Теми статей
Обрати теми

Із суми компенсації працівникам втрати частини зарплати утримується податок з доходів

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз’яснює Державна податкова адміністрація України

 

Із суми компенсації працівникам втрати частини зарплати утримується податок з доходів

 

Чи повинно підприємство сплачувати компенсацію працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати та оподатковувати її ПДФО? Чи враховується така компенсація при наданні податкової соціальної пільги?

 

Відповідно до

ст. 24 Закону України «Про оплату праці» від 23.03.95 р. № 108/95-ВР (далі — Закон про оплату праці) та ст. 115 Кодексу законів про працю від 10.12.71 р. заробітна плата повинна виплачуватися працівникам регулярно у строки, установлені в колективному договорі, але не менше ніж два рази на місяць. При цьому проміжок часу між виплатами не повинен перевищувати 16 календарних днів.

Крім того,

ст. 34 Закону про оплату праці передбачено компенсацію працівникам втрати частини заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати. Порядок нарахування та виплати компенсації регламентовано Законом України «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати» від 19.10.2000 р. № 2050-III та Порядком проведення компенсації громадянам втрати частини грошових доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати, затвердженим постановою КМУ від 21.02.2001 р. № 159.

Компенсація здійснюється у разі затримки виплати заробітної плати на один і більше календарних місяців. Розрахунок та нарахування компенсації зобов’язані проводити тільки ті підприємства, які несвоєчасно виплачують заробітну плату своїм працівникам.

Відповідно до

п. 1.1 Закону про ПДФО компенсаційні виплати, що надаються платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму, для цілей оподаткування податком з доходів фізичних осіб включаються до заробітної плати та оподатковуються за ставкою 15 %. При цьому сума компенсації враховується при визначенні права працівника на податкову соціальну пільгу.

Зазначимо також те, що сума компенсації включається до фонду оплати праці на підставі

п.п. 2.2.8 Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

 

Любов КРАСНОКУТСЬКА,
 головний державний податковий інспектор інформаційно-довідкового департаменту ДПС

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі