Теми статей
Обрати теми

Фінансовий аналіз діяльності

Редакція БК
Стаття

Фінансовий аналіз діяльності

 

Добридень! Сьогодні ми пропонуємо вашій увазі новий модуль у складі системи «M.E.Doc» — «Финансовый анализ деятельности». Цей модуль зацікавить насамперед керівників, провідних фахівців фінансового відділу та головних бухгалтерів великих компаній. Завдяки йому можна швидко отримати результати аналізу діяльності організації за вибраний період, визначити тенденції
та спрогнозувати подальший розвиток підприємства.

Євген РОДІН, фахівець із розробок проекту «М.Е.Doc»

 

При складанні переліку необхідних методик ми керувалися найкращими світовими практиками, а також найактуальнішими підходами до аналізу фінансового стану підприємства. Алгоритми, що використовуються у програмі, допоможуть сформувати аналітичні таблиці, які характеризують фінансовий стан підприємства. І все це — за допомогою декількох клацань миші!

Підставою для аналізу є стандартні форми з фінансової звітності:

— ф. № 1 «Баланс»;

— ф. № 2 «Звіт про фінансові результати»;

— ф. № 3 «Звіт про рух грошових коштів»;

— ф. № 4 «Звіт про власний капітал».

Вам достатньо лише вибрати період і методики аналізу, що вас цікавлять (рис. 1 і 2).

img 1

img 2

При виборі року, який ще не закінчився (наприклад, 2012 рік), звітність аналізуватиметься за останнім кварталом, в якому сформовано зазначені форми. Сьогодні розглянемо саме такий приклад, в якому фінансову звітність сформовано з 2008 року по 9 місяців 2012 року.

Методик аналізу існує досить багато. На підставі міжнародного та вітчизняного досвіду було вибрано найцікавіші методики для фахівців, які займаються фінансовим аналізом.

Спеціально для вашої зручності у звітах з результатами аналізу використовується колірна гама:

— жовтим виділено вхідні дані для аналізу;

— зеленим — значення, що розраховуються на підставі формул;

— червоним — значення, на які необхідно звернути увагу: збитки, збільшення витрат, відхилення від нормативних значень;

— сірим виділено нормативні значення різних коефіцієнтів.

Розглянемо докладніше деякі приклади проведених аналізів, щоб подивитися, яку практичну користь може отримати фінансист при роботі з модулем «Финансовый анализ деятельности».

 

Аналіз показників
фінансової стабільності

Пропонована оцінка дозволяє власнику чи керівництву компанії судити про те, наскільки організація готова до погашення своїх боргових зобов’язань.

На підставі загальноприйнятих методик формується таблиця основних показників фінансової стабільності. У таблиці наведено нормативні коефіцієнти, і програмою проводиться перевірка, чи відповідають наші аналізовані показники нормативним значенням. Якщо не відповідають, такі показники виділяються червоним. На підставі отриманих у результаті проведеного аналізу даних формується графік, що наочно демонструє ситуацію фінансової стабільності на підприємстві (рис. 3).

img 3

 

Оцінка рівня
та динаміки фінансових результатів

Аналіз із використанням цієї методики дозволяє визначити перспективи розвитку підприємства, оскільки прибуток є одним з найважливіших джерел фінансування поточної та інвестиційної діяльності. Від’ємні значення виділяються для наочності червоним кольором. А основну увагу в нашому випадку необхідно приділити показникам прибутку та збитків.

 

Оцінка ділової активності

Аналіз ділової активності підприємства дає змогу виявити рівень ефективності використання коштів організації. Оцінка ділової активності підприємства, як зазначалося вище, передбачає розгляд тих чи інших коефіцієнтів. Це коефіцієнти оборотності та рентабельності, що є відносними показниками фінансових результатів, яких досягло підприємство під час своєї діяльності (рис. 4).

img 4

 

Аналіз неплатоспроможності

Особливий інтерес у вас може викликати аналіз підприємства на предмет ризиків банкрутства в результаті господарської діяльності попередніх періодів. На підставі загальновідомих коефіцієнтів здійснюється аналіз розрахункових показників (рис. 5). Дані, виділені червоним кольором, заслуговують на особливу увагу для подальшого аналізу бухгалтером або керівником фінансового відділу.

img 5

 

П’ятифакторна модель Альтмана

Економічний зміст моделі є функцією показників, що характеризують економічний потенціал підприємства та результати його роботи за минулий період (рис. 6). Імовірність банкрутства визначається на підставі нормативів.

img 6

Результати проведеного аналізу свідчать про те, що компанія відчуває неабиякий брак коштів, тому час вживати рішучих заходів для поліпшення фінансового стану підприємства. Як видно з таблиць, за 9 місяців 2012 року підприємство — абсолютний банкрут.

Наприкінці звіту буде надано стислі висновки за результатами аналізу.

Оскільки в одному періоді може бути декілька фінансових форм (наприклад, дані кілька разів уточнювалися), буде наведено таблицю, в якій зазначатиметься список форм, на підставі яких сформовано аналіз.

 

Подивившись на таблиці та графіки, фахівець зможе оцінити ситуацію, що склалася, у динаміці та прийняти правильне рішення щодо розвитку підприємства! Докладнішу інформацію ви знайдете на офіційному сайті (www.me-doc.com.ua). Пропозиції та побажання вітаються на офіційному форумі (www.me-doc.com.ua/forum).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі