Теми статей
Обрати теми

Чи можна відносити суму екозбору за понадлімітні скиди до валових витрат

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Чи можна відносити суму екозбору за понадлімітні скиди до валових витрат

 

Підприємство сплачує екозбір за скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти та розміщення відходів. За перевищення встановлених лімітів екозбір сплачується у п’ятикратному розмірі. Чи має право підприємство віднести витрати на сплату екозбору за понадлімітні скиди до складу валових витрат?

(м. Харків)

 

Як відомо збір за забруднення навколишнього природного середовища (далі — екозбір) справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними та пересувними джерелами забруднення, скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти та розміщення відходів відповідно до

Порядку встановлення нормативів збору за забруднення навколишнього природного середовища і стягнення цього збору, затвердженого постановою КМУ від 01.03.99 р. № 303 (далі — Порядок № 303)**.

** Див. також «Екозбiр: довiдкова iнформацiя» // «БТ», 2008, № 40, с. 23.

Суми екозбору щодо скидів і розміщення відходів обчислюються платниками збору самостійно на підставі затверджених лімітів виходячи з фактичних обсягів викидів, скидів і розміщення відходів. У разі перевищення погоджених лімітів скидів та розміщення відходів екозбір обчислюється в установленому порядку в п’ятикратному розмірі***.

*** Детальніше про відходи див. «Небезпечні відходи: зберігаємо, утилізуємо, обліковуємо...» // «БТ», 2008, № 31, с. 13.

Що стосується віднесення понадлімітних скидів до валових витрат, то ДПАУ

в листі від 24.04.2008 р. № 8682/7/15-0217 стверджує, що, сума екозбору за перевищення лімітів не повинна включатися до валових витрат. Аргументує вона свою позицію п. 12 Порядку № 303, де вказано, що збір, який справляється за скиди та розміщення відходів у межах лімітів, відноситься на валові витрати виробництва та обігу, а за перевищення цих лімітів справляється за рахунок прибутку, що залишається в розпорядженні юридичних осіб.

Ми з такою точкою зору податківців не можемо погодитися. Так, згідно зі

ст. 14 Закону України «Про систему оподаткування» від 25.06.91 р. № 1251-XII екозбір належить до загальнодержавних податків і зборів (обов’язкових платежів). А це свідчить про те, що він повинен включатися до валових витрат згідно з п.п. 5.2.5 Закону про податок на прибуток****, оскільки до валових витрат включаються суми внесених (нарахованих) податків, зборів (обов’язкових платежів). Крім того, в п.п. 5.2.5 ніяких обмежень, щодо віднесення суми екозбору за понадлімітні скиди та розміщення відходів до складу валових витрат непередбачено. Більше того, у п.п. 5.11 Закону про податок на прибуток указано, що установлення додаткових обмежень щодо віднесення витрат до складу валових витрат, крім тих, що зазначені у Законі про податок на прибуток не дозволяється. А отже, п. 12 Порядку № 303, який містить обмеження щодо віднесення екозбору до валових витрат, суперечить Закону про податок на прибуток, тому ним можна не користуватися.

**** Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 238/97-ВР.

Підсумовуючи зазначене вище робимо висновок, що

платники податку можуть відносити суму екозбору за перевищення лімітів до складу валових витрат.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі