Теми статей
Обрати теми

Мрій он-лайн…

Редакція БК
Стаття

Мрій он-лайн…

 

Вішлист (від англ. Wish List — список бажань) — термін, який з’явився завдяки західним вченням про матеріалізацію та візуалізацію бажань і означає список, в якому прописані всі бажання людини, починаючи від дрібниць та необхідних речей і закінчуючи такими глобальними мріями, як шикарний будинок, багатство, щастя тощо.

Цей список може бути оформлено як завгодно: на аркуші паперу, на стіні кімнати, на магнітній або пробковій дошці. Із розвитком Інтернету вішлист все частіше представлено на спеціалізованих вішлист-сайтах і відповідно термін «вішлист» слід більше відносити до інтернет-термінів та співвідносити його з сайтами, за допомогою яких можна створювати свої списки бажань.

Прототип вішлиста складався дітьми у вигляді листа до Діда Мороза або Санта Клауса. Батьки, які беруть участь у цьому процесі, «допомагали» здійснитися дитячим мріям, будучи в курсі таємних бажань своїх дітей. Поступово правила спростилися, практичну традицію перейняли дорослі, такі листи стали поєднуватися із списками до дня народження, до весілля та інших подій.

Матеріал із Вікіпедії — вільної енциклопедії

Ірина ЮР’ЄВА, сімейний психолог-консультант

 

Сьогодні наявність власного вішлиста є одним з елементів масової культури молоді. Найбільш популярними російськомовними сайтами є російські http://mywishboard.com, http://mywishlist.ru, http://www.hachoo.ru та український http://wishes.in.ua/ (рис. 1).

img 1

Звісно, що всі ці сайти дещо відрізняються один від одного за дизайном та функціоналом, але принцип їх роботи однаковий. Тому ми і розглянемо всі можливості вішлист-сайтів, незалежно від того, на якому з сайтів вони реалізовані.

 

Безперечні переваги

Наявність списку бажань (та ще й озвученого на весь Інтернет) має низку переваг, а саме:

1. Ваші друзі знатимуть, що дарувати вам на свята.

2. Детальне наведення ваших бажань прискорює їх реалізацію.

3. Можливість знайти нових друзів за інтересами.

4. Можливість відкрити для себе нові цікаві речі.

5. Думка друзів — допомога з вибором покупки.

 

Як завести свій список бажань?

Для цього достатньо зареєструватися на одному з вішлист-сайтів і вже після реєстрації заповнювати особисту інформацію та, власне, документувати бажання. Відразу зауважимо, що вішлист-сайти — це один із різновидів соціальної мережі, а це означає, що і тут у вас будуть друзі, потрібно тільки їх запросити!

Наприклад, якщо у ваших друзів незабаром день народження або просто є бажання та мрії, про які вони могли б розповісти, можна запросити їх створити вішлист або зареєструвати вішлист для друга самостійно, а потім попросити його заповнити. Якщо ви вирішили зареєструвати вішлист другу — виберіть відповідний логін і, якщо він вільний, вішлист буде створено. Ви отримаєте посилання, яке потрібно буде передати вашому другу, щоб він зміг заповнити свій вішлист та профайл, призначити пароль та розпоряджатися вішлистом самостійно.

 

ОСОБИСТИЙ КАБІНЕТ або ПРОФАЙЛ

В особистому кабінеті (профайлі — назва може бути різною залежно від сайта) можна додати, змінити або видалити свої дані, написати про себе, свої захоплення, зробити посилання на свої контакти або акаунти в популярних соціальних мережах. Чим більше ви напишете про себе, тим простіше вашим друзям буде підібрати подарунок, який буде приємним саме вам. Тут же можна вибрати дати подій, що вами відзначаються, указавши день, місяць або рік. Якщо важлива для вас подія відбулася, наприклад, 1 червня 2012 року і ви її зазначили на сайті, кожен наступний рік вона також відображатиметься. При настанні дня свята на головній сторінці у ваших друзів відображатиметься повідомлення про те, що ви святкуєте.

Профайл, наприклад на wishes.in.ua, наведено на рис. 2.

img 2

Як ми бачимо, у цього користувача є тільки 6 бажань, і жодне поки що не здійснилося.

 

ЩО МОЖНА ВКАЗУВАТИ у СВОЄМУ БАЖАННІ?

ТА ВСЕ, Що завгодно!

Як оформити своє бажання? Потрібно, як мінімум, написати само бажання — назву та стислий опис того, що ви хочете отримати. Якщо це книга, можна написати її назву, автора та, щоб уникнути плутанини, бажано згадати, що це саме книга. Наприклад так: «Книга «Пригоди Аліси у країні чудес», Л. Керролл».

Якщо це мобільний телефон, можна сформулювати своє бажання так: «Мобільний телефон Nokia 6125» або «Мобільний телефон» і коментар «Хочу з фотокамерою, mp3-плейером та обов’язково розкладачку». Також можна дати посилання на опис товару на сайті виробника або на сторінку в інтернет-магазині, вказати орієнтовну ціну та додати фотографію зі свого комп’ютера або з Інтернету. Окремі вішлист-сайти підтримують функцію створення списку бажань.

Можна (і потрібно!) написати список подарунків, які ви хотіли б отримати на День народження, Новий Рік або Перше вересня, головне — не забути вказати привід! А якщо вам сподобалося чиєсь бажання — можна скопіювати його собі, натиснувши на кнопку «Додати собі це бажання» у бічній колонці на сторінці опису бажання.

На сайті WishWell є одна дуже корисна функція: можна додавати «антибажання» (антивіш) — ті речі, які ви не хотіли б бачити подарованими на своє свято.

До своїх бажань можна додавати замітки, а до бажань інших користувачів (друзів і не лише) писати коментарі. У свою чергу, коментарі до бажання можуть бути заборонені автором, для цього потрібно відключити прапорець поряд з опцією «Комментарии разрешены» на сторінці додавання або редагування бажання.

 

СПИСКИ ДРУЗІВ (ФРЕНДСТРІЧКИ)

Ми вже сказали про те, що вішлист-сайт — це один із різновидів соціальних мереж і може існувати як самостійно, так і як окремий функціонал будь-якої соціальної мережі. Звісно ж, усі ваші друзі (утім, як і ви) у межах цієї мережі створюватимуть свої вішлисти, додаватимуть нові бажання та позначатимуть ті, що вже здійснилися, писати подяки. Щоб бачити всі оновлення у вішлистах ваших друзів на одній сторінці, можна створювати свою френдстрічку — додавати користувачів у друзі. І звісно, список друзів можна редагувати.

Якщо ви хочете якомога більшій кількості друзів, і не лише друзів, показати свій список бажань — вішлист-сайти надають і таку можливість теж. Потрібно скопіювати HTML-код для кнопки, що веде на ваш вішлист, і вставити його на своєму сайті, блозі, профайлі форуму або десь ще. Кожен користувач, який натискує на цю кнопку, потрапить на ваш вішлист.

 

ПРИХОВАНІ БАЖАННЯ

Особливою функцією, яку підтримує, наприклад, mywishboard, є можливість приховувати свої бажання для окремих груп користувачів. Наприклад, ви можете зробити так, щоб ваші бажання були видні:

— тільки вам;

— вам і вашим друзям;

— усім.

Для цього потрібно всього лише поставити прапорець до потрібного пункту у формі додавання бажання.

 

ВИКОНАНІ БАЖАННЯ

Будь-яке бажання колись виконується, й у своєму листі ви можете позначити його як виконане та написати вдячність на адресу того, хто допоміг здійсненню цього бажання. Усі ваші виконані бажання після такого позначення потраплять до окремого списку.

 

Резервування бажань та список планованих подарунків

Якщо ви збираєтеся виконати чиєсь бажання, потрібно натиснути на прапорець, який знаходиться поряд із цим бажанням. При цьому бажання отримує статус «зарезервовано». Це потрібно для того, щоб ніхто, крім вас, не виконав це саме бажання. Власник вішлиста не зможе побачити, хто саме зарезервував бажання, отже, елемент сюрпризу можна все ж зберегти!

Щоб ви не забули свій намір, відмічене бажання поміщається до спеціального списку у вашому вішлисті. Якщо ви передумали та не маєте наміру виконувати це бажання, потрібно просто видалити його з цього списку.

Також до списку можна додати те, що ви хотіли б подарувати вашим друзям. За умовчанням бажання, додані до цього списку, показуються тільки його власнику. Якщо необхідно, при додаванні або редагуванні такого бажання його можна зробити видимим усім або тільки друзям, і тоді вони зможуть щось вибрати з вашого списку та поставити собі у вішлист. Отже, вам і вашим друзям більше не доведеться сушити голову над подарунком напередодні свят.

 

У передсвяткові дні бажаємо вам виконання всіх ваших бажань, але не відразу, а поступово… По одному, але щодня!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі