsung до таких планшетів належить модель Galaxy Tab 2 7.0. Діагональ екрана в цього пристрою 7", розділення 1024х600 крапок. Це небагато, але текст і картинки на дисплеї виглядають добре. Процесор з частотою 1 ГГц гарантує, що на планшеті працюватимуть будь-яких додатки. У Galaxy Tab 2 7.0 є 1 Гб оперативної пам’яті, для зберігання даних доступно 8 Гб, і її можна розширити за рахунок карток microSD. У пристрої є всі безпровідні інтерфейси — Wi-Fi, Bluetooth, 3G та модуль GPS. У Galaxy Tab 2 7.0 дві камери: основна на 3 МП і додаткова для відеодзвінків. Планшет працює під управлінням системи Android 4, важить усього 344 г. Вартість виробу порядку 3400 грн. Цілком прийнятна сума, особливо якщо порівняти її з цінами минулого року.

Нарешті, якщо бюджет дозволяє, а розмір і вага є основними критеріями вибору смартфона, — зверніть увагу на Samsung Note II. Він є чимось середнім між смартфоном та планшетом. У Note II є повноцінний мобільний зв’язок. Розмір екрана становить 5,55". Його розділення 1280х720 крапок. За якістю зображення цей дисплей може поспорити з продукцією Apple. Потужний процесор (чотири ядра по 1,6 ГГц), 16 Гб для зберігання даних, дві камери (8 МП і 1,9 МП) роблять Note 2 унікальною пропозицією на ринку мобільних пристроїв. Пристрій важить 182,5 г, його товщина 9,4 мм. Але найголовніше — Note 2 комплектується стилусом для рисування на екрані. Дуже розумне рішення, а Note 2 — приголомшливий новорічний подарунок.

Привабливість планшетних ПК підштовхнула до їх виробництва нових, раніше маловідомих представників. Незважаючи на молодий вік, їх вироби відрізняються хорошою якістю при доступній ціні. Уже сьогодні можна знайти непоганий планшет за 800 — 1000 грн. Утім, при виборі подарунка про економію думають менш за все. Тому я пропоную поговорити про моделі з реально хорошими характеристиками. Ось кілька новинок поточного року.

 

img 10КОМПАНІЯ HUAWEI

Компанія Huawei представила на ринку кілька цікавих варіантів, серед яких MediaPad з діагоналлю 7" (рис. 9). У моделі міцний алюмінієвий корпус, відмінна якість складання — на рівні кращих планшетних ПК. Вражає розділення дисплея — 1280х800 крапок! IPS-матриця гарантує хороші кути огляду та якість картинки. Процесор MediaPad 1,2 ГГц, у пристрої 1 Гб оперативної пам’яті, для зберігання даних доступно 8 Гб. У планшеті є роз’єм для microSD. Проте це ще не все. Крім стандартних інтерфейсів Wi-Fi та Bluetooth, MediaPad працює з мобільними мережами 3G. А за наявності спеціального програмного забезпечення він може ще й дзвонити. У MediaPad дві камери: основна на 5 МП та фронтальна 1,3 МП. Камери не видатні, але цілком пристойні. Первісно MediaPad працює на Android 3.2. Але вже доступне оновлення до Android 4. Розміри MediaPad 190х124х10,5 мм, вага 390 г. Вартість планшета порядку 2900 грн. Відмінний варіант для новорічного подарунка.

У другій половині 2012 року Huawei порадувала прихильників новою пропозицією. Це планшет MediaPad 10 FHD. Його екран побудовано на матриці типу IPS, діагональ 10,1" при розділенні 1920х1200 крапок! У пристрої 1 Гб оперативної та 16 Гб вбудованої пам’яті з можливістю підтримки microSD. Повний набір безпровідних інтерфейсів, дві фотокамери (основна 8 МП і фронтальна 1,3 МП). Планшет первісно працює на Android 4, його розміри 260x175x8,8 мм при вазі всього 598 г. Коштує він близько 4100 грн. Розумна ціна, якщо врахувати характеристики пристрою.

 

КОМПАНІЯ ACER

Пропонує на вибір декілька моделей. Серед них я б виділив Acer Iconia Tab A200 і Acer Iconia Tab A510. Обидва пристрої виконано у формфакторі 10,1". Матриця не IPS, але хорошої якості. Розділення екрана на рівні: 1280x800 крапок. У продажу є пристрої з 8, 16 або 32  Гб пам’яті. У моделі Acer Iconia 510 її можна збільшити за рахунок карт microSD або microSDHC. В Iconia Tab A200 стоїть камера на 2 МП, у моделі Iconia Tab A510 — камера на 5 МП. Якість знімків непогана. Крім того, в Iconia Tab A510 додано фронтальну камеру для відеодзвінків та модуль GPS. Вага пристроїв близько 700 г. На них установлено Android 4. Але найголовніше — планшети Acer Iconia Tab відмінно працюють із зовнішніми накопичувачами. Обмін даними між планшетом та флешкою (або жорстким диском) виконується як на звичайному ПК. Жодних спеціальних програм, жодних сервісів для синхронізації тут не потрібно — просто підключаєте накопичувач та переносите дані. А це жирний плюс, яким може похвалитися не кожен планшетник! Модель Acer Iconia Tab A200 з пам’яттю 16 Гб обійдеться у 3000 грн. Планшет Acer Iconia Tab A510 з пам’яттю 32  Гб коштуватиме десь 4100 грн. Адекватна пропозиція та хороший подарунок до Нового року.

Звісно, ми не можемо розглянути навіть невелику частину планшетів, які доступні на вітчизняному ринку. Адже, крім згаданих фірм, над виробництвом цих виробів активно працюють фірми Archos, Asus, HP, Atkas, Enot, 3Q та багато інших. Пропозицій не бракує. У будь-якому разі можна вибрати прийнятний варіант за ціною та характеристиками.

img 11

Тисячі корисних
та забавних дрібниць

Якщо бюджет обмежений, можна підшукати для подарунка щось неординарне. Зробити це допоможе Інтернет. За традицією заходимо на www.dealextreme.com, дивимося на товари та намагаємось знайти оригінальну ідею. А пропозицій на Dealextreme більш ніж достатньо. Наприклад, відкриваємо розділ Cell Phone, потім підрозділ Gadgets. Згадуємо, що чимало смартфонів працюють із картами стандарту microSIM. Замінивши свою карту на новий формат, ви не зможете використовувати її у старому телефоні. А це може знадобитися в будь-який момент. Немає проблем! Усього $1,3 — і ви володар спеціального адаптера (рис. 10). У нього можна вставити карту стандарту microSIM, а сам адаптер поставити в телефон будь-якої моделі. Тут же можна знайти пристрій для заряджання телефону зусиллям рук (рис. 10). Для любителів туризму — незамінна річ. Усього за $12 ви можете доповнити камеру смартфона телеоб’єктивом з восьмикратним збільшенням зображення. І тоді ваш мобільник перетвориться на пристрій для фотополювання або прихованого фотографування. Я, наприклад, замовив собі стилус для роботи на сенсорному екрані сучасного смартфона (рис. 10). Може, це справа звички, але друкувати та малювати стилусом мені набагато зручніше. Упевнений, що багато власників смартфонів сприймуть такий подарунок із захватом. Отже, варіантів вистачає. Потрібно тільки підключити фантазію, і хороший подарунок обов’язково з’явиться під новорічною ялинкою. І зовсім не важливо, — буде він дорогим чи не дуже. Ваша турбота та увага обов’язково піднімуть настрій близьким, друзям та колегам. З Новим роком!

 

Чекаю ваших листів та пропозицій на bk@id.factor.ua , nictomkar@rambler.ru або на форумі редакції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі