Теми статей
Обрати теми

Чи можна витрати на здійснення вакцинації віднести до складу валових

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Чи можна витрати на здійснення вакцинації віднести до складу валових

 

Підприємство планує здійснити вакцинацію своїх працівників проти грипу. Чи можна віднести витрати на проведення такого заходу до складу валових витрат?

(м. Харків)

 

Розглядаючи вакцинацію працівників підприємства, необхідно пам’ятати, що вона поділяється на обов’язкову та необов’язкову.

У загальному випадку вакцинація проти грипу трудовим колективам рекомендується, тобто є

необов’язковою (розділ 3 Календаря щеплень*). Витрати на таку вакцинацію до валових включати не можна.

* Календар профілактичних щеплень в Україні, затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я від 03.02.2006 р. № 48.

До

обов’язкової вакцинації відповідно до ст. 27 Закону України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення» від 24.02.94 р. № 4004-XII (далі — Закон № 4004) та ст. 12 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» від 06.04.2000 р. № 1645-III відноситься профілактичне щеплення з метою запобігання захворюванням на туберкульоз, поліомієліт, дифтерію, кашлюк, правець та кір. Крім того, працівники окремих професій, виробництв та організацій, діяльність яких може призвести до зараження цих працівників та (або) розповсюдження ними інфекційних хвороб, підлягають обов’язковим профілактичним щепленням також проти інших інфекційних захворювань. У разі відмови або ухилення від обов’язкових профілактичних щеплень у порядку, установленому законом, ці працівники відстороняються від виконання зазначених робіт.

Відповідно до

Календаря щеплень щеплення проти грипу є обов’язковими на ендемічній та ензоотичній територіях та за епідемічними показниками. Перелік ендемічних та ензоотичних територій визначає Міністерство охорони здоров’я України. Вакцинація для працівників проти грипу є обов’язковою, якщо територію, на якій знаходиться підприємство, включено до переліку ендемічних та ензоотичних територій. Однак сьогодні переліку таких територій немає.

Проведення обов’язкової вакцинації за епідемічними показниками передбачено

ч. 3 ст. 12 Закону № 1645 у разі загрози виникнення особливо небезпечної інфекційної хвороби або її масового розповсюдження на відповідних територіях та об’єктах. У цьому випадку до групи епідемічного ризику, тобто до групи з високою вірогідністю інфікування грипом, належать: персонал медичних установ; персонал дошкільних, середніх та інших навчальних закладів, інтернатів, будинків дитини та осіб похилого віку тощо; працівники сфери послуг, торгівлі, транспорту, військові, а також особи, які перебувають у контакті з великою кількістю людей; персонал підприємств, установ, організацій (з метою запобігання спалахам захворювання).

Рішення про проведення обов’язкової вакцинації за епідемічними показниками на відповідних територіях та об’єктах приймає головний державний санітарний лікар України, головний державний санітарний лікар АР Крим, головні державні санітарні лікарі областей, міст Києва і Севастополя, головні державні санітарні лікарі спеціально уповноважених центральних органів виконавчої влади з питань оборони, внутрішніх справ, охорони державного кордону, служби безпеки України.

Узагалі вакцинація за своєю суттю відноситься до заходів, які пов’язані з охороною праці, оскільки згідно зі

ст. 1 Закону України «Про охорону праці» від 14.10.92 р. № 2694-XII охорона праці — це система правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів та засобів, спрямованих на збереження життя, здоров’я і працездатності людини у процесі трудової діяльності. Отже, є підстави стверджувати, що витрати на обов’язкову вакцинацію можна віднести до валових на підставі п.п. 5.2.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» в редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР як витрати на охорону праці.

Але

ДПАУ наполягає, що витрати на вакцинацію працівників проти грипу не відносяться до складу валових витрат (листи від 15.02.2008 р. № 2434/с/15-0314, від 16.02.2004 р. № 2444/7/15-1117 та від 22.05.2006 р. № 5679/6/15-0316). Свою точку зору податківці аргументують тим, що перелік витрат з охорони праці, які можна віднести до складу валових, наводяться в Переліку заходів та засобів з охорони праці, витрати на здійснення та придбання яких включаються до валових витрат, затвердженому постановою КМУ від 27.06.2003 р. № 994 (далі — Перелік № 994). А оскільки цей перелік є вичерпним і в ньому не передбачено такого заходу, як проведення профілактичних щеплень проти грипу, то витрати на такі заходи не відносяться до валових.

З такою думкою податківців можна посперечатись, адже

Перелік № 994 був прийнятий для виконання Закону про охорону праці, а не Закону про податок на прибуток. А це вказує на те, що Перелік № 944 не повинен впливати на віднесення витрат до складу валових. Крім того, ДПАУ в листі від 04.10.2005 р. № 19709/7/15-1117 дозволяла відносити витрати на проведення вакцинації до складу валових.

Зазначимо також і те, що відповідно до

ст. 5.11 Закону про податок на прибуток установлення додаткових обмежень щодо віднесення витрат до складу валових витрат платника податку, крім тих, що зазначені в цьому Законі, не дозволяється.

Отже, усі наведені аргументи проти податківців указують на те, що сміливі платники податків можуть спробувати поборотися за право віднесення витрат на проведення вакцинації до складу валових.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі