Теми статей
Обрати теми

ПСП можна застосовувати до зарплати за сумісництвом

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

ПСП можна застосовувати до зарплати за сумісництвом

 

Працівниця працює за сумісництвом, розлучена, має дитину до 18 років. На основному місці роботи вона отримує заробітну плату в розмірі 1800 грн., а за сумісництвом — 850 грн. За основним місцем роботи податкова соціальна пільга (ПСП) не застосовується. Чи можна застосовувати ПСП до заробітної плати за сумісництвом? Якщо так, то які необхідно подати документи для її отримання і який її розмір?

(м. Донецьк)

 

Нагадаємо, що відповідно до

п. 6.1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів) платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного із джерел на території України від одного працедавця у вигляді заробітної плати, на суму ПСП.

ПСП застосовується

до нарахованого місячного доходу платнику податку виключно за одним місцем його нарахування (виплати) (п. 6.3 Закону про податок з доходів). Отже, коли працівниця працює на двох роботах, ПСП застосовується тільки до місячного доходу за одним місцем роботи. Крім того, згідно з п. 3 Порядку надання документів та їх склад при застосуванні податкової соціальної пільги, затвердженому постановою КМУ від 26.12.2003 р. № 2035 (далі — Порядок № 2035), місце застосування ПСП платник податку обирає самостійно, шляхом подання працедавцю (за обраним місцем роботи) Заяви про застосування податкової соціальної пільги за формою, затвердженою наказом ДПАУ від 30.09.2003 р. № 461.

Отже,

якщо до заробітної плати за основним місцем роботи ПСП не застосовується, то працівниця може скористатися правом на застосування ПСП до заробітної плати за сумісництвом. Для цього, як було зазначено вище, необхідно подати роботодавцю, у якого працівник працює за сумісництвом, заяву про застосування ПСП за формою, затвердженою наказом ДПАУ від 30.09.2003 р. № 461.

Якщо ж до заробітної плати працівниці за основним місцем роботи застосовувалася ПСП, то їй необхідно спочатку подати працедавцю за попереднім місцем застосування ПСП (основним місцем роботи)

Заяву про відмову від застосування податкової соціальної пільги (п. 6.3.2 Закону про податок з доходів), а потім подати заяву на отримання ПСП за сумісництвом.

Зазначимо, що ПСП застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та відшкодування), якщо його розмір не перевищує суми, яка дорівнює сумі місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, діючого на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 гривень. У 2008 році граничний розмір доходу, до якого застосовується ПСП, складає 890 грн. Так, якщо заробітна плата працівниці за сумісництвом менша 890 грн., то вона має право на застосовання ПСП за цим місцем роботи.

У запитанні вказано, що працівниця, крім того, що працює за сумісництвом, ще й є розлученою і має дитину до 18 років, тобто для

Закону про податок з доходів є самотньою матір’ю. У такому випадку працівниця має право на застосування до місячного оподаткованого доходу, крім ПСП «на себе», тобто звичайної ПСП, ще й ПСП «на дитину» (лист ДПАУ від 29.03.2007 р. № 1560/К/17-0715).

Розмір ПСП «на себе» дорівнює 50 % однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), установленої законом на 1 січня звітного податкового року (

п.п. 6.1.1 Закону про податок з доходів). На 2008 рік розмір такої пільги складає 257,50 грн. Розмір ПСП «на дитину» дорівнює 150 % суми звичайної податкової пільги (пп. «а» — «в» п.п. 6.2.1 Закону про податок з доходів), тобто у 2008 році її розмір складає 386,25 грн. (257,5 х 150 %).

Таким чином, до заробітної плати працівниці за сумісництвом, яка не перевищує 890 грн., буде застосовуватися ПСП у розмірі 643,75 грн. (257,5 + 386,25).

Як зазначалося вище,

для отримання ПСП «на дитину», крім заяви, необхідно подати:

копію свідоцтва (дубліката свідоцтва) про народження дитини (дітей) або документ про підстави запису про батька дитини у Книзі реєстрації актів цивільного стану, чи документи, які підтверджують наявність та вік дитини (дітей), затверджені відповідним органом країни;

копію рішення органу опіки і піклування про встановлення опіки чи піклування (якщо із заявою звертається опікун або піклувальник);

паспорт та свідоцтво про народження заявника* (п.п. 1 п. 12 Порядку № 2035).

* На практиці податківці не вимагають подавати свідоцтва про народження заявника (лист ДПАУ від 29.03.2007 р. № 1560/К/17-0715).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі