Теми статей
Обрати теми

За несвоєчасну сплату податкового зобов’язання до платника застосовуються штрафні санкції

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Дніпровському районі м. Києва

 

За несвоєчасну сплату податкового зобов’язання до платника застосовуються штрафні санкції

 

Підприємство помилково перерахувало податок на інший рахунок. За заявою підприємства зазначений податок через певний час було зараховано на правильний рахунок. Чи застосовуються штрафні санкції згідно з чинним законодавством за несвоєчасну сплату суми податкового зобов’язання?

 

У разі непогашення платником податків у встановлені терміни узгодженої суми податкового зобов’язання такий платник податків несе відповідальність, установлену чинним законодавством.

Порядок взаємодії органів державної податкової служби України, фінансових органів та органів Державного казначейства України у процесі повернення помилково та/або надміру сплачених податків, зборів (обов’язкових платежів) платникам податків

затверджений спільним наказом ДПАУ, МФУ, Держказначейства від 03.02.2005 р. № 58/78/22 (далі — Порядок), регулює взаємодію органів податкової служби, фінансових органів та органів Держказначейства, зокрема, у процесі повернення помилково сплачених податків, зборів (обов’язкових платежів) платниками податків.

Відповідно до

п. 5 Порядку повернення помилково сплачених податків, зборів (обов’язкових платежів) у випадках, передбачених податковими законами, здійснюється виключно на підставі заяви платника податку.

Оскільки помилково сплачені кошти було зараховано на неправильний рахунок, то після закінчення граничних строків сплати, визначених

Законом України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III (далі — Закон), узгоджена сума такого податкового зобов’язання стає сумою податкового боргу платника податків.

Відповідно до

п.п. 17.1.7 Закону до такого платника застосовуються штрафні санкції та нараховується пеня згідно з п.п. 16.1.2 цього Закону відповідно до загального строку затримки. Так, якщо платник податків не сплачує узгоджену суму податкового зобов’язання протягом граничних строків, визначених цим Законом, такий платник податку зобов’язаний сплатити штраф у таких розмірах:

— при затримці до 30 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов’язання, — у розмірі 10 % погашеної суми податкового боргу;

— при затримці від 31 до 90 календарних днів включно, наступних за останнім днем граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов’язання, — у розмірі 20 % погашеної суми податкового боргу;

— при затримці, понад 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати узгодженої суми податкового зобов’язання, — у розмірі 50 % погашеної суми податкового боргу.

Отже, ураховуючи вищевикладене,

якщо платник податків неправильно заповнив реквізити платіжних документів або спрямував кошти на неправильний код бюджетної класифікації (тобто не на код, за яким повинні бути погашені податкові зобов’язання), то, за несвоєчасну сплату сум податкового зобов’язання відповідно до вимог Закону, застосовуються штрафні санкції та пеня.

 

Наталія КИРПА,
 начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі