Теми статей
Обрати теми

Чи можливе коригування податкової накладної в Єдиному реєстрі?

Редакція БК
Відповідь на запитання

Чи можливе коригування податкової накладної в Єдиному реєстрі?

 

День добрий! Підкажіть, як учинити в такій ситуації: ми виписали податкову накладну та зареєстрували в Єдиному реєстрі, але потім виявили, що дату в податковій накладній вказано неправильно. Як відкоригувати вже зареєстровану податкову накладну в Єдиному реєстрі?

І. Смирнова, м. Харків

Відповідає Євген САЗОНОВ , консультант «Б & К»

 

Щоб відповісти на це запитання, слід звернутися до першоджерела — Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою КМУ від 29.12.2010 р. № 1246 (далі — Порядок № 1246). Пунктом 1 цього Порядку визначено механізм унесення відомостей, що містяться в податковій накладній та/або розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до неї, до Єдиного реєстру податкових накладних (далі — ЄРПН), звіряння даних, що містяться в податковій накладній та розрахунку коригування, з відомостями, які містяться в ЄРПН.

Але, на жаль, окремих норм, які б регулювали процедуру виправлення помилок при внесенні некоректної інформації про податкову накладну до ЄРПН, Порядком № 1246 не передбачено. Також наразі немає офіційних роз’яснень від ДПСУ із цього приводу.

Виходячи з цього, дати чітку відповідь на запитання, як правильно відкоригувати вже зареєстровану податкову накладну в ЄРПН у разі виявлення в ній помилки, неможливо, оскільки згідно з чинним законодавчим полем у ЄРПН підлягає реєстрації виключно податкова накладна та/або розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до неї.

Виходом із цієї ситуації може бути лист (заява) про анулювання цієї податкової накладної до районної податкової інспекції, проте складність полягає в тому, що рішення про зміни в базі ЄРПН має прийматися на рівні ДПСУ, а не на районному рівні, оскільки база не поділяється на окремі (районні) складові, а зберігається на головному сервері ДПСУ. Виходячи з цього обробка такого листа затягнеться на невизначений строк і навряд чи відповідь буде задовільною як для продавця, так і для покупця.

Згідно з діючою на сьогодні практикою в разі виявлення помилок у податкових накладних уже зареєстрованих у ЄРПН податківці радять повторно зареєструвати таку податкову накладну в ЄРПН, при цьому, за їх словами, задвоєння податкових зобов’язань буде лише у випадку, якщо контрагент проведе ці накладні одночасно у своїй декларації з ПДВ.

Проте, на наш погляд, така дія підпадає під визначення п. 201.10 розд. V ПКУ. Виявлення розбіжностей даних податкової накладної та ЄРПН є підставою для проведення органами державної податкової служби документальної позапланової виїзної перевірки продавця та у відповідних випадках покупця товарів/послуг.

Але все ж таки, якщо ви зважитеся на здійснення такої ризикованої операції, то, щоб хоч якось убезпечити підприємство від податкової перевірки, слід дізнатися у свого податкового інспектора думку про подібну операцію, та в разі, якщо інспектор не буде проти, зареєструвати заяву про цю операцію.

 

Успіхів у роботі! Чекаємо на ваші запитання за адресою bk@id.factor.ua.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі