Теми статей
Обрати теми

Облік в «1С:Бухгалтерії 8» безоплатно отриманих від засновника основних засобів

Редакція БК
Стаття

Облік в «1С:Бухгалтерії 8» безоплатно отриманих від засновника основних засобів

 

Сьогодні розглянемо оформлення основних засобів (ОЗ), що надаються власником підприємства на безоплатній основі понад статутний капітал без зміни його розміру. Докладне відображення такої господарської операції в бухгалтерському та податковому обліку буде висвітлено у статті Н. Чернишової «Безоплатне передання товару власником (засновником) підприємства: облік у дарувальника та обдаровуваного» на с. 19 цього номера. А в цій статті йтиметься про особливості відображення такої операції в «1С:Бухгалтерії 8».

Вероніка НЕКРАСОВА, консультант «Б & К»

 

Отримано безоплатні ОЗ

Оприбутковувати ОЗ, безоплатно передані власником, в «1С:Бухгалтерії 8» ми будемо за допомогою документа «Поступление товаров и услуг» з видом операції «Оборудование». На закладці «Оборудование» (рис. 1) указуємо ОЗ, що прибуткується, та його вартість, рахунком обліку в нашому випадку буде субрахунок 1521 «Придбання основних засобів». Якщо підприємство — платник ПДВ і планує використовувати ОЗ в операціях, що підлягають обкладенню ПДВ, у реквізиті «Налоговое назначение (НДС)» вибираємо варіант «Обл. НДС».

Оскільки в бухгалтерському обліку нам потрібна проводка Дт 152 — Кт 422, переходимо на закладку «Счета учета расчетов» і в реквізиті «Счет учета расчетов с контрагентом:» змінюємо субрахунок 631 на 422 (рис. 1).

img 1

У податковому обліку безоплатно отримані ОЗ через відсутність витрат, пов’язаних з їх придбанням (п. 144.1 Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI, далі — ПКУ), не підлягають «податковій» амортизації. Тому «податкова» первісна (амортизовувана) вартість щодо таких ОЗ не визначається, хоча відповідної норми в ПКУ немає.

У самому документі «Поступление товаров и услуг» ми не можемо розмежувати первісну вартість ОЗ для податкового та бухгалтерського обліку. Тому у проводках, що формуються документом, фігурує первісна вартість ОЗ як для бухгалтерського, так і для податкового обліку. У цій ситуації одним із варіантів може бути ручне коригування проводок документа. Для цього у вікні з проводками ставимо прапорець напроти опції «Ручная корректировка (разрешает редактирование движений документа)» і в реквізиті «Сумма (н/у)Дт» ставимо «0» та зберігаємо зміну (рис. 2). Таким чином, первісна сума ОЗ у податковому обліку дорівнюватиме нулю. Тож у бухгалтерському обліку первісна вартість ОЗ становитиме 20000 грн., а в податковому — 0.

img 2

Операції з безоплатного отримання активів від власника (засновника) обдаровуваного підприємства в бухгалтерському обліку визнанням доходу не супроводжуватимуться, оскільки п. 5 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 15 «Дохід», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.11.99 р. № 290, установлює на це певні обмеження.

А от у податковому обліку будь-яке безоплатне отримання товарів супроводжується відображенням доходів на підставі п.п. 135.5.4 ПКУ за вартістю, визначеною на рівні не нижче за звичайну ціну. Порядок визначення звичайних цін, як і раніше (до 1 січня 2013 року), регулюється п. 1.20 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.94 р. № 334/94-ВР, що частково втратив чинність. Датою відображення таких доходів у податковому обліку буде дата їх фактичного отримання платником податку на прибуток (п. 137.10 ПКУ).

В «1С:Бухгалтерії 8» податковий облік доходів і витрат ведеться в регістрі бухгалтерії на бухгалтерському плані рахунків. Тому для рахунків та субрахунків класів 7, 8 і 9 установлено ознаку податкового обліку. Доходи і витрати в бухгалтерському та податковому обліку нараховуються в ті самі моменти й тими самими документами. Таким чином, уся інформація для заповнення декларації про податок на прибуток береться з бухгалтерських проводок субрахунків класів 7 і 9. Але не всі проводки 7-го і 9-го класів потрапляють до декларації.

У нашій ситуації у проводках не беруть участі субрахунки класів 7 і 9, відповідно немає можливості вказати статтю доходів для відображення вартості ОЗ у податковій декларації. Тому доведеться звернутися до ручних проводок.

Зайдемо до меню «Операции → Операция (бухгалтерский и налоговый учет)» і створимо новий документ, заповнивши реквізити таким чином:

— «Счет Дт» — зазначимо допоміжний рахунок «00»;

— «Счет Кт» — виберемо субрахунок 718;

— «СубконтоКт1» — укажемо статтю доходів, до якої приєднано статтю 03.9 декларації з податку на прибуток (рис. 3);

— «Налог. назначение» — вибираємо варіант «Хоз. д-ть»;

— «Сумма (н/у) Кт» — уводимо вартість ОЗ (рис. 3) та зберігаємо документ.

img 3

 

Додаткові витрати

Якщо підприємство понесло додаткові витрати, пов’язані з доведенням отриманих активів до стану, придатного для використання, наприклад, оплатило послуги транспортної компанії за транспортування автомобіля, то відобразити їх у програмі можна за допомогою документа «Поступление доп. расходов». Після заповнення шапки документа нам залишиться натиснути на закладці «Оборудование» на кнопку «Заполнить», варіант «Заполнить по поступлению» — і закладку буде автоматично заповнено даними про об’єкт ОЗ, на який слід віднести ці витрати (рис. 4).

img 4

Оплата контрагенту за транспортування здійснюється «Платежным поручением исходящим».

 

Введення ОЗ в експлуатацію

Безоплатно отримані ОЗ уводяться в експлуатацію стандартним документом «Ввод в эксплуатацию ОС» з видом операції «Оборудование» (рис. 5).

img 5

Важливо! Податкове призначення, за яким ОЗ було оприбутковано, та те, за яким воно вводиться в експлуатацію, повинні збігатися.

Зверніть увагу: у документі опція «Начислять амортизацию» (рис. 5) відповідає за нарахування амортизації як у бухгалтерському, так і в податковому обліку. Її відключення вплине на обидва види обліку. Але оскільки ми задали первісну вартість ОЗ у податковому обліку рівною нулю, то при включеній опції в бухгалтерському обліку амортизація нараховуватиметься, а в податковому її взагалі не буде.

 

Відображення у звітності

При проведенні документа «Определение финансовых результатов» проводка в кореспонденції з субрахунком 718 формується, але при цьому сума проводки проходить лише в податковому обліку, у бухгалтерському обліку така сума дорівнює нулю (рис. 6).

img 6

Сформувавши декларацію з податку на прибуток, ми побачимо, що вартість безоплатно отриманих від засновника ОЗ потрапляє до рядка 03.9 Додатка ІД до податкової декларації (рис. 7).

img 7

Якщо сформувати Баланс, то сума безоплатно отриманих від засновника ОЗ також відображається правильно, у рядку 320 «Додатковий вкладений капітал» (рис. 8).

img 8

 

Прийнято рішення
збільшити
статутний капітал

Якщо на підприємстві було прийнято рішення про збільшення статутного капіталу за рахунок коштів додаткового вкладеного капіталу, таку операцію відображають документом «Операция (бухгалтерский и налоговый учет)». Приклад заповненого документа наведено на рис. 9.

img 9

 

Успіхів у роботі! Чекаю ваших листів, пропозицій та зауважень на bk@id.factor.ua або на форумі редакції.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі