Теми статей
Обрати теми

Настроювання функції «Мобільний підпис» у програмі «M.E.Doc»

Редакція БК
Стаття

Настроювання функції «Мобільний підпис» у програмі «M.E.Doc»

 

img 1

За допомогою функції «Мобільний підпис» користувачі «M.E.Doc» зможуть підписувати створені електронні документи або звіти, використовуючи для цього мобільний телефон, на який завчасно було встановлено програму «Mobisign». Ця функція застосовується для підписів головного бухгалтера або директора, але не поширюється на печатку підприємства, а це означає, що відправити створений електронний документ або звіт за допомогою мобільного телефону не вийде, оскільки функцію «Мобільний підпис» призначено виключно для підпису одним чи двома підписувачами, але не для відправлення. Попри це функція, безумовно, є корисною, оскільки на практиці часто потрібно підписати і відправити терміновий документ, а один із підписувачів відсутній. Тож із застосуванням цієї функції така проблема втратить свою актуальність.

Євген САЗОНОВ, консультант «Б & К»

 

Щоб застосувати функцію «Мобільний підпис», знадобиться інсталяційний файл програми «Mobisign». Цей файл генерується програмою «M.E.Doc» для конкретного мобільного номера.

Для отримання файлу заходимо до програми, в головному меню вибираємо «Адміністрування → Параметри системи → Мобільний підпис». У вікні, що відкрилося, необхідно вибрати підписувача, для якого потрібно отримати програму, і поставити прапорець напроти поля «Бухгалтер використовує мобільний підпис» чи «Директор використовує мобільний підпис». Після цього слід увести номер мобільного телефону і натиснути на кнопку «Отримати програму для телефону» (рис. 1).

img 2

Програма відкриє вікно «Підпис», тип підпису цього вікна відповідатиме підпису бухгалтера чи директора залежно від вибору підписувача, для якого потрібне отримання цього файлу. За допомогою цього вікна програма ідентифікує особу підписувача. Для того щоб перейти до наступного етапу, необхідно вказати шлях до каталогу із секретним ключем, ввести пароль у полі «Пароль секретного ключа:» і натиснути на кнопку «ОК» (рис. 2).

img 3

Після цього програма видасть інформаційне вікно, в якому буде зазначено шлях до каталогу зберігання програми. Також у цьому вікні наявні описи дій, які має виконати користувач для встановлення програми «Mobisign» на мобільний телефон (рис. 2). Перш за все мобільний телефон має підтримувати протокол Java, потім потрібно перенести інсталяційний файл програми, що зберігається на вашому комп’ютері, до мобільного телефону.

Тепер, коли програму «Mobisign» встановлено на мобільному телефоні, можна за її допомогою підписувати необхідні звіти. Але щоб можна було скористатися цієї програмою, необхідно відправити запит щодо підпису конкретного документа на мобільний телефон з програми «M.E.Doc». Доступ до такого запиту надається в «M.E.Doc» у момент відправлення документа або звіту на підпис. Користувачу надається вибір — підписувати поточний документ у програмі «M.E.Doc» або передати його на мобільний телефон, що оформляється таким повідомленням (рис. 3).

Якщо натиснути на кнопку «Так», програма видасть інформаційне повідомлення, як на рис. 3.

img 4

Після того як електронний документ було відправлено на мобільний телефон, потрібно відкрити програму «Mobisign». При запуску програми з’явиться вікно «Пароль секретного ключа», у якому необхідно ввести аналогічний пароль, що вводитися й у програмі «M.E.Doc» цим підписувачем, і натиснути на кнопку «ОК» (рис. 4).

img 5

Далі програма видасть вікно із запитом «Использовать сеть?». У цьому вікні необхідно за допомогою прапорця вибрати тип з’єднання з мережею Інтернет, що застосовуватиметься для цього сеансу, і натиснути на кнопку «Да» (рис. 4).

У новому вікні «Документы», що відкрилося, міститься перелік видів документів, які можна підписувати за допомогою цієї програми. Зверніть увагу: у тому випадку, якщо на мобільний телефон було відправлено документ на підпис, то напроти відповідного виду документа в дужках буде зазначено кількість відправлених документів (рис. 4).

Для того щоб відкрити вид документа, що вас цікавить, потрібно за допомогою джойстика вибрати його і натиснути на кнопку «Меню». У вікні «Меню», що відкрилося, є два пункти: «Открыть» і «Обновить», де необхідно вибрати пункт «Открыть» і натиснути на кнопку «Выбор». Після цього відкриється вікно, в якому в дужках напроти пункту «На подпись» буде зазначено кількість документів, які необхідно підписати (рис. 4).

Для відкриття пункту «На подпись» потрібно натиснути на кнопку «Меню». У вікні «Меню», що відкрилося, знаходяться три пункти:

— «Выход»;

— «Открыть»;

— «Обновить».

Вибираємо пункт «Открыть» і натискуємо на кнопку «Выбор».

Далі у вікні, що відкрилося, з’являється назва документа, відправленого на підпис. У цьому вікні натискуємо на кнопку «Меню». У вікні «Меню», що відкрилося, знаходяться п’ять пунктів:

— «Выход»;

— «Открыть»;

— «Подписать»;

— «Отклонить»;

— «Обновить».

У разі вибору пункту «Открыть» на мобільному телефоні відкривається документ, відправлений на підпис. Це дуже зручно, оскільки можна перевірити правильність даних і реквізитів, що містяться в документі, і якщо цей документ є некоректним, можна повернутися до попереднього меню і скористатися кнопкою «Отклонить». При цьому користувач у програмі «M.E.Doc» отримає повідомлення, як зображено на рис. 5.

У тому випадку, якщо документ є коректним, потрібно скористатися пунктом «Подписать». При цьому користувач у програмі «M.E.Doc» отримає таке повідомлення (рис. 5). Зауважте, що при натисненні на кнопку «ОК» програма видасть вікно «Підпис» для наступного підписувача.

img 6

 

На завершення зауважимо, що процедура встановлення додаткової і, на наш погляд, дуже корисної функції «Мобільний підпис» для будь-якого підприємства, що використовує у своїй діяльності програму «M.E.Doc», не забере багато часу й зусиль. А можливості застосування такої функції дуже широкі — від віддаленої можливості підписання документа до віддаленого контролю над вихідним документообігом.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі