Теми статей
Обрати теми

Про особливості справляння у 2008 році платежів за користування надрами та збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету

Редакція БТ
Лист від 16.04.2008 р. № 7931/7/15-0917

НАдрАкористування —

нюанси звітності

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 16.04.2008 р. № 7931/7/15-0917

«Про особливості справляння у 2008 році платежів за користування надрами та збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету»

 

У листі, що коментується, ДПАУ розповіла про особливості справляння у 2008 році платежів за користування надрами та подання щодо них звітності.

1. Збір за геологорозвідку.

Особливість розрахунку цього збору у 2008 році — необхідність застосовувати до його нормативів коефіцієнта 2,27. Причому, оскільки діюча форма Розрахунку збору за геологорозвідку не передбачає застосування цього коефіцієнта до нормативів збору, то в рядку 4 «Норматив збору» потрібно проставляти норматив збору з урахуванням коефіцієнта 2,27, що має містити стільки знаків після коми, скільки містила його початкова величина, установлена в додатку до Порядку № 115*.

* Порядок установлення нормативів збору за геологорозвідувальні роботи, виконані за рахунок державного бюджету, і його виправлення, затверджений постановою КМУ від 29.01.99 р. № 115.

При цьому зауважимо, що нормативи збору за перший квартал 2008 року індексуються на індекс інфляції березня —

1,038 (рядок 5 Розрахунку). Округляти результуюче значення проіндексованого нормативу збору (рядок 6 Розрахунку) рекомендується до п’яти десяткових знаків.

2. Плата за користування надрами в цілях, не пов’язаних з видобуванням корисних копалин.

Стосовно цього платежу в цьому році жодних змін не відбулося: як і раніше, нормативи плати за користування надрами слід щороку індексувати на індекс цін виробників промислової продукції (за 2007 рік він склав 123,3 %). Як і у випадку зі збором за геологорозвідку, форма Розрахунку плати не передбачає застосування цього індексу. Тому, щоб обійти «дефекти» форми в листі, рекомендується в графі 5 «Річний норматив плати, грн. за одиницю виміру» проставляти норматив плати з урахуванням індексу цін виробників промислової продукції. Округлене значення цієї графи має містити стільки знаків після коми, скільки містила його початкова величина, з відповідним округленням за загальновстановленими правилами.

3.

Платежі за користування надрами для видобування корисних копалин. А от стосовно цього платежу зміни є. Справа в тому, що Кабмін постановою від 26.03.2008 р. № 264 затвердив новий Порядок обчислення платежів за користування надрами для видобування корисних копалин (далі — Порядок № 264). Оскільки новий Порядок істотно відрізняється від чинного раніше**, стало практично неможливо відзвітувати за діючими на сьогодні звітними формами (наведено в додатках до п. 6.3 Інструкції про порядок обчислення та справляння плати за користування надрами для видобування корисних копалин, затвердженої спільним наказом Мінекобезпеки України, Мінпраці України, ДПАУ, Держкомгеології України від 30.12.97 р. № 207/472/51/157).

** Порядок справляння плати за користування надрами для видобування корисних копалин, затверджений постановою КМУ від 12.09.97 р. № 1014 (втратив чинність).

На жаль, автори

листа, переказавши зміст Порядку № 264, проблеми звітних форм залишили поза увагою. Разом з тим цьому питанню приділено пильну увагу в консультації «Заповнюємо розрахунок зобов’язань з платежів за користування надрами для видобування корисних копалин» (журнал «Вісник податкової служби України», 2008, № 16, с. 22, адреса статті в Інтернеті: http://www.visnuk.com.ua/article/Oleksandr_7055448.html). У ній зазначено, що п.п. 4.4.2 Закону № 2181*** платнику податків дано право подати звітність за іншою формою, якщо він вважає, що затверджена форма податкової звітності збільшує чи зменшує його податкові зобов’язання всупереч нормам чинного законодавства. На цій підставі автор консультації пропонує заповнювати звітність за новими формами, викладеними на сайті ДПАУ, і наводить приклад їх заповнення. А нові форми — це форми з проекту наказу ДПАУ (його можна знайти на сайті ДПАУ — www.sta.gov.ua в розділі «Регуляторна політика» — «Проекти нормативно-правових актів»: http://sta.gov.ua/tax/control/uk/publish/article?art_id=113359&cat_id=45661).

*** Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі