Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін або доповнень до укладеного трудового договору між фізичною особою — роботодавцем та найманим працівником

Редакція БТ
Лист від 23.10.2008 р. № 330/06/186-08

ПРИ ЗМІНІ УМОВ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ

приватний підприємець має повідомити центр зайнятості

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 23.10.2008 р. № 330/06/186-08

«Про внесення змін або доповнень до укладеного трудового договору між фізичною особою — роботодавцем та найманим працівником»

 

У

листі, що коментується, Мінпраці вказав на необхідність повідомлення державної служби зайнятості в разі внесення змін і доповнень до укладеного та зареєстрованого трудового договору між фізичною особою — роботодавцем (далі — ФОР) і найманим працівником.

Нагадаємо: трудовий договір між працівником та ФОР укладають у письмовій формі. На сьогодні використовують форму

трудового договору між працівником та фізичною особою, затверджену наказом Мінпраці від 08.06.2001 р. № 260. Саме цим наказом затверджено Порядок реєстрації трудового договору між працівником та фізичною особою (далі — Порядок). Трудовий договір складають у трьох примірниках і в тижневий строк реєструють у державній службі зайнятості за місцем реєстрації ФОР.

Трапляється так, що в період роботи змінюються умови роботи, оплати праці тощо. Ураховуючи, що всі умови роботи докладно прописуються у

трудовому договорі, при їх зміні до діючого трудового договору потрібно внести необхідні зміни і доповнення. Наприклад, підвищення розміру заробітної плати вимагає зміни п. 3 трудового договору; при зміні режиму роботи, тривалості роботи слід унести зміни до п. 4 трудового договору.

Чи потрібно в такому разі повідомляти центр зайнятості про зміни і як це зробити?

Незважаючи на те що внесення змін до діючого

трудового договору та їх реєстрації Порядком не передбачено, Мінпраці вважає за необхідне це робити. Для цього:

1.

Зміни і доповнення, що вносяться сторонами трудового договору — ФОР і найманим працівником, слід оформити у вигляді додатка до трудового договору, який підписують обидві сторони. Цей документ потрібно скласти в довільній формі із зазначенням відповідних реквізитів трудового договору у трьох автентичних примірниках: для фізичної особи — роботодавця, найманого працівника і центру зайнятості.

2. Про зміни і доповнення слід письмово повідомити центр зайнятості, написавши, наприклад, лист-супровід, до якого долучають додатки до

трудового договору.

3. Відповідальна особа центру зайнятості робить позначку в

книзі реєстрації трудових договорів про внесення змін або доповнень до вже укладеного трудового договору.

Раніше подібне роз’яснення було наведено в

листі Інспекції з контролю за дотриманням законодавства про зайнятість населення Державного центру зайнятості від 30.03.2006 р. № ДЦ12-1660/0/6-06*.

* Див. ком. «Підприємець має повідомляти центр зайнятості про зміни, унесені до трудового договору з працівником» // «БТ», 2006, № 22, с. 9.

Варто зазначити, що строк інформування центру зайнятості про внесені до трудового договору зміни і доповнення Порядком не встановлено. Не зазначено його і в листі, що коментується. Тому покарати ФОР за неінформування навряд чи можна.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі