Теми статей
Обрати теми

Підсистема ціноутворення у програмі «1С:Управління торговельним підприємством 8» (частина 1)

Редакція БК
Стаття

Підсистема ціноутворення у програмі «1С:Управління торговельним підприємством 8» (частина 1)

 

Відразу попереджаю, що підсистема ціноутворення не є обов’язковою для використання, хіба що підприємство здійснює роздрібну торгівлю в цінах продажу. Але ефективне управління торговельною компанією неможливе без добре продуманої та організованої цінової політики. Тому висвітлимо можливості ціноутворення, що пропонуються програмою «1С:Управління торговельним підприємством 8».

У цій статті розглянемо типи цін компанії та способи їх формування, а також поговоримо про те, як установлюються ціни в конфігурації.

Вероніка НЕКРАСОВА, консультант «Б & К»

 

У підсистемі ціноутворення можливі такі операції:

— формування різних типів відпускних цін;

— оформлення прайс-листа з відпускними цінами компанії;

— уведення, розрахунок та зберігання знижок і націнок щодо обсягу продажів;

— оформлення особливих умов поставок чи продажів.

Для зовнішнього моніторингу цін:

— використання даних про ціни конкурентів, постачальників;

— механізми для розрахунку одних цін на підставі інших цін;

— проведення порівняльного аналізу цін.

Підсистема ціноутворення — одна з перших підсистем, з якою стикається користувач у процесі роботи. Усі документи, що використовують номенклатуру, спираються на ціноутворення. Потрібна особлива увага при використанні підсистеми, бо її неправильне застосування може призвести до нероботоздатності інших підсистем, наприклад підсистеми реалізації чи постачання.

В «1С:УТП» ціна належить до номенклатури та її характеристик. Зауважимо, що зазначення характеристики у принципі не є обов’язковим. Якщо ціна номенклатури не конкретизується в розрізі її характеристик, отже, ціна для однієї номенклатури з різними характеристиками однакова. За серіями ціни не враховуються — усі серії йдуть за однією ціною.

Ціни, що враховуються в підсистемі, можуть бути:

— цінами компанії — це відпускні ціни, які підприємство визначає самостійно;

— цінами контрагентів — визначаються контрагентами, це можуть бути як закупівельні ціни товару, так і ціни конкурентів.

У конфігурації окремо зберігаються:

— типи цін компанії — у довіднику «Типы цен номенклатуры»;

— типи цін контрагентів (постачальників та покупців) — у довіднику «Типы цен номенклатуры контрагентов».

Елемент номенклатури може мати стільки цін, скільки існує типів цін. Ціни в різні моменти часу можуть бути різними — дати зміни і значення цін зберігаються у відповідних регістрах відомостей. Мінімальний період зміни цін — один день.

Інформація про ціни вноситься до бази при проведенні спеціальних документів:

— для встановлення цін компанії використовуються документи «Установка цен номенклатуры» та «Условия по договорам контрагентов»;

— для встановлення цін контрагентів — «Установка цен номенклатуры контрагентов», «Поступление товаров и услуг», «Поступление услуг по переработке».

 

Типи цін та способи їх формування

Розглянемо на рис. 1 довідник «Типы цен номенклатуры» (головне меню «Справочники → Номенклатура → типы цен номенклатуры»).

img 1

 

img 2

Довідник використовується для зберігання типів відпускних цін компанії, що підставляються за умовчанням у документи відвантаження та замовлення покупців. Ці типи цін призначаються користувачами вручну або документами залежно від специфіки обліку підприємства. У розрізі типів відпускних цін будується прайс-лист. Ціни різних типів можна порівнювати між собою. Кожен тип цін являє собою такий опис:

— назва типу ціни (наприклад, ціни закупівлі);

— валюта ціни (довідкова інформація про валюту, в якій задаватимуться ціни цього типу; у процесі введення цін значення валюти можна змінювати для кожної ціни);

— спосіб зазначення ціни: ціна включає або не включає ПДВ;

— довільний текстовий опис типу цін.

Таким чином, тип ціни — це не числове значення, а своєрідний шаблон (правила розрахунку, округлення тощо), за яким надалі буде розраховано ціни номенклатури.

Усі відпускні ціни залежно від способу формування та зберігання поділяються на три види: базовий, розрахунковий та динамічний.

Базові ціни, як правило, задаються вручну для кожної позиції номенклатури документом «Установка цен номенклатуры». Але існує можливість формувати базові ціни виходячи з цін постачальників. Ці ціни є періодичними, і список їх значень зберігається в системі в розрізі дат зміни цін. До документів завжди підставляється останнє значення базової ціни. На підставі базових цін можуть розраховуватися інші ціни.

Наприклад, створимо тип ціни «Закупочная» у гривні, у реквізиті «Вид типа цен:» виберемо варіант «Базовый» (рис. 2).

img 3

Розрахункові ціни також задаються користувачем за допомогою документа, і їх значення зберігаються в інформаційній базі. Вони відрізняються від базових цін тим, що значення цих цін автоматично розраховуються на підставі базової ціни шляхом збільшення її на певний відсоток націнки. Розраховувати в такий спосіб можна роздрібні та оптові ціни.

Динамічні ціни також випливають із базових цін, але не зберігаються в системі, не задаються документами встановлення цін, а обчислюються «на ходу» в документах, що використовують відпускні ціни конкретного типу. У системі зберігається лише спосіб розрахунку ціни. Цей тип цін використовують, якщо відпускні ціни жорстко пов’язані з базовими цінами, які постійно змінюються, і не завжди можна оперативно змінювати їх уручну (документами).

Покажемо наявні в підсистемі ціни залежно від способу формування та зберігання у вигляді такої схеми:

Створимо тип ціни «Оптовая», у реквізиті «Вид типа цен» вибираємо варіант «Расчетный». У результаті стають доступними для редагування реквізити «Способ расчета цены:» і «Базовый тип цен:» (рис. 3).

У системі передбачено два варіанти обчислення розрахункових та динамічних цін. Перший — «По процентной наценке на базовый тип», у реквізиті «Базовый тип цен:» потрібно вказати базову ціну, на яку буде нараховано певний відсоток націнки, що відразу вказується в реквізиті «Наценка в %:» (рис. 3). Другий спосіб розрахунку — «По вхождению базовой цены в диапазон», у цьому випадку вводять діапазон базових цін документом «Установка диапазонов базовых цен». Таблична частина має вигляд шкали діапазонів, що надалі використовується під час призначення відпускних цін у документі «Установка цен номенклатуры». Якщо діапазони задано для динамічної ціни, розрахунок цін здійснюється автоматично при оформленні документів.

img 4

Використання шкали діапазонів базових цін дозволяє встановлювати ціну продажу (для розрахункових і динамічних цін) за інтервалами базової ціни. У цьому випадку відпускна ціна жорстко залежить від курсу валюти і при використанні округляється за шкалою, установленою управлінцями підприємства.

Наостанок створимо тип ціни «Мелкооптовая», указавши вид типу цін «Динамический» (рис. 4).

img 5

 

Призначення цін

Для кожної позиції номенклатури може бути призначено стільки цін, скільки їх зберігається в довіднику «Типы цен номенклатуры» та встановлено документом «Установка цен номенклатуры».

Ціни компанії встановлюються користувачем за допомогою документа «Установка цен номенклатуры». Цим документом фіксуються зміни відпускних цін. Інформація про ціни на певну дату після проведення зберігатиметься в регістрі відомостей «Цены номенклатуры» щодо кожної позиції.

До документа запроваджується список позицій номенклатури, і для них призначаються ціни. Якщо ведеться облік за характеристиками, то ціни можна вказати і в цих розрізах. Підкреслюємо: можна й не зазначати характеристику — тоді для одного найменування з різними характеристиками ціни будуть однаковими. А от у розрізі серій ціни не призначаються. Вважається, що об’єкти однієї номенклатури з різними серіями коштують однаково.

Ціни призначаються для одиниці зберігання номенклатури. Ціни може бути призначено в будь-якій валюті. У документі також уводиться інформація про ту одиницю виміру, в яку перераховуватимуться ціни при заповненні їх за умовчанням у документі.

Наприклад, одиниця зберігання товару — штуки. Додатково для товару запроваджено одиницю виміру «упаковка», що включає 10 штук. Уводимо інформацію про оптову ціну за цей товар — 10 грн. за штуку. Як одиницю виміру, що за умовчанням заповнюватиметься при введенні оптової ціни до документів оптового продажу товарів, установлюємо упаковку. Тоді при заповненні документа оптову ціну буде встановлено як 100 грн. за упаковку.

Тип цін для установлення (зміни) зазначають у шапці документа. Можна вказати список типів цін. Обмеження полягає лише в тому, що для одного типу цін може бути задано ціну однієї одиниці виміру товарів.

Отже, у нашому прикладі тип ціни «Закупочная» використовується для базових цін, а тому ціни цього типу потрібно встановити першими, інакше ми не зможемо розрахувати оптові та дрібнооптові ціни. Задамо закупівельні ціни для декількох видів номенклатури (рис. 5), ціни введемо вручну.

img 6

Після того як закупівельні ціни додано до інформаційної бази, можна розпочати формування оптових цін. Заповнивши документ «Установка цен номенклатуры» списком номенклатури в реквізиті «Тип цен:», вибираємо значення «Оптовая» і натискаємо на кнопку «Рассчитать по базовым ценам». У результаті в документі для всіх позицій номенклатури автоматично буде заповнено колонки «Оптовая» і «% скидки (наценки)» (рис. 6). До графи «% скидки (наценки)» вводиться значення торговельної націнки для позицій номенклатури.

img 7

За допомогою документа «Установка цен номенклатуры» можна здійснювати коригування цін, збільшуючи або зменшуючи їх. Наприклад, було прийнято рішення підвищити оптові ціни для певних позицій номенклатури на 2 %. У цьому випадку в документі «Установка цен номенклатуры» потрібно зазначити дату документа. Табличну частину документа можна заповнити автоматично кількома способами, натиснувши на кнопку «Заполнить» та вибравши відповідний варіант заповнення. Наприклад, документ можна заповнити за цінами номенклатури, тобто за попередніми встановленнями цін на дату документа, надалі за необхідності змінити вручну потрібні позиції (рис. 7).

img 8

За допомогою кнопки «Изменить» ми можемо застосовувати автоматичну зміну цін табличної частини, але тільки для базових та розрахункових цін. Виправданим є використання обробки при великій кількості номенклатури. Перед зміною цін у шапці потрібно вказати тип змінних цін. Обробка може змінювати лише один тип цін. У вікні обробки потрібно вибрати необхідну команду, наприклад «Изменить цены на %», зазначивши при цьому відсоток, і обробка при натисненні на кнопку «Выполнить» змінить ціни номенклатури табличної частини документа (рис. 7).

img 9

 

Прайс-лист

Із документа «Установка цен номенклатуры» можна сформувати звіт «Прайс-лист» (рис. 8). Саме цей звіт формується й зі списку довідника «Номенклатура» за допомогою кнопки «Печать». Прайс-лист виводиться на певну дату, зазначену в настройках друку прайс-листа.

img 10

Ціни на товари має бути попередньо зареєстровано за допомогою документа «Установка цен номенклатуры». У заголовку прайс-листа буде надруковано ту організацію, яку вибрано в настройках. При друкуванні прайс-листа можна здійснити настроювання списку товарів та цін, що включаються до прайс-листа.

 

Установлення діапазонів базових цін

Документ «Установка диапазонов базовых цен» призначено для введення діапазону базових цін, відповідно до яких перераховуватимуться відпускні ціни.

У документі вказується тип цін, для якого буде призначено ціни залежно від діапазону базової ціни. Тип базової ціни, на підставі значень якої розраховуватимуться відпускні ціни за діапазонами, також виводиться в шапці у вигляді довідкової інформації. Використання шкали діапазонів базових цін дозволяє встановлювати ціну продажу (для розрахункових і динамічних цін) дискретно за інтервалами базової ціни.

Наприклад, базова ціна потрапляє до діапазону від 12,01 долара до 16,01 долара. У цьому випадку при курсі 1 долар = 8,00 грн. буде встановлено ціну продажу 128,08 грн.

Кожен рядок табличної частини документа визначає діапазон базової ціни, тобто певний інтервал, до якого може потрапляти значення базової ціни. Для кожного діапазону в колонці «Верхняя граница» вказується значення базової ціни, що буде верхньою межею цього діапазону, причому власне значення верхньої межі не належить цьому інтервалу. Цьому інтервалу належатиме значення верхньої межі попереднього інтервалу.

У колонці «Цена» задається значення ціни, яке буде встановлено для зазначеного в шапці типу цін, якщо базова ціна потрапить до відповідного діапазону, а в колонці «Валюта» вибирається валюта ціни. Для кожного діапазону може бути призначено свою валюту відповідної йому ціни.

При виборі в шапці документа типу цін буде запропоновано заповнити табличну частину останньою встановленою для цього типу цін шкалою діапазонів (якщо таке встановлення вже виконувалося). У разі позитивної відповіді табличну частину буде автоматично заповнено, інакше буде тільки встановлено інший тип цін.

Табличну частину можна заповнити автоматично, натиснувши на кнопку «Заполнить».

Шкала діапазонів базових цін використовується під час призначення цін у документі «Установка цен номенклатуры». У тому випадку, якщо діапазони задано для динамічної ціни, розрахунок цін здійснюється автоматично при оформленні документів.

img 11

 

Успіхів у роботі! У наступних номерах ми розглянемо, як у програмі «1С:Управління торговельним підприємством 8» регламентується використання відпускних цін.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі