Теми статей
Обрати теми

Бухгалтер і мобільний Інтернет

Редакція БК
Стаття

Бухгалтер і мобільний Інтернет

 

img 1

Інтернет у житті бухгалтера давно став звичним робочим інструментом. Служби миттєвих повідомлень, відеоконференції, системи електронної звітності — ці та інші сервіси вже не екзотика, а реальна життєва необхідність. Проте тут є одне «але». Інтернет хороший, коли він доступний скрізь: удома, в офісі, у дорозі. Тільки так бухгалтер може відчути всю красу мережної роботи, піти від прив’язки до місця та устаткування. І тому сьогодні ключовим питанням інтернет-спілкування є його мобільність, можливість отримати доступ до мережі з будь-якого місця, у будь-який час та за розумні гроші. Саме на останньому моменті я пропоную зупинитися докладніше й поглянути, які різновиди мобільних інтернет-послуг доступні бухгалтерові сьогодні, чим вони відрізняються, як їх підключити й що для цього потрібно.

Олександр КОСТЮК, консультант «Б & К»

 

Сьогодні є два основні способи безпроводового підключення комп’ютера до мережі Інтернет: через мобільні канали зв’язку та за технологією Wi-Fi. У першому випадку для виходу в мережу вам знадобиться спеціальний модем чи мобільний телефон. А сам вихід у мережу забезпечить ваш провайдер. Наприклад, МТС, Київстар, Інтертелеком тощо. При такому підключенні Інтернет буде доступний скрізь, де є покриття оператора. Оплату за Інтернет ви робитимете згідно з умовами тарифного плану.

Щодо Wi-Fi, то цю технологію не можна віднести до розряду мобільного Інтернету. І ось чому. При роботі з Wi-Fi ваш комп’ютер через спеціальний пристрій (Wi-Fi-адаптер) з’єднується з так званою точкою доступу (простіше кажучи, з модемом). І вже через цю точку виходить в Інтернет. Точки доступу зазвичай є в кафе, в офісі, на вокзалі, в аеропорту, але радіус дії їх украй обмежено: 100 — 200 метрів. Про мобільність та широку зону покриття тут не може йтися. У цьому випадку доречніше говорити про зв’язок комп’ютера з модемом по радіоканалу, і не більше того. Отже, у контексті цієї розмови нас цікавитиме підключення через модем безпосередньо до оператора мобільного зв’язку. Поглянемо, як це виглядає практично і на що варто звернути увагу, перш ніж підключитися до мобільного Інтернету.

 

Обираємо оператора

Сьогодні доступ до мережі Інтернет пропонують практично всі основні оператори мобільного зв’язку. Обрати одного з них — наше завдання. Я пропоную діяти за такою схемою.

1. Насамперед аналізуємо зону покриття. Цю інформацію найпростіше отримати у провайдера мобільного зв’язку. Обравши відповідний варіант, переходимо до грошей.

2. У того ж провайдера дізнаємося про діючі тарифні плани. Тут можуть бути нюанси. Деякі з них я поясню на прикладі пропозицій оператора Київстар. У нього є два основні варіанти: фіксований платіж при підключенні на одну добу (так званий Інтернет XL) та робота за абонплатою. У першому випадку ви платите приблизно 8 грн., після чого працюєте протягом календарної(!) доби без контролю трафіка. Це означає, до речі, що, сплативши послугу наприкінці доби (наприклад, у 23:55), вона діятиме рівно до 24:00, тобто всього 5 хвилин. Такий спосіб хороший, якщо вам потрібний одноразовий вихід в Інтернет, — платити 8 грн. щодня впродовж місяця, на мій погляд, невигідно. Другий варіант — ви активуєте послугу, після чого провайдер щодня знімає з рахунка абонентську плату. Зазвичай вона знаходиться в межах 1 — 2 грн. Разом за місяць роботи в Інтернеті ви заплатите близько 30 — 60 грн. Інші оператори можуть запропонувати свої варіанти. Але в будь-якому разі потрібно чітко з’ясувати: яку суму і на яких умовах вам доведеться викласти за певний час (скажімо, за місяць). Після цього переходимо до «заліза».

3. На цьому етапі ми маємо визначитися, яке устаткування нам знадобиться для роботи в Інтернеті. Цю інформацію вам зобов’язаний надати будь-який консультант від провайдера мобільного зв’язку. Швидше за все, це буде модем та стартовий пакет. Витрати на їх придбання обов’язково потрібно врахувати, перш ніж приймати остаточне рішення. Наприклад, якщо ви активуєте додаткову послугу для доступу до Інтернет у свого мобільного оператора, витрати будуть мінімальні. Як модем можна буде використовувати мобільний телефон. Стартовий пакет у вас вже є. Залишиться просто підключити послугу. Як це зробити практично, вам докладно розповість консультант. Проте досить часто все зводиться до оформлення заявки через відправку СМС. Урешті-решт, проблема вирішується за 5 хвилин після відвідин будь-якого сервіс-центру вашого оператора мобільного зв’язку. Якщо ж ви вирішили змінити оператора, доведеться (як мінімум!) обзавестися новим стартовим пакетом. А цілком можливо — і модемом! Тут усе залежить від провайдера та конкретної ситуації. У будь-якому разі ваше завдання — сказати консультантові, що ви хочете. Записати, що для цього потрібно і скільки це коштуватиме.

4. Знаючи вартість устаткування, стартового пакета, умови оплати, обираємо відповідний варіант. Тут, думаю, для бухгалтера коментарі зайві. Головне, що ми заздалегідь урахували можливі витрати на модем, на стартовий пакет, а інше покажуть цифри з тарифного плану. До речі, поглянемо, як тут ідуть справи в основних провайдерів мобільного зв’язку України.

 

Уточнюємо тарифний план

Почнемо з компанії «Київстар», одного з найбільших операторів з відмінним покриттям та стабільним зв’язком. Для роботи в Інтернет вона пропонує п’ять тарифних планів із цінами від 35 до 240 грн. на місяць. Найцікавіші, на мій погляд, такі варіанти:

— тарифний план «Розваги», вартість 115 грн. на місяць, обсяг переданих та отриманих даних обмежено, і складає 3000 Мбайт. Здається, більше ніж достатньо для серфінгу без об’ємних закачувань та оновлень. Доступний варіант пакета під назвою «Інтернет 3G:3000». Умови ті ж, але швидкість тут вища і тому пакет дорожчий, — приблизно 139 грн. на місяць;

— тарифний план «Інтернет без кордонів» вимагає щоденної абонентської плати. При сумі 1 грн. на день обсяг трафіка складає 50 Мбайт на добу. При оплаті 2 грн. на день ця цифра збільшується удвічі;

— тарифний план «Мобільний Інтернет ХL» не обмежено за трафіком. Оплата — один раз на добу та складає приблизно 8 грн. Варіант зручний для перманентного підключення до Інтернету залежно від необхідності.

Компанія «МТС» забезпечує стійке покриття практично по всій території України. Тарифи на доступ до Інтернету істотно залежать від форми оплати. На безконтрактній основі доступні три тарифні плани: з розрахунку 8 грн. на добу без обмеження трафіка. Є варіант 9 коп. за 1 Мбайт. І нарешті, оплата — 5 коп. за хвилину при вартості першої години роботи приблизно 3 грн.

При укладенні контракту компанія запропонує на вибір широкий спектр тарифних планів за ціною від 50 до 200 грн. на місяць та об’ємом трафіка від 500 Мбайт до 20 Гбайт, а саме:

— «3G Коннект 75», має на увазі абонплату 75 грн. на місяць, доступний об’єм трафіка — 2500 Мбайт;

— «3G Коннект 100», оплата — приблизно 100 грн. на місяць, об’єм трафіка — 5000 Мбайт;

— «3G Коннект 150», оплата — 150 грн. на місяць за 10000 Мбайт завантажених плюс переданих даних;

— «3G Коннект 200», коштує 200 грн. на місяць, об’єм трафіка 20000 Мбайт.

Як бачите, є з чого вибирати. Щоправда, безлімітного доступу до мережі компанія не пропонує.

Компанія «Life» — непоганий Інтернет з хорошою системою знижок та тарифів. Можна замовити як одноразове підключення, так і оформити постійне замовлення. Вартість послуг достатньо демократична та коливається від 50 до 110 грн. на місяць. За 125 грн. можливим є безлімітний доступ до мережі. Є також варіант безлімітного підключення за 7 грн. на добу. Покриття в цього провайдера дещо гірше, ніж у попередніх. Проте для більшості регіонів України це непринципово.

Компанія «Укртелеком» потенційно один із найпотужніших гравців на ринку мобільного Інтернету. Пропонує дуже стабільний зв’язок та високу швидкість роботи. Без контракту доступні три тарифні плани:

— з об’ємом 550 Мбайт за 30 грн. на місяць — не найцікавіший варіант;

— з об’ємом 1536 Мбайт за 60 грн. на місяць — цілком придатний для активної роботи;

— об’єм трафіка 8192 Мбайта за 120 грн. на місяць — на цих умовах працювати можна практично без обмежень.

До речі, при укладенні контракту пропозиції від «Укртелеком» виглядають цікавішими. Наприклад, за 60 грн. на місяць ви можете отримати пакет з об’ємом трафіка 2048 Мбайт. При оплаті 120 грн. на місяць ця цифра складе 10240 Мбайт, а для 180 грн. на місяць — 25600 Мбайт безпроблемного доступу до ресурсів світової павутини.

Звичайно, наведені приклади мають виключно оціночний характер. Тарифам властиво змінюватися. Тому при підключенні обов’язково уточніть у провайдера реальний стан справ. І якщо в цьому питанні все стане зрозуміло — подумайте про устаткування.

 

Не забуваємо про модем

Більшість операторів мобільного зв’язку пропонують два види Інтернету: звичайний (так званий GPRS) та високошвидкісний, або «3G». Для перегляду сторінок чи оновлення пошти без ємнісних вкладень цілком вистачає швидкості звичайного «GPRS». Але для комфортної роботи використовують переважно стандарт «3G». Тепер щодо устаткування. Більшість мобільних телефонів можуть працювати в режимі модема за протоколом «GPRS». Для підключення до мережі «3G», швидше за все, знадобиться спеціальний модем.

Важливо! Покриття мереж «GPRS» та «3G» в одного й того ж провайдера дуже відрізняється. Звичайний Інтернет працюватиме скрізь у межах зони досяжності. Мережі стандарту «3G» доступні досить часто тільки в межах великих міст.

Перш ніж витратити гроші на модем, обов’язково ознайомтеся у провайдера з картою покриття «3G». Шкода придбати швидкісний модем, а потім повзати Інтернетом зі швидкістю черепахи.

Стисло про самі модеми. Перше, що потрібно пам’ятати: не будь-який модем підходить для будь-яких операторів. Краще за все купувати модем в авторизованому центрі провайдера, де ви вирішили взяти мобільний Інтернет. По-перше, тут можна розраховувати на акційну ціну чи бонус при підключенні. Крім того, придбаний модем, напевне, підійде для роботи в конкретній мережі.

Далі зупинимося на способі підключення модема до вашого ПК. Найпоширеніший — це підключення через роз’єм USB. Такий модем зовні схожий на звичайну флешку (рис. 1). Живиться він безпосередньо від USB. Для покращеного прийому до нього можна підключити антену. Це розширює зону охоплення, але, як правило, таке збільшення не перевищує 20 — 30 км.

img 2

Основні переваги USB-модема — його універсальність (пристрій можна підключити практично до будь-якого ПК), надзвичайно мала вага та габарити.

На деяких комп’ютерах (в основному це не дуже сучасні ноутбуки) замість USB використовують модеми для роз’єму Express Card (рис. 2). До переваг таких модемів я б відніс низьку ціну, хороший рівень прийому. Крім того, модем Express Card зручний в експлуатації: він практично весь ховається в ноутбук, зовні залишається тільки невелика частина пристрою. Проте врахуйте, що стандарт Express Card застарілий. На нових ноутбуках роз’єму для цих модемів ви не знайдете.

img 3

Крім згаданих, на вітчизняному ринку широко представлено цілий клас модемів із безпроводовим інтерфейсом (рис. 3). Такі пристрої мають свій власний модуль живлення, а з комп’ютером вони з’єднуються за протоколом Wi-Fi. Звичайно, у такого підходу є свої переваги, проте Wi-Fi-модеми суттєво дорожчі і на практиці вони зустрічаються набагато рідше.

img 4

Зрозуміло, що вибір модема — справа суто індивідуальна. І важливу роль при цьому відіграє ціна. Проте дозволю собі дати невелику пораду. Купуючи модем, обов’язково зверніть увагу на його ергономіку. Ввімкніть пристрій до свого комп’ютера. Перевірте, у яких роз’ємах він працює нормально: не всі USB-порти здатні забезпечити живлення для швидкісного модема. Переконайтеся, що ввімкнений модем на заважає працювати, за нього не чіпляється шнур миші тощо. Тут важлива будь-яка дрібниця. Пам’ятайте, що інколи мізерна економія на дизайні цілком знищує задоволення від володіння пристроєм.

Отже, модем придбано. Залишається скористатися їм на практиці. Тобто вийти в Інтернет.

 

Як це працює

Власне процес підключення до Інтернету я покажу на прикладі модема від оператора «МТС». Для інших провайдерів процедура в цілому така ж. Відрізняються тільки деталі.

Отже, наша перша дія: вмикаємо модем у роз’єм USB. Тут у користувача питань немає і бути не може. Установлювальні компоненти є в пам’яті модема, усі драйвери система проінсталює автоматично. Після цього на робочому столі з’явиться іконка для підключення. Це означає, що модем ввімкнувся нормально, все обійшлося без проблем. Далі робимо так.

1. Клацаємо на іконку лівою кнопкою миші. Відкриється вікно підключення, як на рис. 4. За змістом вікна можна оцінити: поточні налаштування, якість сигналу, статус, час та дату початку сесії тощо. У нижній частині вікна знаходяться дві кнопки управління: «Подключить» та «Отключить» (рис. 4).

img 5

2. Клацаємо на кнопку «Подключить». Усього декілька секунд — і ваш комп’ютер уже частина світової павутини!

3. Клацанням миші згортаємо вікно підключення, щоб звільнити місце на робочому столі. На панелі завдань з’явиться значок для роботи з безпроводовим з’єднанням (рис. 5).

img 6

4. Щоб завершити роботу з Інтернетом, клацаємо на цей значок лівою кнопкою миші. У вікні, що відкрилося, натискуємо «Отключить». Перед відключенням з’явиться вікно, де можна оцінити тривалість роботи, об’єм переданої та отриманої інформації. Як бачите, нічого складного.

 

Вдалої роботи!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі