Теми статей
Обрати теми

Інформації забагато не буває

Редакція БК
Стаття

Інформації забагато не буває

 

img 1

Іноді працюючи в Інтернеті, помічаєш, що час минає дуже швидко. Часто пошук одного невеликого документа забирає чималу частину робочого часу бухгалтера. Це зумовлено тим, що доводиться перегортати великий обсяг інтернет-ресурсів, розбиратися в їх інтерфейсі та запропонованому функціоналі кожного з відвіданих сайтів. Щоб уникнути таких марнотрацтв, ми хочемо розповісти вам про можливості та переваги одного з провідних нормативно-правових порталів на українському ринку — http://www.nau.ua/

Олександр КОСТЮК, консультант «Б & К»

 

На перший погляд

Правова система «НАУ» — це своєрідний електронний збірник нормативних актів України. Наразі правові системи «НАУ» об’єднують судові рішення, нормативно-правові акти, консультації, довідники в аналітичний комплекс. Завдяки цьому системи «НАУ» стали вагомим інструментом у роботі юриста, юрисконсульта, судді, адвоката, керівника підприємства, бухгалтера, менеджера з персоналу.

Першу правову систему «НАУ» було створено ще у вересні 1991 року на замовлення Верховної Ради України. Основними перевагами продуктів «НАУ» є орієнтованість на клієнта — швидке реагування на потреби клієнта та своєчасне їх задоволення шляхом розроблення та випуску необхідних призначених для користувача систем та сервісів. Наприклад, правові системи «НАУ-English», «НАУ-КПК» було створено спираючись на побажання користувачів «НАУ», і аналогів в Україні вони не мають.

Нас насамперед цікавитиме сервіс браузерного доступу до нормативно-правової бази.

 

«НАУ-Оnline»

Отже, «НАУ-Online» — це пошукова інтернет-версія правових систем «НАУ». Працюючи з базами системи «НАУ-Online», ми можемо:

— здійснювати пошук документів за реквізитами (заповнюючи картку запиту) та за деревом документів;

— отримувати результати пошуку у вигляді списків знайдених документів;

— передивлятися повний текст українською мовою — безоплатно, крім деяких платних розділів;

— здійснюючи пошук за деревом документів в одній із баз, одночасно дивитися наявність перекладів англійською мовою;

— замовити повний текст англійською мовою.

Проте про все по черзі. Для повноцінної роботи на порталі потрібно зареєструватися. Реєстрація необхідна для доступу до платних розділів україномовної бази, яка містить:

— документи міністерств та відомств, не зареєстрованих Мін’юстом;

— судову практику;

— проекти законів;

— документи місцевих органів влади;

— консультації;

— справи про банкрутство;

— бланки звітності;

— зразки правочинів.

Щоправда, доступ до цих документів тарифікується в сумі 6 грн. за 1 документ, сума невелика, якщо документ дійсно необхідний.

Щоб зареєструватися на порталі, потрібно клацнути мишкою по кнопці «Регистрация». Після цього система запропонує ознайомитися з «Соглашением об использовании системы НАУ-Online» (рис. 1).

img 2

Після ознайомлення та прийняття умов користування шляхом натиснення на відповідне посилання вас переадресують на сторінку з наступною реєстраційною формою, див. рис. 2. Заповнюємо всі поля відповідною інформацією та натискуємо кнопку «Зареєструватися» — процес реєстрації на порталі завершено.

img 3

Після цих нескладних маніпуляцій отримуємо можливість поповнити особовий рахунок на сайті. Для цього достатньо, перейшовши в розділ «НАУ-Online», клацнути мишкою по посиланню «Пополнить».

Існує два варіанти поповнення. Перший — оплата через банківський рахунок. Щоб оформити рахунок, виберемо необхідну суму авансу та натиснемо «Получить счет». Доступ до матеріалів стає можливим з наступного робочого дня за днем надходження грошей на розрахунковий рахунок ЗАТ «Інформтехнологія». Якщо вам необхідні платіжні документи (податкова накладна, акти виконаних робіт тощо), їх можна замовити, написавши лист на е-mail lb@nau.kiev.ua з позначкою «Требуются платежные документы». До цього листа потрібно додати копію свідоцтва платника ПДВ.

Другий варіант — оплата через SMS. Ця форма оплати не передбачає документообміну. Оплата здійснюється шляхом відправки платного повідомлення SMS з мобільного телефону. При цьому ви отримуєте 7-значний код. Після введення коду до відповідного поля (рис. 2) ваш рахунок на сайті zakon.nau.ua поповнюється на суму вартості повідомлення.

Ви маєте можливість роздрукувати безпосередньо з сайта будь-який документ, як безоплатний, так і платний (якщо оплатили до нього доступ), для цього потрібно клацнути мишкою на посилання «Печать», вибрати потрібний шрифт і розмір печатки.

 

Новини

Портал також оснащений новинним сервісом, що висвітлює власне новини законодавства як проект самого порталу та новини бухгалтерського обліку разом з бухгалтерською аналітикою, що висвітлюються порталом buhgalter.com.ua та надані як інтегрований сервіс.

На порталі є жива новинна стрічка, що дозволяє передплатити розсилку одним клацанням (рис. 3).

img 4

 

Розділ консультацій

Крім нормативно-правових ресурсів, існує розділ «Консультации». У ньому опубліковані тематичні добірки статей з поточних економічних питань — оподаткування, бухгалтерського обліку, підприємницької діяльності — з багатьох друкованих видань України.

Видання у гілці розташовані за абеткою. При роботі з базою «Консультации» слід мати на увазі, що матеріали надано українською та російською мовами. Тому при пошуку за контекстом у тексті або назві можна задавати шукані слова обома мовами. Наприклад: «налог ; податок», у цьому пошуковому запиті знаком «;» позначається логічна умова «або».

Консультації відображають суб’єктивну думку авторів та не мають юридичної сили.

 

Оголошення про банкрутство

У розділі «Каталог объявлений о банкротстве» містяться офіційні оголошення про порушення судових справ про визнання підприємств банкрутами або припинення розглядів за цими справами. Для зручності користування інформацію систематизовано у дві гілки: «Поиск по регионам» та «Поиск по официальным изданиям». Пошукова система дозволяє знаходити потрібну інформацію за контекстом у назві (назва підприємства, код ЄДРПОУ) або за контекстом у тексті документа: адреса підприємства, номер справи чи рішення суду. Наразі цей сервіс реорганізують, але він продовжує роботу.

 

Документи англійською

Сервіс «НАУ-English» — база перекладів англійською мовою законів та підзаконних актів України, містить усього приблизно 4 тис. перекладів.

Раз на тиждень до бази надходить близько 25 сторінок (приблизно 50000 знаків) перекладів нових документів, а також оновлюється редакція декількох існуючих перекладів. Завантаження оновлень до бази даних здійснюється через Інтернет за допомогою програмних засобів системи.

Система забезпечує пошуки за контекстами, реквізитами, закладками, зв’язками. У списку знайдених документів можна провести повторний пошук або сортування за типом та датою. Функціональні можливості дозволяють легко знаходити, переглядати, роздруковувати, копіювати потрібні документи.

Можливе придбання окремих перекладів. Для цього потрібно знайти документ в онлайн-версії «НАУ-English» та відправити замовлення на e-mail. Вартість перекладу — 24 грн. за тисячу знаків тексту без пробілів, з урахуванням ПДВ. Переклад англійською не можна отримати в режимі он-лайн.

 

Інші підсистеми

Існує ще декілька інформаційних підсистем, що доповнюють можливості порталу:

— «Бланки отчетности» — містить бланки податкової, фінансової, статистичної звітності у Word-форматі, готові до заповнення та друкування;

— «Нормативно-справочные таблицы» — створена на прохання користувачів «НАУ» за матеріалами офіційних видань та документів баз даних;

— «Судебная практика» — містить акти вищих органів судової влади, судові рішення, класифікатор судових рішень та інші документи й довідники.

 

Форум

Форум — важливий інструмент, що дає можливість живого спілкування, поле обговорень та прохань про допомогу. Форум не пов’язаний з вашим обліковим записом у «НАУ-Оnline» та потребує окремої реєстрації.

Крім того, тут реалізовано зручний механізм пошуку, який істотно спрощує життя користувачу, оскільки обговорення питання, що цікавить, можливо, вже є на форумі і не потрібно буде очікувати відповіді, достатньо просто уточнити вже викладене.

 

Підсумовуючи, зазначимо, що «НАУ» — об’ємний і багатошаровий портал, що має широкий функціонал та високу оперативність. Ресурс має зручний інтерфейс та досить простий у користуванні,
що не може не радувати користувача.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі