Теми статей
Обрати теми

Новини&Законодавство

Редакція БК
Новини

img 1

 

Змінилася форма декларації про майновий стан і доходи

Не встиг народ як слід розібратися в новій декларації про майновий стан і доходи, затвердженій наказом Мінфіну від 07.11.2011 р. № 1395, як її почали переробляти. Наказом Міністерства фінансів від 03.02.2012 р. № 84 внесено численні зміни і до форми декларації, і до Інструкції щодо її заповнення. Зокрема, скорочено перелік доходів (розділ II декларації), ліквідовано розділи IX «Відомості про вклади в банках, цінних паперах та інших активах» і X «Зобов’язання фінансового характеру та інші витрати». Змінилися також кількість і склад додатків до декларації.

Нова форма офіційно опублікована 13 лютого і, відповідно, у той самий день набрала чинності.

(Наказ Міністерства фінансів України «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 07.11.2011 р. № 1395» від 03.02.2012 р. № 84)

 

Запроваджується єдиноподатний додаток
 до декларації з податку на прибуток

Мінфін уніс зміни до форм декларацій з податку на прибуток підприємства та страховика, а також до форми декларації про результати спільної діяльності. Незначних правок зазнали заголовні частини декларацій та додатків до них. Крім того, запроваджується новий додаток до вказаних декларацій (із шифром «ОК» — перелік доходів і витрат у розрізі контрагентів-єдиноподатників).

При цьому Держподатслужбі України приписано забезпечити розробку алгоритмів контролю за прийняттям та автоматизованою обробкою додатка до податкових декларацій «у тримісячний строк від дня державної реєстрації цього наказу в Міністерстві юстиції України». Оскільки реєстрація в Мін’юсті відбулася 25 січня, можна припустити, що до здавання звітності за I квартал новий додаток «не встигне».

(Наказ Міністерства фінансів України «Про внесення змін до деяких наказів Міністерства фінансів України» від 21.12.2011 р. № 1684)

 

Мін’юст запроваджує нові форми
 для підприємств та підприємців

27 лютого (тобто через місяць після офіційного опублікування) мають набрати чинності затверджені Мін’юстом форми деяких документів, передбачених Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців». Це понад три десятки форм усіляких заяв та повідомлень, пов’язаних зі створенням, перетворенням та ліквідацією підприємств, започаткуванням та припиненням підприємницької діяльності, відкриттям/закриттям відокремлених підрозділів тощо.

(Наказ Міністерства юстиції України «Про затвердження форм заяв та повідомлень, надання (надсилання) яких встановлено Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 30.11.2011 р. № 3433/5)

 

Податкові накладні, що запізнилися:
 новий погляд податківців!

ДПСУ вкотре змінила свою думку щодо права платника ПДВ на податковий кредит за податковими накладними, які надійшли в іншому податковому періоді, ніж дата їх виписування. Зокрема, податківці повідомили:

«У разі якщо платник податку не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму податку на додану вартість на підставі отриманих податкових накладних, таке право зберігається за ним протягом 365 календарних днів з дати виписування податкової накладної.

Платники податку, які застосовували касовий метод до набуття чинності цим Кодексом або застосовують касовий метод, мають право на включення до податкового кредиту сум податку на підставі податкових накладних, отриманих протягом 60 календарних днів з дати списання коштів з банківського рахунка платника податку.

Таким чином, платник ПДВ має право включити до складу податкового кредиту звітного періоду отримані податкові накладні, з дати виписування яких не минуло 365 календарних днів, а для платників, які застосовують касовий метод, — 60 календарних днів з дати оплати отриманих товарів незалежно від дати їх отримання від постачальника товарів/послуг.

Таким чином, до податкового кредиту платник податку може включити суми податку на додану вартість за тими податковими накладними, щодо яких одночасно виконано такі умови (у разі дотримання інших правил формування податкового кредиту, визначених Кодексом), а саме вони:

— оформлені відповідно до вимог Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 01.11.2011 р. № 1379;

— зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних;

— отримані в порядку, визначеному Кодексом;

— узяті на облік згідно з правилами податкового та бухгалтерського обліку».

(Лист Державної податкової служби України від 13.01.2012 р. № 1120/7/15-3417-22)

 

Податкова роз’яснює порядок відображення
 загальновиробничих витрат у декларації
 з податку на прибуток

Опубліковано лист ДПСУ від 25.11.2011 р. № 6243/6/15-1215, в якому серед іншого підтверджується необхідність подання декларації з податку на прибуток за період II — IV квартали за формою, затвердженою наказом ДПАУ від 28.02.2011 р. № 114, а також роз’яснюється, що відображати загальновиробничі витрати у старій формі декларації необхідно таким чином:

— за період «II — III квартали» 2011 року — окремо за липень (у рядку 06.1 «Загальновиробничі витрати» із заповненням додатка ЗВ наростаючим підсумком за квітень — липень 2011 року) і за серпень — вересень (у рядку 05.1.16 «Інші прямі витрати» додатка СВ з уключенням їх до загального результату додатка СВ);

— за період «II — IV квартали» (у рядку 05.1.16 «Інші прямі витрати» додатка СВ з уключенням їх до загального результату додатка СВ).

(Лист Державної податкової служби України від 25.11.2011 р. № 6243/6/15-1215)

 

Змінилася форма Ф4-ФСС з ТВП

Фонд соцстраху з тимчасової втрати працездатності вніс зміни до Порядку формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та витратами, зумовленими похованням, затвердженого постановою правління Фонду від 18.01.2011 р. № 4. Зокрема, у новій редакції викладено додаток 1 до цього Порядку «Звіт по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» (форма Ф4-ФСС з ТВП). Крім того, уточнено, що форма Ф4-ФСС з ТВП не подається у випадках:

— відсутності у страхувальника зобов’язання перед Фондом на субрахунку 652 на початок кожного звітного кварталу та оборотів по субрахунку у звітному кварталі;

— наявності зобов’язання Фонду перед страхувальником на початок року та відсутності оборотів по субрахунку 652 у звітному кварталі.

Нова форма застосовується починаючи зі звіту за I квартал 2012 року.

(Постанова правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності «Про затвердження Змін до Порядку формування та подання страхувальниками звітності по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 16.11.2011 р. № 56)

 

Строки отримання деяких податкових
 довідок обіцяють скоротити

Держподатслужба зобов’язала місцевих податківців забезпечити строки видачі платникам податків низки документів:

— карток платників — фізичних осіб — не пізніше 5 робочих днів з дня подання відповідної заяви (повідомлення) про реєстрацію (внесення змін);

— довідок про зміну реєстраційного номера облікової картки та про отримані доходи — протягом 5 робочих днів з дня звернення до органу ДПС за місцем реєстрації або протягом 10 робочих днів з дня звернення до органу ДПС за новим місцем проживання, місцем отримання доходів або місцезнаходженням іншого об’єкта оподаткування фізичної особи;

— повідомлень, довідок з питань реєстрації та обліку платників податків — з дотриманням строків, визначених Порядком обліку платників податків та зборів, а у випадках, коли такі строки не визначено, — у строк до 5 робочих днів.

(Лист Державної податкової служби України «Про підвищення рівня обслуговування платників податків» від 09.02.2012 р. № 3833/7/18-3117)

 

Дискутувати з податківцями стане дорожче

У листі від 18.01.2012 р. № 165/11/13-12, розісланому головам апеляційних адміністративних судів, ВАСУ несподівано повідомив, що позовні вимоги про оскарження податкового повідомлення-рішення є майновими. Відповідно судовий збір за подання такого позову становить не 32,19 грн. (як за немайнові вимоги), а розраховуватиметься в розмірі 1 % від суми позову, але не менше 0,1 розміру мінімальної зарплати (у 2012 році — 107,30 грн.) і не більше двох мінімальних зарплат (у 2012 році — 2146,00 грн.).

При цьому фахівці відзначають, що у рішенні Європейського суду з прав людини від 14.10.2010 р. у справі «Щокін проти України», на підставі якого нібито зробив свої висновки ВАСУ, насправді немає нічого такого, що хоча б приблизно підводило до подібних висновків.

(Лист Вищого адміністративного суду України від 18.01.2012 р. № 165/11/13-12)

 

Податківці повідомили, як реєструвати розрахунок
 коригування до незареєстрованої
 податкової накладної

На офіційному сайті ДПСУ з’явилася інформація про те, що при реєстрації в ЄРПН розрахунку коригування до податкової накладної, що раніше не підлягала обов’язковій реєстрації, необхідно спочатку зареєструвати саму податкову накладну (незалежно від часу її виписування, якщо за поточними правилами вона підлягає обов’язковій реєстрації):

«У разі якщо податкова накладна на дату її виписування не підлягала реєстрації в Єдиному реєстрі, а на дату виписування розрахунку коригування до неї підлягає, то такий розрахунок уноситься до Єдиного реєстру лише після реєстрації в ньому накладної, до якої виписується цей розрахунок, незалежно від дати його виписування».

Джерело: www.sta.gov.ua

 

Мінфін роз’яснив, у яких випадках єдиноподатники
 мають повертатися на загальну систему

Міністерство фінансів на своєму сайті у відповідь на численні запити повідомило про особливості переходу зі спрощеної системи оподаткування на загальну. Зокрема, Мінфін навів перелік випадків, коли платники єдиного податку (далі — ЄП) обов’язково виключаються з числа «спрощенців»:

1) якщо платники ЄП I та II груп перевищать протягом календарного року встановлений розмір доходу і не перейдуть на застосування іншої ставки податку, перехід на загальну систему оподаткування відбудеться з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, в якому відбулося таке перевищення;

2) якщо платники ЄП I та II груп, які використовували право на застосування інших ставок, установлених для групи III, перевищать протягом календарного року обсяг доходу, установленого п.п. 3 п. 291.4 ПКУ, вони стануть платниками на загальній системі оподаткування з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, в якому відбулося таке перевищення;

3) якщо платники ЄП III та IV груп перевищать протягом календарного року встановлений обсяг доходу, переведення на загальну систему оподаткування відбудеться з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, в якому відбулося таке перевищення;

4) якщо платник ЄП застосовує інший спосіб розрахунків, ніж зазначені в п. 291.6 ПКУ (наприклад, при проведенні бартерних операцій або взаємозаліку), він стане платником на загальній системі оподаткування з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, в якому здійснено такий спосіб розрахунків;

5) якщо платник ЄП здійснюватиме види діяльності, що не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування, або допустить невідповідність вимогам організаційно-правових форм господарювання, переведення на загальну систему оподаткування відбудеться з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, в якому здійснювалися такі види діяльності або відбулася зміна організаційно-правової форми;

6) якщо платник ЄП допустить перевищення граничної чисельності фізичних осіб, з якими він перебуває у трудових відносинах, — з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, в якому допущено таке перевищення;

7) якщо платник ЄП (фізична особа — підприємець) здійснюватиме види діяльності, не зазначені у свідоцтві платника ЄП, він стане платником на загальній системі оподаткування з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, в якому здійснювалися такі види діяльності;

8) якщо платник ЄП сплатить до закінчення граничного строку погашення податковий борг, що виник протягом двох послідовних кварталів, перехід на загальну систему оподаткування відбудеться з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, в якому погашено такий податковий борг.

Крім того, автори цього роз’яснення нагадують, що перехід на загальну систему оподаткування в усіх випадках відбувається після закінчення того кварталу, в якому допущено порушення.

Джерело: www.minfin.gov.ua

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі