Теми статей
Обрати теми

Володіючи інформацією, володієш світом

Редакція БК
Стаття

Володіючи інформацією, володієш світом

 

img 1

Сьогодні для бухгалтера постійне користування і моніторинг спеціалізованих форумів, порталів, сайтів з нормативно-правовим забезпеченням та коментарями до нього стало необхідною умовою ефективної та безпомилкової роботи, своєрідною «страховкою», «осередком порад» і «стіною плачу» одночасно. Величезним мінусом онлайн-інформації є те, що не завжди зручно відстежувати оновлення, шукати актуальний документ або форму звітності. Пропонуємо вам огляд інформаційно-аналітичних баз, що існують на українському ринку. Ці програмні продукти дозволять вам тримати руку на пульсі, не відволікаючись від щоденної роботи.

Олександр КОСТЮК, консультант «Б & К»

 

«ЛІГА:ЗАКОН»

img 2Безумовним лідером ринку є «ЛІГА:ЗАКОН». Це інформаційно-правова система нового покоління із щодня оновлюваними даними та зручними інструментами для пошуку і роботи. Інструменти дозволяють швидко знайти і проаналізувати правову інформацію за будь-який відрізок часу, оцінити ситуацію і прийняти рішення. Систему «ЛІГА:ЗАКОН» (рис. 1) призначено для консультаційно-правової підтримки компанії повністю і для використання окремими фахівцями. Програма має велику кількість користувачів, на ринку вже близько 20 років, і переважна кількість бухгалтерів якщо й не користувалися нею, то точно чули про неї.

«ЛІГА:ЗАКОН» має низку конфігурацій, що відрізняються за функціями, можливостями, цінами та кількістю комп’ютерів, на які можна встановити програму, придбавши одну ліцензію. Ми з вами розглянемо особливості всіх конфігурацій починаючи з найпростішої конфігурації «ЛІГА:ЗАКОН ГОЛОВНИЙ БУХГАЛТЕР» та закінчуючи дуже функціональною «ЛІГА:ЗАКОН ENTERPRISE».

 

«ЛІГА:ЗАКОН ГОЛОВНИЙ БУХГАЛТЕР»

Спеціалізована система для бухгалтерів середніх та невеликих компаній. Містить нормативну базу з бухгалтерського обліку та оподаткування, достатній обсяг аналітики й довідкової інформації з питань бухгалтерського обліку та оподаткування, трудового законодавства. Система містить понад 150 тис. документів. Вартість такої системи — від 645 грн. Абонплата — від 275 грн./міс. До вартості ліцензії входить установлення від 1 локального робочого місця до мережі з 4 локальних робочих місць. Подивимося, що ж чекає на нас усередині програми.

Інформаційне наповнення:

бухгалтерські консультації — ресурс, що містить консультації фахівців бухгалтерських видань, аудиторських фірм; ексклюзивні авторські матеріали, підготовлені спеціально для «ЛІГА:ЗАКОН»;

аналітичне електронне видання
«БУХГАЛТЕР & ЗАКОН»
— електронне видання, що надає безліч важливої різнопланової аналітичної та консультаційної інформації і виходить двічі на тиждень;

форми, бланки — бухгалтерські форми та бланки звітності (у форматі Word і Excel, у тому числі форми з формулами), з прикладами заповнення та посиланнями на консультаційні матеріали;

інші розділи — аналітичні матеріали, кадрові питання, огляди преси, новин, довідники, термінологічний словник і календар бухгалтера, типові договори та шаблони.

Хочемо звернути вашу увагу, що до всіх систем входять такі рубрики: база податкових знань, перевірки для бухгалтера, ситуації для бухгалтера, енциклопедія бухгалтера, щомісячні та щотижневі огляди преси, новин і законодавства — «Акценти місяця» і «Підсумки тижня», влада України, законодавство України, що регулює аспекти оподаткування і бухгалтерського обліку та міжнародне законодавство, фінансова інформація.

 

«ЛІГА:ЗАКОН ГОЛОВНИЙ БУХГАЛТЕРПРОФ»

Це більш просунута і повніша спеціалізована система для бухгалтерів, що містить нормативну базу з бухгалтерського обліку та оподаткування. Також у ній наведено аналітику і довідкову інформацію з бухгалтерського та податкового обліку, трудового законодавства. У системі міститься понад 170 тис. документів. Ціна — від 695 грн. Абонплата — від 345 грн./міс. До вартості ліцензії входить установлення від 1 локального робочого місця до мережі з 4 локальних робочих місць.

Цей продукт уключає всі функції та можливості попередньої системи і ще декілька нових: проводки, база помилок та спірних бухгалтерських ситуацій, податковий консультант.

 

«ЛІГА:ЗАКОН УНІВЕРСАЛ-БІЗНЕС»

Хороший вибір для середніх та невеликих компаній. Містить нормативну базу з питань адміністративної, господарської та фінансової діяльності. Аналітику і довідкову інформацію з бухгалтерського та податкового обліку подано в повному обсязі. Також відображено питання трудового законодавства.

Порівняно недорога комплексна система для середніх та малих підприємств, що цілком забезпечує фахівців якісною консультаційно-правовою інформацією в достатньому обсязі. Містить понад 415 тис. документів у базовій поставці. Ціна — від 1095 грн. Абонплата — від 475 грн./міс. До вартості ліцензії входить установлення від 1 локального робочого місця до мережі з 9 локальних робочих місць. До неї включено всі можливості попередніх версій і ще трохи доповнень до них, найважливіші з яких — мистецтво оборони та судова практика.

 

«ЛІГА:ЗАКОН ЕЛІТ»

Оптимальна комплексна система для бухгалтерів, економістів, юристів та кадровиків середніх компаній. Містить повну нормативну базу і достатній обсяг аналітичної й довідкової інформації. У системі висвітлено питання трудового законодавства.

У базовій поставці системи міститься понад 660 тис. документів. Ціна — від 2145 грн. Абонплата — від 615 грн./міс. До вартості ліцензії входить установлення від 1 локального робочого місця до мережі з 15 локальних робочих місць.

Інформаційне наповнення також має певні переваги, не властиві попереднім програмам, найважливіша з яких — коментовані кодекси, тобто науково-практичні коментарі з практики застосування положень чинних кодексів, причому багато які з них підготовлено спеціально для систем «ЛІГА:ЗАКОН».

 

«ЛІГА:ЗАКОН ПРЕМІУМ»

Друга за потужністю комплексна система після «ЛІГА:ЗАКОН ENTERPRISE» містить повну нормативну базу, аналітичну й довідкову інформацію щодо всіх видів господарської діяльності. Ідеально підходить для великих та середніх компаній.

Система комплексно задовольняє інформаційні потреби бухгалтерського та юридичного підрозділів, відділу кадрів, а також підрозділів, до обов’язків яких входять моніторинг та оцінка законодавчих змін. Містить понад 800 тис. документів у базовій поставці. Ціна — від 2985 грн. Абонплата — від 780 грн./міс. До вартості ліцензії входить установлення від 1 локального робочого місця до мережі з 15 локальних робочих місць.

 

«ЛІГА:ЗАКОН ENTERPRISE»

Найповніша система, призначена для консультаційно-правової підтримки всієї компанії. Дозволяє створювати власні бази даних у поєднанні з документами системи «ЛІГА:ЗАКОН». До базової комплектації системи включено всі ресурси, наявні в системі «ЛІГА:ЗАКОН», — нормативні акти та їх проекти, судова практика, судові прецеденти, аналітика, періодичні видання, коментовані кодекси, довідники, путівники тощо. Система містить понад 950 тисяч документів. До вартості ліцензії входить установлення від 4 локальних робочих місць до мережі з 15 локальних робочих місць. Ціна — від 4890 грн. Абонплата — від 1565 грн./міс.

Цю версію програми розширено такими корисними розділами, як:

— «Юридичні консультації» — добірка аналітичних статей представників юридичної науки та бізнесу, алгоритми покрокових дій у найпоширеніших ситуаціях, публікації з професійного видання «ЮРИСТ & ЗАКОН», а також відповіді на конкретні запитання з юридичної практики;

— «Вісник МСФЗ» — спеціалізоване електронне аналітичне видання про практику застосування в Україні Міжнародних стандартів фінансової звітності.

 

«Дінай»

img 3Лідер, звичайно, є лідером, але і в нього є конкуренти. Наприклад, компанія «Дінай» (рис. 2)теж має доволі широкий вибір програмних продуктів, що забезпечують постійний доступ до свіжих інформаційно-правових баз із вашого комп’ютера.

 

«ДІНАЙ:БОС»

Першою ми розглянемо програму «Дінай:БОС» — спеціалізовану правову систему, спрямовану на висвітлення питань законодавчого регулювання господарських і трудових відносин на підприємствах різних форм власності та видів діяльності. Цю правову систему орієнтовано на керівників невеликих підприємств, що вже існують або перебувають на стадії відкриття, розширення. Також вона стане помічником для фахівців кадрових служб. Вартість програмного продукту — 324 грн., інсталяційний пакет на 2 робочі місця, абонплата за оновлення становить 153 грн./міс. У самому програмному продукті містяться:

— повний перелік кодексів;

— усі нормативні акти, що регулюють господарські та трудові відносини на підприємствах усіх рівнів та форм власності;

— усі редакції нормативних актів на будь-яку дату;

— інформація про законопроекти;

— коментарі експертів до найважливіших та найскладніших нормативних актів;

— консультації з провідних спеціалізованих друкованих видань, що висвітлюють особливості підприємницької діяльності, господарських і трудових відносин;

— судові рішення, постанови, роз’яснення щодо суб’єктів підприємницької діяльності;

— зразки договорів, кадрової документації, деяких процесуальних документів і документів для звернення до суду, типові документи і бланки;

— повний перелік посадових інструкцій;

— довідкова інформація з питань господарської діяльності та трудових відносин (реєстрація і ліцензування, договірні відносини, інформація про банки, адреси й телефони профільних управлінь Міністерства юстиції України, державних нотаріальних контор тощо);

— «Огляди законодавства», які готуються аналітиками Компанії «Дінай» щотижня та є інформацією про зміни в законодавстві, що регулює господарську діяльність і трудові відносини на підприємствах;

— «Актуальна тема» — це спеціальні добірки консультацій з найнагальніших для професійного співтовариства тем;

— «Авторські консультації» — консультації фахівців Компанії «Дінай»;

— «Огляди преси», які готуються фахівцями Компанії «Дінай» щотижня та висвітлюють суть консультацій з провідних спеціалізованих видань, доданих до правової системи за попередні 7 днів. Цей ресурс допоможе вам швидко ознайомитися з матеріалами профільної преси і за необхідності перейти за гіперпосиланням до повного тексту найцікавішої для вас консультації;

— «Законодавчий анонс», що готується щотижня та є списком документів, які надійшли на реєстрацію до Міністерства юстиції України. За допомогою цього ресурсу ви зможете «бачити на крок уперед», прогнозуючи ситуацію на важливій для вас ділянці законодавчого поля;

— Бюлетень «Документи, що набирають чинності», який готується щодня. За його допомогою ви дізнаєтеся, які документи набрали чинності в конкретний день, і не пропустите важливі зміни в законодавстві.

Аналітична обробка текстів документів — як і в системах «ЛІГА:ЗАКОН», усі зміни в текстах нормативних документів виділено кольором.

 

«ДІНАЙ:ГРОСБУХ»

Наступний програмний продукт цієї компанії «Дінай:ГРОСБУХ» — спеціалізована довідково-правова система, що забезпечує інформаційно-правову підтримку професійної діяльності бухгалтера. Орієнтована для роботи бухгалтерії малого та середнього підприємства. Вартість програмного продукту — 360 грн., інсталяційний пакет на 2 робочі місця, абонплата за оновлення становить 192 грн./міс.

Відмінність у наповненні від попередньої версії:

— авторські консультації аналітиків Компанії «Дінай» та партнерських організацій;

— консультації з провідних бухгалтерських видань;

— бланки звітності у форматах Word і Excel з формулами для автоматичного розрахунку показників;

— зведені таблиці податків та зборів, показники індексу інфляції, облікових ставок, курсів валют та інших розрахункових величин;

— довідкова інформація для бухгалтера (адреси й телефони контролюючих органів, довідники пільг, реквізити рахунків для заповнення платіжних документів, порядки, правила, інструкції та багато що інше);

— авторські консультації Компанії «Дінай» та консалтингових фірм — це повноцінні статті, що роз’яснюють особливості та правила застосування тих чи інших норм бухгалтерського законодавства, що попереджають про можливі небезпеки та способи запобігання їм.

У «Колекції проводок» наведено бухгалтерські проводки, що відображають найпоширеніші господарські операції.

 

«ДІНАЙ:ЗЕДЕКСПЕРТ»

Спеціалізована правова система, що докладно висвітлює всі правові аспекти зовнішньоекономічної діяльності. Це — інструмент для фахівців організацій, які працюють із зарубіжними партнерами: бухгалтерів, менеджерів, кадровиків, юристів. Вартість програмного продукту — 288 грн., інсталяційний пакет на 2 робочі місця, абонплата за оновлення становить 153 грн./міс.

Відмінність наповнення цього продукту від попередніх, що пропонуються цією компанією:

— усі нормативні акти, що регулюють зовнішньоекономічну діяльність підприємств (у тому числі Митний, Податковий та Господарський кодекси);

— міжнародне право у сфері зовнішньоекономічної діяльності (договори, протоколи, конвенції, угоди тощо);

— авторські консультації, у тому числі статті, що коментують основні положення нового Митного кодексу;

— консультації з провідних спеціалізованих друкованих видань з актуальних питань у сфері зовнішньоекономічних відносин підприємств усіх рівнів, інвестиційної діяльності та митної справи;

— судові рішення, постанови, роз’яснення міжнародних арбітражних інстанцій;

— українська класифікація товарів (УКТ ЗЕД);

— зведені таблиці мит, акцизів, курсів валют і металів, індикативних цін;

— типові документи, бланки, зразки договорів, контрактів у сфері зовнішньоекономічної діяльності підприємств;

— довідкова інформація (адреси й телефони митних органів, посольств).

 

«ДІНАЙ:ЦІННІ ПАПЕРИ»

Довідково-правова система, в якій висвітлено різні аспекти законодавчого регулювання розміщення, обігу та обліку цінних паперів, діяльності суб’єктів фондового ринку, а також особливості здійснення приватизації. Вартість програмного продукту — 252 грн., інсталяційний пакет на 2 робочі місця.

Інформаційна база містить у собі:

— коментарі експертів до найбільш важливих і складних нормативних актів, що регламентують роботу фондового ринку;

— консультації з провідних спеціалізованих друкованих видань з актуальних питань у сфері обігу цінних паперів, приватизації, інвестиційної діяльності;

— судові рішення, постанови, роз’яснення стосовно діяльності суб’єктів ринку цінних паперів;

— типові документи, бланки, форми звітності учасників ринку цінних паперів;

— перелік учасників ринку цінних паперів;

— довідкову інформацію (адреси й телефони територіальних відділень Національного комітету з цінних паперів і фондового ринку, аукціонних центрів, торговельно-промислових палат, перелік товарних бірж, державних нотаріальних контор).

 

«ДІНАЙ:ПРОФЕСІОНАЛ»

Загальнозаконодавча правова система, призначена для інформаційно-правової підтримки всього підприємства, по суті, є аналогом пакета «ЛІГА:ЗАКОН ПРЕМІУМ». У системі «Дінай:Професіонал» висвітлено всі аспекти законодавства України. Сюди включено не лише всю інформацію з 4 описаних вище спеціалізованих систем, а й багато унікальних тематичних добірок, не поданих у жодній іншій. Це вибір для великих організацій з розгалуженою структурою, де правова підтримка необхідна фахівцям різних служб. Вартість програмного продукту — 942 грн., інсталяційний пакет на 2 робочі місця, абонплата за оновлення становить 426 грн./міс.

Відмінність цього продукту від попередніх:

— наявність законопроектів;

— бланки звітності, приклади договорів, процесуальні документи та інші типові документи для друку.

Крім того, у цій комплектації програми зібрано ресурси всіх попередніх модифікацій, їх функції та можливості.

 

«Аверс-бухгалтерія»

img 4Третій програмний продукт, який можна назвати серед конкурентів систем «ЛІГИ» та «Дінай», — це «Аверс-бухгалтерія» рис. 3 — електронний аналітичний журнал, що охоплює всі проблемні питання оподаткування, бухгалтерського обліку, правового регулювання господарської діяльності підприємства та багато що інше.

«Аверс-бухгалтерія» є інформаційною базою даних з досить зручними пошуковими механізмами і щоденними автоматичними оновленнями.

Основний принцип, закладений у програмі, — консультаційна аналітична база, що змінюється з появою нових нормативних документів і внесенням змін до чинного законодавства.

Важливим елементом електронного журналу «Аверс-бухгалтерія» є наявність численних додатків — бланків та інших документів зі зразками заповнення, числовими прикладами, пояснювальними схемами та рисунками, а також усілякої довідкової інформації, серед якої:

— календар бухгалтера, універсальний довідник кадровика, індекси інфляції, ставки НБУ, розмір прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати, розміри пені за порушення умов договорів і багато що інше;

— інформація з бухгалтерського обліку та оподаткування з числовими прикладами;

— правові аспекти організаційної та господарської діяльності юридичних і фізичних осіб;

— валютне та митне регулювання;

— зовнішньоекономічна діяльність;

— ліцензування та сертифікація;

— зразки бланків, договорів, наказів;

— усіляка довідкова інформація.

Продукт «Аверс-бухгалтерія» не має великої кількості конфігурацій, як попередні програми, його можна придбати у двох варіантах:

Локальний варіант: вартість інсталятора — 360 грн., абонплата — 120 грн./міс.

Мережний варіант: вартість інсталятора для 1 робочого місця — 480 грн., 2 та більше робочих місць — 720 грн., абонплата за 1 робоче місце — 180 грн./міс., 2 та більше робочих місць — 300 грн./міс.

 

Сьогодні на ринку існують також не настільки поширені, але доволі успішні продукти, а саме: «е-фактор», «НАУ-Експерт», «МЕГА-НАУ Судові рішення», «Мега-Прецедент» та деякі інші.

Вибір оптимальної комплектації завжди є індивідуальним та залежить від потрібних функцій, кількості робочих місць і грошового еквівалента, який можна виділити на інформаційне забезпечення. А оскільки пропонована низка продуктів вельми диференційована, то, на наш погляд, завдання вибору — цілком
до снаги.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі