Теми статей
Обрати теми

Торгові патенти: організаційні моменти

Редакція БТ
Стаття

ТОРГОВІ ПАТЕНТИ:

організаційні моменти

 

До редакції надходить велика кількість запитань, пов’язаних з патентуванням підприємницької діяльності. Податковий та бухгалтерський облік торгових патентів ми недавно розглядали на сторінках нашої газети (див. статтю «Торгові патенти: податковий та бухгалтерський облік» // «БТ», 2008, № 3, з. 38). Тому сьогодні розглянемо організаційні питання, пов’язані з придбанням торгових патентів, визначенням необхідної їх кількості, відповідальністю, та багато які інші.

Ольга КУЛІГІНА, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

КУпАП —

Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про патентування

— Закон України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від 23.03.96 р. № 98/96-ВР.

Закон № 2181

— Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Перелік № 576

— Перелік послуг, що належать до побутових і підлягають патентуванню, затверджений постановою КМУ від 27.04.98 р. № 576.

Положення про торгові патенти

— Положення про виготовлення, зберігання та реалізацію торгових патентів, затверджене постановою КМУ від 13.07.98 р. № 1077.

Узагальнююче роз’яснення

— Узагальнююче податкове роз’яснення щодо впорядкування обліку плати за торгові патенти та порядку стягнення нарахованих чергових платежів за торгові патенти в разі їх несплати, затверджене наказом ДПАУ від 18.08.2006 р. № 494.

 

Види діяльності, що патентується

База відпочинку збирається за окрему плату надавати послуги з прокату катамаранів.

Чи необхідно в такому разі придбавати торговий патент? Яка вартість такого патенту?

 

Торговий патент потрібен тим, хто займається підприємницькою діяльністю, що підлягає патентуванню

відповідно до п. 1 ст. 1 Закону про патентування (табл. 1).

 

Таблиця 1

Вид діяльності, що патентується

Термін дії патенту

Об’єкт патентування

Торгівля

(оптова, роздрібна, громадське харчування) за готівкові кошти, інші готівкові платіжні засоби та з використанням банківських платіжних карток

Один рік (12 календарних місяців)*

Кожний пункт продажу товарів

Надання побутових послуг

з Переліку № 576 незалежно від форми розрахунків

Один рік (12 календарних місяців)

Кожний пункт надання побутових послуг

Діяльність з обміну іноземної валюти в

пунктах обміну

Три роки (36 календарних місяців)

Кожний пункт обміну валюти

Надання послуг у сфері

грального бізнесу

П’ять років (60 календарних місяців)

Кожне гральне місце

* На здійснення торговельної діяльності можуть видаватися короткотермінові торгові патенти терміном від 1 до 15 днів.

 

Згідно з

Переліком № 576 послуги з надання у прокат водних велосипедів і водних лиж, човнів та катерів підлягають патентуванню. Тому для здійснення зазначеного в запитанні виду діяльності необхідно придбати торговий патент на надання побутових послуг.

Що ж стосується розміру плати за торговий патент, то він установлюється

органами місцевого самоврядування залежно від місцезнаходження пункту продажу та асортиментного переліку товарів (видів побутових послуг). У п. 4 ст. 3 Закону про патентування закріплено тільки граничні розміри плати за патент (табл. 2).

 

Таблиця 2

Розмір плати за патент на здійснення торговельної діяльності та діяльності з надання побутових послуг

Території

Вартість за календарний місяць

Обласні центри, місто Київ

Від 60 до 320 грн.

Міста обласного підпорядкування (крім обласних центрів) та районні центри, місто Севастополь

Від 30 до 160 грн.

Інші населені пункти

До 80 грн.

 

Слід зауважити: якщо

пункти продажу товарів розміщено в курортній місцевості або на територіях, прилеглих до митниць, інших пунктів переміщення через митний кордон, плату за торговий патент може бути збільшено, однак вона має становити не більше 320 грн.

 

Підприємство надає побутові послуги — ремонт радіотелевізійної апаратури. Оплата вартості послуг надходить до нас у безготівковій формі. Чи потрібно нам придбавати торговий патент?

 

Так, підприємству

необхідно придбати торговий патент для здійснення діяльності з надання платних побутових послуг навіть при безготівкових формах розрахунку. Адже патентуванню підлягає діяльність з надання побутових послуг, що здійснюється за готівкові кошти, а також з використанням інших форм розрахунків, включаючи кредитні картки (п. 2 ст. 31 Закону про патентування).

 

Кому не потрібен патент

Наше підприємство — платник фіксованого сільськогосподарського податку (ФСП), крім основної діяльності, збирається відкрити буфет. Чи потрібно нам для цього придбавати торговий патент?

 

Ні

, торговий патент придбавати не потрібно. Для сільськогосподарських виробників — платників ФСП дію Закону про патентування призупинено (п. 4 ст. 9 Закону про ФСП*).

* Закон України «Про фіксований сільськогосподарський податок» від 17.12. 98 р. № 320-XIV.

Не потрібно

також придбавати торговий патент, зокрема:

1) юридичним та фізичним особам —

платникам єдиного податку (п. 6 Указу про єдиний податок**);

** Указ Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99.

2) суб’єктам підприємницької діяльності (СПД) — фізичним особам, які (

п. 2 ч. 3 ст. 1 Закону про патентування):

— здійснюють торговельну діяльність з лотків, прилавків та

сплачують ринковий збір (плату) за місце для торгівлі продукцією в межах ринків усіх форм власності;

— здійснюють

продаж вирощеної в особистому підсобному господарстві, на присадибній, дачній, садовій та городній ділянках продукції рослинництва, худоби, кролів, нутрій, птиці (як у живому вигляді, так і продукції їх забою в сирому вигляді та у вигляді первинної переробки), продукції власного бджільництва;

— сплачують державне мито за нотаріальне посвідчення договорів

про відчуження власного майна, якщо товари кожної окремої категорії відчужуються не частіше одного разу на календарний рік;

— сплачують

фіксований податок (працюють на фікспатенті);

3) при реалізації суб’єктом підприємництва продукції власного виробництва фізичним особам, які перебувають з ним у трудових відносинах, через

пункти продажу товарів, убудовані у виробничі або адміністративні приміщення цих суб’єктів (п. 10 ст. 3 Закону про патентування);

4) при діяльності в торговельно-виробничій сфері (громадське харчування) на підприємствах, в установах, організація, у тому числі навчальних закладах,

з обслуговуванням виключно працівників цих підприємств, установ, організацій, а також учнів та студентів у навчальних закладах (п. 12 ст. 3 Закону про патентування);

5) при продажу товарів, перелічених у

п. 6 ст. 3 Закону про патентування.

 

Ми продаємо наші товари за готівкові кошти через комісіонера. Чи потрібно нам придбавати торговий патент?

 

Ні

, не потрібно. Діяльність комітента не підпадає під визначення торговельної діяльності в розумінні Закону про патентування. А от комісіонеру необхідно придбати торговий патент, оскільки безпосередньою реалізацією товарів займається саме він, одержуючи готівку за реалізовані товари.

 

Пільгові та короткострокові патенти

Чи можна придбати пільговий торговий патент, якщо ми займаємося продажем періодичних видань та канцелярських товарів?

 

Перевага пільгового торгового патенту порівняно зі звичайним — у його вартості: плата за пільговий патент становить 25 грн. за весь термін дії (12 місяців) і вноситься одноразово при його придбанні. Перелік товарів, реалізацію яких можна здійснювати на пільговому торговому патенті, наведено в

пп. 6 — 10 ст. 3 Закону про патентування.

Суб’єкти підприємницької діяльності, які займаються продажем періодичних видань друкованих засобів масової інформації (що мають реєстраційні свідоцтва, видані уповноваженими органами України), книг, брошур, альбомів, нотних видань, буклетів, плакатів, картографічної продукції, що видаються юридичними особами — резидентами України, можуть отримати пільговий торговий патент на підставі

п. 6 ст. 3 Закону про патентування.

Що стосується канцтоварів, то СПД, які займаються продажем періодичних видань друкованих засобів масової інформації, згідно з

п. 8 ст. 3 Закону про патентування можуть отримати пільговий торговий патент на торгівлю супутньою продукцією: ручками, олівцями, інструментами для креслення, пензлями, мастихінами, мольбертами, фарбами, лаками, розчинниками та закріплювачами для малювання та живопису, полотном, багетами, рамками та підрамниками для картин, швидкозшивачами, іншим канцелярським приладдям та конторським обладнанням, крім виготовлених з дорогоцінних і напівдорогоцінних металів (незалежно від країни їх походження). Крім того, пільговий торговий патент можна отримати також на продаж зошитів (п. 6 ст. 3 Закону про патентування).

Звертаємо увагу, що в пільговому торговому патенті обов’язково наводиться повний перелік товарів, що продаватимуться.

Якщо ж ви займаєтеся продажем канцелярських товарів, не перелічених у

пп. 6 і 8 ст. 3 Закону про патентування, торговий патент необхідно придбавати на загальних підставах.

 

Наше виробниче підприємство збирається брати участь у виставці-продажу. Чи обов’язково для цього придбавати торговий патент?

 

Необхідність придбання торгового патенту для участі у виставці-продажу застережено в

п. 16 Положення про торгові патенти: «У разі проведення ярмарків, виставок-продажів та інших короткотермінових заходів, пов’язаних з демонстрацією та продажем товарів, суб’єкт підприємницької діяльності придбаває короткотерміновий торговий патент за місцем провадження зазначеної діяльності».

Плата

за короткотерміновий торговий патент дорівнює 10 грн. за кожний день торгівлі. Термін дії короткотермінового торгового патенту на здійснення торговельної діяльності становить від 1 до 15 днів. При цьому оплата вартості такого патенту провадиться не пізніше ніж за один день до початку здійснення торговельної діяльності.

 

Кількість патентів

Наше підприємство займається роздрібною торгівлею та надає побутові послуги. Скільки торгових патентів необхідно придбати?

 

Кількість необхідних патентів залежить від кількості

структурних (відокремлених) підрозділів, а також від кількості видів діяльності, що підлягають патентуванню, здійснюваних в одному приміщенні чи пункті продажу.

При цьому під

пунктами продажу товарів розуміються:

— магазини та інші торгові точки, розташовані в окремих приміщеннях, будівлях або їх частинах, що мають торговельний зал для покупців або використовують для торгівлі його частину;

— кіоски, палатки та інші малі архітектурні форми, які займають окремі приміщення, але не мають вбудованого торговельного залу для покупців;

— автомагазини, розвозки та інші види пересувної торговельної мережі;

— лотки, прилавки та інші види торгових точок у відведених для торговельної діяльності місцях, крім лотків, прилавків, що надаються в оренду суб’єктам підприємницької діяльності — фізичним особам і розташовані в межах спеціалізованих підприємств сфери торгівлі — ринків усіх форм власності;

— стаціонарні, малогабаритні та пересувні автозаправні станції, заправні пункти, що здійснюють торгівлю нафтопродуктами і стиснутим газом;

— фабрики-кухні, фабрики-заготівельні, їдальні, ресторани, кафе, закусочні, бари, буфети, відкриті літні майданчики, кіоски та інші пункти громадського харчування;

— оптові бази, склади-магазини чи інші приміщення, що використовуються для здійснення оптової торгівлі за готівкові грошові кошти, інші готівкові платіжні засоби та з використанням кредитних карток.

Якщо в одному приміщенні здійснюється

кілька видів діяльності, що підлягають патентуванню (роздрібна торгівля та кілька видів побутових послуг), то необхідно придбати два торгові патенти: один — на торговельну діяльність, другий — на діяльність з надання побутових послуг (п. 20 Положення про торгові патенти).

При цьому якщо в одному приміщенні надається кілька видів побутових послуг, то придбавається

один торговий патент за максимальною вартістю.

 

Магазин збирається реалізовувати гарячі напої (кава, чай) через автомати, розташовані за межами торговельного залу. Чи необхідно для цього придбавати окремий торговий патент?

 

Так, придбавати окремі торгові патенти необхідно.

Оскільки під пунктом продажу товарів слід розуміти фабрики-кухні, заготівельні фабрики, їдальні, ресторани, кафе, закусочні, бари, буфети, відкриті літні майданчики, кіоски та інші пункти громадського харчування, то кожний торговельний автомат є окремим пунктом продажу. Тому торговий патент необхідно придбавати на кожний торговельний автомат. Таку думку податкових органів викладено в листі ДПАУ від 17.02.2005 р. № 1403/6/15-1216*.

* Див. ком «Кожному торговельному автомату — по торговому патенту» // «БТ», 2005, № 13, с. 35.

 

Отримання патенту

Які документи необхідно подати для отримання торгового патенту?

 

Підставою для придбання торгового патенту є

заявка на придбання торгового патенту (далі — заявка), форму якої наведено в додатку до Положення про торгові патенти. При цьому посадові особи податкових органів звіряють зазначені в ній дані з оригіналами первинних документів, на підставі яких її заповнено (п. 11 Положення про торгові патенти). Тому при поданні заявки від вас можуть вимагати ще й такі документи:

— свідоцтво про державну реєстрацію юридичної особи або фізичної особи — підприємця;

— статистичну довідку про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України (для юридичних осіб);

— довідку про присвоєння ідентифікаційного номера (для фізичних осіб);

— довідку органу, з яким погоджено місцезнаходження структурного (відокремленого) підрозділу, із зазначенням цього місця (якщо патент придбавається для структурного (відокремленого) підрозділу);

— документ на приміщення (договір оренди, акт купівлі-продажу, ордер, дозвіл на розміщення пункту торгівлі тощо);

— документ про повну або часткову оплату вартості торгового патенту;

— довіреність на отримання патенту, для фізичної особи — паспорт.

Також у

листі від 22.11.2006 р. № 21746/7/15-0417 ДПАУ зазначає, що органи податкової служби мають право при видачі торгового патенту вимагати у платників податків ліцензію на здійснення діяльності, що ліцензується (наприклад, проведення азартних ігор, торгівля алкогольними напоями чи тютюновими виробами).

Податковий орган видає торговий патент

у триденний строк від дня подання заявки (п. 12 Положення про торгові патенти).

 

Де отримати патент, якщо ми зареєстровані в одному місці, а діяльність з торгівлі та надання побутових послуг здійснюємо в іншому?

 

Суб’єктам підприємницької діяльності, які здійснюють торговельну діяльність або надають побутові послуги (крім пересувної торговельної мережі), торговий патент видається державними податковими органами

за місцезнаходженням пункту продажу товарів або пункту з надання послуг, а при здійсненні торговельної діяльності через пересувну торговельну мережу — за місцем реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності (п. 3 ст. 2 Закону про патентування).

 

Під час придбання торгового патенту нам у податковій повідомили, що до подання заявки необхідно сплатити дві місячні вартості патенту. Чи так це?

 

Так, дійсно, при отриманні

торгового патенту передбачено внесення разової плати в розмірі вартості торгового патенту за один місяць (квартал), що фактично є авансом за останній місяць (квартал) роботи на патенті. При цьому не варто забувати, що одночасно доведеться сплатити і за перший місячний (квартальний) період роботи. Тому фактично при отриманні торгового патенту потрібно оплатити вартість патенту за перший та останній періоди роботи. А після закінчення роботи на патенті не забудьте, що за останній місяць (квартал) платити не потрібно — оплату за нього проведено перед отриманням патенту.

Якщо ж торговий патент

придбавається не з початку місяця (кварталу), розмір плати за патент за перший звітний місяць (квартал) визначається пропорційно кількості календарних днів місяця (кварталу) починаючи з дня придбання патенту. При цьому слід ураховувати: якщо патент придбавається після 15 числа звітного місяця (15 числа останнього місяця звітного кварталу), то необхідно одночасно оплатити вартість торгового патенту за наступний звітний місяць (квартал) (п. 13 Положення про торгові патенти).

Зауважимо, що вартість патенту можна внести за весь термін його дії і навіть більше — за три наступні роки. При цьому якщо вартість патентів надалі буде збільшено,

доплачувати нічого не доведеться (п. 5 ст. 3, п. 5 ст. 31 Закону про патентування). Оскільки термін дії одного патенту на здійснення торговельної діяльності та діяльності з надання побутових послуг обмежено 12 календарними місяцями, бажаючим оплатити вартість патентів за три наступні роки в одній заявці необхідно буде вказати всі три періоди, на які придбаваються торгові патенти (лист ДПАУ від 10.03.2008 р. № 2531/6/15-0216).

 

Що робити, якщо торговий патент загубили? Чи обов’язково одержувати його дублікат, чи достатньо копії патенту (якщо вона збереглася)?

 

У разі втрати торгового патенту необхідно звернутися до податкового органу, що видав відповідний патент, з письмовою заявою та довідкою органу МВС. На підставі цих документів податкові органи мають безкоштовно видати дублікат торгового патенту (

п. 17 Положення про патенти).

 

Розміщення патенту

Де необхідно розмістити торговий патент?

 

Місце розміщення патенту залежить від пункту продажу товарів (табл. 3). При розміщенні

торгового патенту слід пам’ятати, що він має бути відкритим і доступним для огляду (ч. 1 ст. 7 Закону про патентування).

Слід зауважити, що судова практика вказує на можливість розміщення для огляду не оригіналу, а копії патенту. Однак оригінал у такому разі має знаходитися на торговельній точці (

ухвала Вищого адміністративного суду України від 11.05.2006 р. № 2-263/06).

 

Таблиця 3

Пункт продажу

Патент розміщується

1

2

Магазин та інший пункт продажу, розміщені у приміщенні

На фронтальній вітрині, а за її відсутності — біля РРО (касового апарата)

Мала архітектурна форма (кіоск тощо)

На фронтальній вітрині

Автомагазин, розвозка та інший вид пересувної торговельної мережі

На табличці, розташованій на вказаному робочому місці

Лоток, прилавок та інший вид торговельної точки, відкритий у місцях, відведених для торговельної діяльності

Приміщення для надання послуг у сфері грального бізнесу та надання побутових послуг

У приміщенні (наприклад, у Куточку покупця)

Пункт обміну іноземної валюти

У пункті обміну іноземної валюти

 

Зміна адреси

Що робити з патентом при зміні юридичної адреси?

 

Якщо змінюється

юридична адреса або місцезнаходження структурного (відокремленого) підрозділу, пункту продажу товарів або надання побутових послуг, обмінного пункту, грального місця протягом терміну дії торгового патенту, то необхідно протягом трьох днів письмово повідомити про це податковий орган, що видав патент, для внесення до нього відповідних змін. Зробити це необхідно тому, що здійснення діяльності, що підлягає патентуванню, за адресою (місцезнаходженням), не зазначеною в торговому патенті, оцінюється як заняття діяльністю без патенту (пп. 14 і 15 Положення про торгові патенти).

 

Припинення діяльності

Наше підприємство припинило діяльність, що підлягає патентуванню. При цьому термін дії торгового патенту ще не закінчився. Чи можна повернути його вартість, сплачену за останній місяць дії патенту, при його придбанні?

 

У разі припинення діяльності

, що підлягає патентуванню, можна відмовитися від придбаного раніше патенту. Обов’язковою умовою в цьому випадку є письмове повідомлення відповідного податкового органу про припинення такої діяльності. Причому зробити це потрібно до 15 числа місяця, що передує звітному. При цьому до письмового повідомлення необхідно додати оригінал торгового патенту. Тільки при дотриманні цих умов суб’єкту підприємницької діяльності повертається надміру сплачена сума вартості торгового патенту (ч. 3 ст. 2 Закону про патентування).

Якщо ж СПД уже не здійснює діяльність, що підлягає патентуванню, але своєчасно не повідомив про припинення цієї діяльності податковий орган і не повернув торговий патент, він не має права на повернення з бюджету суми коштів, сплачених за період, коли діяльність, що підлягає патентуванню, фактично не здійснювалася.

 

Відповідальність

Яку відповідальність передбачено за здійснення діяльності без торгового патенту?

 

Відповідальність за здійснення діяльності без торгового патенту передбачено

п. 1 ст. 8 Закону про патентування. Ця та інші види «патентної» відповідальності наведено в табл. 4.

 

Таблиця 4

Вид порушення

Відповідальність

1

2

1. Порушення порядку розміщення бланка торгового патенту

Штраф у розмірі вартості торгового патенту за один календарний місяць

2. Здійснення операцій без отримання відповідних торгових патентів або з порушенням порядку їх використання, зокрема передача іншому структурному підрозділу чи суб’єкту підприємництва*

Штраф у подвійному розмірі вартості торгового патенту за повний термін діяльності суб’єкта підприємництва із зазначеним порушенням

3. Здійснення торговельної діяльності без придбання короткотермінового патенту

Штраф у подвійному розмірі вартості короткотермінового патенту за повний термін діяльності суб’єкта підприємництва із зазначеним порушенням

4. Реалізація без отримання пільгового торгового патенту або з порушенням порядку його отримання та використання товарів, для торгівлі якими він необхідний

Штраф у п’ятикратному розмірі вартості пільгового торгового патенту

5. Порушення термінів сплати або неповне внесення чергових платежів

Пеня з розрахунку 120 % облікової ставки НБУ за кожний календарний день прострочення платежу

6. Неподання або несвоєчасне подання платіжних доручень на перерахування суми торгового патенту

Адмінштраф у розмірі від 5 до 10 нмдг (85 — 170 грн.) на керівників та інших винних посадових осіб**

7. Відсутність торгових патентів

Підстава для застосування адміністративного арешту активів (

ст. 9 Закону № 2181)

*

Здійснення діяльності, що патентується, за адресою (місцезнаходженням), не зазначеною в торговому патенті, розцінюється як діяльність без патенту.

** Згідно зі ст. 1632 КУпАП при повторному протягом року порушенні — у розмірі від 10 до 15 нмдг (170 — 255 грн.).

 

За наявності будь-якого з перших чотирьох порушень, зазначених у табл. 4 на с. 32, діяльність, що патентується, припиняється

до дня сплати штрафних санкцій та придбання відповідних торгових патентів (п. 2 ст. 8 Закону про патентування).

Слід також зауважити, що в разі здійснення діяльності, яка підлягає патентуванню, без придбання відповідного патенту філією, що не є юридичною особою,

рішення про застосування фінансових санкцій приймається до суб’єкта господарювання — юридичної особи із зазначенням рахунків місцевого бюджету за місцезнаходженням філії (лист ДПАУ від 26.07.2006 р. № 14090/7/15-0417).

Сподіваємося, що ми охопили всі основні моменти, пов’язані з торговими патентами, і ви змогли знайти відповідь на запитання, що вас цікавить. Якщо ж у вас ще залишилися якісь запитання — пишіть, ми відповімо на них на сторінках нашої газети.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі