Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 19 квітня 1993 р. № 283 та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України

Редакція БТ
Постанова від 17.04.2008 р. № 381

Увага! Увага! Стали «несуворими»

касові ордери та довіреності

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 17.04.2008 р. № 381

«Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 19 квітня 1993 р. № 283 та визнання такою, що втратила чинність, постанови Кабінету Міністрів України від 6 червня 2007 р. № 809»

 

Ось і настала подія, на яку з нетерпінням чекали багато які бухгалтери та касири*.

Постановою, що коментується, Кабмін вилучив з переліку документів суворої звітності прибуткові та видаткові касові ордери (ПКО та ВКО), а також доручення на отримання майна (очевидно, ідеться про типові форми № М-2 і № М-2б). Для цього внесено зміни у додаток II до постанови КМУ від 19.04.93 р. № 283 «Про встановлення порядку виготовлення бланків цінних паперів і документів суворого обліку» та визнано такою, що втратила чинність, постанову КМУ від 06.06.2007 р. № 809 «Про доповнення додатка до постанови Кабінету Міністрів від 19 квітня 1993 р. № 283»**.

* Див. у рубриці «Калейдоскоп документів» «Суворі» касові бланки та довіреності на отримання ТМЦ незабаром можуть стати «несуворими» // «БТ», 2008, № 10, с. 12.

** Див. ком. «Прибуткові та видаткові касові ордери з 2008 року будуть бланками суворої звітності» // «БТ», 2007, № 25, с. 5.

Слід зауважити, що в

п. 2 Інструкції про порядок реєстрації виданих, повернених та використаних довіреностей на отримання цінностей, затвердженої наказом МФУ від 16.05.96 р. № 99, як і раніше, зазначено, що довіреності є бланками суворої звітності. Однак ми вважаємо, що внесення змін до Інструкції — це лише справа часу. І сумнівів у тім, що постановою, яка коментується, скасовується «суворість» довіреностей, бути не повинно. Підтвердженням цього є аналіз регуляторного впливу цієї постанови, наведений на сайті Мінфіну (http://www.minfin.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=102801&cat_id=42320).

Отже,

ПКО, ВКО та довіреності на отримання ТМЦ тепер «несуворі». Це не означає, що ПКО та ВКО не застосовуються при оформленні касових операцій, а довіреність не потрібна при отриманні матцінностей — застосовувати їх необхідно так, як і раніше. Однак тепер їх можна друкувати на комп’ютері з використанням власної нумерації. При цьому форму цих бланків має бути виконано з дотриманням вимог відповідних нормативно-правових актів з обов’язковим зазначенням усіх реквізитів. Що ж стосується залишків «суворих» ПКО, ВКО та довіреностей, то з дати набрання чинності постановою їх можна використовувати як звичайні бланки.

Постанова

, що коментується, набула чинності з дня прийняття — з 17 квітня 2008 року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі