Теми статей
Обрати теми

Коригування друкарської форми податкової накладної в «1С:Бухгалтерії 8»

Редакція БК
Стаття

Коригування друкарської форми податкової накладної в «1С:Бухгалтерії 8»

 

img 1

Останнім часом до редакції надходять запитання про те, як роздрукувати податкову накладну з «1С:Бухгалтерії 8» в альбомному форматі так, щоб документ був розташований на всю ширину аркуша. Як виявилось, саме такий вигляд податкової накладної деякі інспектори вважають за єдино правильний, попри те що ця вимога не є обов’язковою. Але податковим інспекторам буває дуже важко довести зворотне.

Тому сьогодні поговоримо про редагування друкарської форми податкової накладної в «1С:Бухгалтерії 8». З урахуванням частоти змін друкарських форм ці навички можуть ще не раз стати вам у пригоді.

Є два шляхи зміни друкарської форми. Перший — внести зміни безпосередньо до конфігурації, другий — змінити зовнішню друкарську форму (якщо вона є). У статті розглянемо обидва варіанти.

Андрій КРУПЕНЯ, інженер-програміст підприємства ТОВ «Рівнетеплоенерго»

 

Унесення змін до конфігурації

Перше, з чого потрібно починати роботу зі зміни друкарської форми документа в конфігурації «1С», — це ввійти до конфігуратора потрібної інформаційної бази.

Зі списку користувачів вибираємо того, хто має право на зміну потрібного об’єкта (часто цей користувач є адміністратором бази (рис. 1)).

img 2

Після цих дій повинна завантажитися оболонка конфігуратора. За умовчанням з лівого боку вікна має відобразитися список об’єктів конфігурації (рис. 2).

img 3

Якщо його немає — не страшно: це означає, що в конфігураторі не відкрита поточна конфігурація. Щоб її відкрити, потрібно вибрати в меню «Конфигурация → Открыть конфигурацию».

Важливо ! Перед зміною будь-яких об’єктів у конфігурації обов’язково зробіть резервні копії інформаційної бази («Администрирование → Выгрузить информационную базу…») і конфігурації («Конфигурация → Сохранить конфигурацию в файл…»), використовуючи для збереження внутрішні механізми навігації. Ця дія дасть можливість відновити конфігурацію або інформаційну базу, якщо вони будуть пошкоджені змінами.

Якщо створення резервних копій пройшло нормально, можна продовжувати упроваджувати зміни. Але якщо були повідомлення про помилки, потрібно попросити всіх користувачів бази вийти з неї на декілька хвилин та повторити дії для створення копій.

У разі якщо конфігурація перед цим ніколи не змінювалася або можливість зміни не включена, слід вибрати «Конфигурация → Поддержка → Настройка поддержки…».

У діалоговому вікні «Настройка поддержки», що відкрилося, натиснути на кнопку «Включить возможность изменения» (рис. 3), після цього у вікні повідомлення — на кнопку «Да». Конфігурація готова до початку впровадження змін.

img 4

Шукаємо в дереві об’єктів потрібний нам макет. У цьому випадку це буде макет податкової накладної («Документы → НалоговаяНакладная → Макеты → <выбираем нужный нам макет>» (рис. 4), подвійним клацанням миші або через контекстне меню відкриваємо його.

img 5

Відкритий макет податкової накладної матиме приблизно такий вигляд, як наведено на рис. 5.

img 6

За вимогами ДПАУ назви організації та контрагента, а також їх адреси має бути вирівняно по вертикалі — по центру, а по горизонталі — по правому боку.

Знаходимо в макеті поле «Название контрагента», клацаємо по ньому правою клавішею мишки та в контекстному меню вибираємо пункт «Свойства» (рис. 6). При цьому праворуч відкриється вікно редагування властивостей елемента макета (рис. 6).

img 7

Якщо ці поля у властивостях не доступні для редагування, потрібно відключити режим «Только просмотр» («Таблица → Вид → Редактирование»).

У вікні властивостей знайдіть групу «Положение». У цій групі є властивості «Вертикальное» та «Горизонтальное» (рис. 6). Їх потрібно визначити як «Центр» та «Право» (це значення з випадних списків). Аналогічні властивості слід задати і для полів з адресою «Вид договора» (рис. 7).

img 8

 

img 9

За допомогою «Панели свойств ячейки» можна управляти шрифтом, розміром шрифту, стилем та багатьма іншими властивостями комірки та тексту. При відкритій панелі властивостей комірки вибір комірки можна відразу здійснювати іншою кнопкою миші. Панель автоматично зчитує властивості комірки та заповнює відповідно групи вікна.

Настроїти вигляд макета під альбомний формат сторінки можна редагуючи ширину та висоту колонок і рядків усього макета.

Після настроювання висоти та ширини рядків і колонок можна переглянути результат, вибравши пункт меню («Файл → Предварительный просмотр»). У цьому вікні, натиснувши на кнопку «Параметры страницы» img 10, можна побачити макет для друку. Якщо він вас влаштує, результат можна зберегти, закривши всі вікна, крім макета, та натиснувши комбінацію «CTRL+S», або через меню («Файл → Сохранить» img 11).

Також можна в модулі об’єкта додати рядок настройки друку макета в ландшафтному стилі, тобто встановити за умовчанням друк податкової накладної на альбомному аркуші. Для цього потрібно у вікні конфігурації вибрати документ «НалоговаяНакладная», клацнути по ньому правою кнопкою миші та вибрати «Открыть модуль объекта».

У модулі потрібно знайти процедуру друку податкових накладних (ПечатьДокумента НалоговыйКодекс()) та відразу після оголошення змінної (Макет = ПолучитьМакет("Налоговая Накладная<****>") додати код (рис. 9):

Макет.ОриентацияСтраницы=Ориентация.Горизонтально;

ТабДокумент.ОриентацияСтраницы=ОриентацияСтраницы.Ландшафт;

Унесені зміни потрібно зберегти. Для застосування всіх змін на рівні конфігурації потрібно після збереження змін макета або модуля оновити конфігурацію бази даних, натиснувши на «F7» або скориставшись пунктом меню («Конфигурация → Обновить конфигурацию базы данных»).

img 12

Тепер можна подивитись, як працюватиме конфігурація, вибравши пункт меню («Сервис → 1С-Предприятие») або натиснувши на клавіші «CTRL+F5». Якщо все влаштовує, то можна закрити конфігуратор та почати працювати у програмі. Якщо ж не влаштовує, то закрити «1С:Підприємство» та далі доопрацьовувати макет за аналогією з попередніми кроками.

 

Другий варіант оновлення друкарської форми

Другий варіант оновлення друкарської форми — це внесення змін до зовнішньої друкарської форми. Як ви пам’ятаєте, у середині грудня фірма «1С» випустила податкову накладну за формою, затвердженою наказом Мінфіну від 01.11.2011 р. № 1379. Ось її-то ми і змінюватимемо.

Варто зауважити, що зміна зовнішньої друкарської форми дозволить не змінювати конфігурацію. І якщо до цього до конфігурації не вносилися зміни, то ви і далі зможете користуватися автооновленням конфігурації.

Насамперед потрібно ввійти до режиму конфігуратора та зробити резервні копії конфігурації та інформаційної бази. І лише після цих кроків братися за оновлення друкарської форми.

Спробуйте відкрити зовнішній файл через меню конфігуратора («Файл → Открыть» або «CTRL+O»). Якщо файл відкрився без помилок, можна продовжувати. Якщо є якісь помилки при відкритті, то продовжувати роботу не рекомендується, оскільки це може порушити стабільність роботи «1С:Підприємства».

У вікні друкарської форми документа відкриваємо макет податкової накладної (рис. 10). Перед нами з’явиться вікно, як наведено на рис. 5. Форматуємо комірки, як у попередньому варіанті, установлюємо відповідну ширину та висоту колонок і рядків та зберігаємо документ.

img 13

Щоб документ друкувався в альбомному варіанті, відкриваємо модуль об’єкта та доповнюємо функцію друку (Функция ПечатьБП() Экспорт) після слів:

Макет = ПолучитьМакет("Налоговая Накладная2012");

Макет.КодЯзыкаМакета = "ru";

таким кодом:

Макет.ОриентацияСтраницы=Ориентация.Горизонтально;

ТабДокумент.ОриентацияСтраницы= ОриентацияСтраницы.Ландшафт;

Зберігаємо документ. Залишилося підключити зовнішню обробку до конфігурації. Для цього запускаємо «1С:Бухгалтерію» у режимі «1С:Підприємства». Заходимо в меню «Сервис → Дополнительные отчеты и обработки → Дополнительные внешние печатные формы».

При цьому відкриється довідник «Внешние обработки», у ньому зберігається перелік усіх зовнішніх друкарських форм із зазначенням, для яких вони документів та в яких випадках їх потрібно показувати.

Важливо! Самі обробки зберігатимуться саме в базі даних нарівні з іншими даними, тобто після збереження обробки усередині бази зовнішній файл буде не потрібний.

Нам потрібно створити новий елемент у довіднику. Натискуємо «Insert». Тепер розглянемо вміст елемента. У найменуванні вносимо змістовний стислий опис суті цієї форми, наприклад «Налоговая накладная_1». Натиснувши на кнопку img 14, завантажуємо зовнішню друкарську форму.

Таблична частина «Принадлежность печатной формы» складається з декількох колонок. У колонці «Представление объекта» указується тип документа, для якого ми плануємо використовувати нашу друкарську форму, у колонці «Отбор» — умова, при виконанні якої має бути доступною ця друкарська форма (у нас вона залишиться порожньою).

У колонці «Файл печатной формы» указується файл, з якого програмі слід брати макет та процедуру друку. У ній потрібно вибрати збережений нами файл. Колонку «Заменяемая печатная форма» слід використовувати в разі, якщо ви хочете, щоб створена друкарська форма замінила одну зі стандартних для цього документа. У колонці вказують, яку друкарську форму потрібно замінювати. Якщо в ній нічого не вибрати, то з’явиться додаткова друкарська форма.

У нашому випадку нам потрібно, щоб «Налоговая накладная_1» друкувалася замість звичайної податкової накладної. Для цього слід вибрати в цьому полі «Налоговая накладная». Усе, тепер зберігаємо цей елемент.

img 15

 

Якщо виникатимуть якісь запитання щодо цього алгоритму змін, будь ласка, пишіть нам на адресу ak.zanoga.blog@gmail.com або ставте запитання у блозі http://zanoga.rv.ua/ .

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі