Теми статей
Обрати теми

Про актуальні питання з податку на додану вартість

Редакція БТ
Лист від 18.04.2008 р. № 8109/7/16-1117

Оновлена податкова декларація з ПДВ:

ДПАУ уточнює свої дуже запізнілі роз’яснення

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 18.04.2008 р. № 8109/7/16-1117

«Про актуальні питання з податку на додану вартість»

 

Листом

, що коментується, ДПАУ внесла зміни в додаток до листа від 14.04.2008 р. № 7681/7/16-1117 (див. додаток «Документи»// «БТ», 2008, № 16, с. 21) і надала «доопрацьовану редакцію відповідей на запитання», що надійшли від платників податків до Інформаційно-довідкового департаменту державної податкової служби. Не можна сказати, що нова редакція докорінно змінила порядок заповнення нових форм додатків та рядків декларації з ПДВ, однак дізнатися про внесені зміни буде корисно.

 

Стара редакція

(лист ДПАУ від 14.04.2008 р. № 7681/7/16-1117)

Нова редакція

(лист ДПАУ від 18.04.2008 р. № 8109/7/16-1117)

1

2

1.

Перевіркою донарахована сума податку на додану вартість. Чи відображається ця сума в рядку 23.5 податкової декларації?

Рядок 23.5 передбачений для відображення (збільшення чи зменшення)

залишку від’ємного значення податку за результатами камеральної чи документальної перевірки податковим органом правильності визначення платником суми податку, що підлягає відшкодуванню із бюджету. Порядок прийняття таких рішень визначено підпунктами «а» — «в» п.п. 7.7.7 статті 7 Закону України «Про податок на додану вартість»

Рядок 23.5 передбачений для відображення збільшення або зменшення

залишку від’ємного значення, який після бюджетного відшкодування включається до складу податкового кредиту наступного податкового періоду (рядок 26) за результатами камеральної чи документальної перевірки, проведеної податковим органом

Примітка.

Як бачимо, ДПАУ уточнила, що до ряд. 23.5 «зменшено/збільшено залишок від’ємного значення за результатами перевірки податкового органу» декларації з ПДВ слід заносити від’ємне значення за результатами перевірки після бюджетного відшкодування (ряд. 26), а не до нього (ряд. 24).

2. Як у додатку 5 відображаються податкові накладні з різними датами оформлення?

Оскільки податковий кредит звітного періоду може складатися не тільки із сум податку, віднесених до податкового кредиту на підставі податкових накладних, виписаних та одержаних у звітному періоді, а і податкових накладних, одержаних із запізненням та виписаних у попередніх податкових періодах, в колонці 3 розділу II додатка 5 «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» зазначається період виписки податкових накладних. Наприклад, якщо податковий кредит сформований по одному контрагенту на підставі податкових накладних, одержаних в березні 2008 року, але виписаних в березні 2008 року, лютому 2008, грудні 2007 року, в

колонці 3 робиться запис: березень 2008 лютий 2008 грудень 2007

Податковий кредит звітного періоду може складатися не тільки із сум податку, віднесених до податкового кредиту на підставі податкових накладних, виписаних та одержаних у звітному періоді, а і податкових накладних, одержаних із запізненням та виписаних у попередніх податкових періодах. Тому в розділі ІІ додатка 5 «Розшифровки податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів»

кількість записів по окремому контрагенту буде дорівнювати кількості податкових періодів, в яких такі податкові накладні були виписані*, при цьому в колонці 3 зазначається період виписки податкових накладних. Наприклад, якщо податковий кредит сформований по одному контрагенту на підставі податкових накладних, одержаних в березні 2008 року, але виписаних в березні 2008 року, лютому 2008, грудні 2007 року, в колонці 3 робиться запис: 12.2007 02.2008 03.2008

* Аналогічне доповнення про те, що кількість записів щодо окремого контрагента дорівнюватиме кількості податкових періодів, в яких такі податкові накладні було виписано, унесено до запитань 9 і 11.

6. Як заповнюється додаток 2 до податкової декларації?

Додаток 2

передбачає відображення (колонки 2 і 3) по періодах виникнення залишку від’ємного значення попереднього податкового періоду за вирахуванням суми податку, яка підлягає сплаті до бюджету за підсумками поточного звітного періоду (рядок 24 податкової декларації звітного податкового періоду). Наприклад, значення рядка 24 декларації за березень 2008 року повинно бути проінвентаризовано, починаючи з дати виникнення від’ємного значення податку, яке не було відшкодовано із бюджету в попередніх звітних періодах і відображено у вищевказаних колонках. В разі здійснення оплати вказаного залишку, така сума відображається в колонці 4 Довідки. Значення колонки 4 переноситься до рядка 2 додатка 3 до податкової декларації з податку на додану вартість «Розрахунок суми бюджетного відшкодування». До колонки 5 включається сума залишку від’ємного значення податку, яка не може бути відшкодована в поточному звітному періоді і переноситься до рядка 26 декларації поточного звітного періоду

Додаток 2 передбачає відображення (колонки 2 і 3) по періодах виникнення залишку від’ємного значення попереднього податкового періоду за вирахуванням суми податку, яка підлягає сплаті до бюджету за підсумками поточного звітного періоду (рядок 24 податкової декларації звітного податкового періоду). Наприклад, значення рядка 24 декларації за березень 2008 року повинно бути проінвентаризовано,

починаючи з періоду, в якому був сформований податковий кредит який призвів до виникнення від’ємного значення податку, яке не було відшкодовано із бюджету в попередніх звітних періодах і відображено у вищевказаних колонках. В разі здійснення оплати вказаного залишку, така сума відображається в колонці 4 Довідки. Значення колонки 4 переноситься до рядка 2 додатка 3 до податкової декларації з податку на додану вартість «Розрахунок суми бюджетного відшкодування». До колонки 5 включається сума залишку від’ємного значення податку, яка не може бути відшкодована в поточному звітному періоді та переноситься до рядка 26 декларації поточного звітного періоду.

Примітка.

Докладніше про інвентаризацію ряд. 24 за березень 2008 року (I квартал 2008) розповімо в найближчих номерах нашої газети.

 

Як бачимо, нічого надприродного немає. Але як бути тим платникам податків, які вже подали оновлену декларацію з ПДВ з новими додатками, скориставшись старими рекомендаціями, викладеними в

листі 14.04.2008 р. № 7681/7/16-1117? Наприклад, у колонці 3 розділу II додатка 5 зазначили місяць виписування податкової накладної не цифрами (03.2008), а словами (березень 2008). Вважаємо, що в цьому випадку подавати уточнену декларацію з новим додатком не потрібно. Просто при заповненні декларації з ПДВ за наступний звітний податковий період слід скористатися вже новими рекомендаціями головного податкового органу.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі