Теми статей
Обрати теми

За паливо, використане за межами України, екозбір не сплачується

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

За паливо, використане за межами України, екозбір не сплачується

 

Підприємство планує здійснювати перевезення вантажів автомобільним транспортом за кордоном. Чи потрібно сплачувати збір за забруднення навколишнього природного середовища за паливо, спалене за межами України?

(м. Харків)

 

Необхідність сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища (екозбору) суб’єктами підприємницької діяльності встановлено

ст. 44 Закону України «Про охорону навколишнього природного середовища» від 25.06.91 р. № 1264-XII. Цей збір справляється за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин стаціонарними та пересувними джерелами забруднення, за скиди забруднюючих речовин безпосередньо у водні об’єкти та за розміщення відходів.

У запитанні вказано, що перевозитимуть вантажі автомобільним транспортом, тобто йтиметься про екозбір

за викиди в атмосферне повітря забруднюючих речовин пересувним джерелом забруднення. Об’єктом обчислення екозбору в такому разі відповідно до п. 3.1 Інструкції про порядок обчислення та сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища, затвердженої спільним наказом Мінприроди та ДПАУ від 19.07.99 р. № 162/379 (далі — Інструкція № 162) будуть обсяги фактично використаних видів пального, у результаті спалення яких утворюються забруднюючі речовини.

Зазначимо також, що платником екозбору відповідно до

п. 2.1 Інструкції № 162 є суб’єкти господарювання, які здійснюють викиди на території України і в межах її континентального шельфу та виключної (морської) економічної зони.

А це свідчить про те, що у тому випадку, коли суб’єкт господарювання експлуатує автотранспорт за кордоном, екозбір з обсягів палива використаного за межами України не сплачується. На це вказує також і ДПАУ у

листі від 19.12.2006 р. № 14267/6/15-0716. Отже, при розрахунку розміру екозбору не потрібно враховувати паливо, використане при роботі автотранспорту за межами території України.

Якщо ж підприємство не врахувало цього факту, то воно допустило помилку і завищило свої податкові зобов’язання щодо екозбору.

При виявленні помилки підприємство має право самостійно її виправити. Для цього воно повинне здійснити уточнення податкових зобов’язань зі збору за минулі податкові (звітні) періоди відповідно до

п. 2.1 Інструкції щодо складання податкового розрахунку збору за забруднення навколишнього природного середовища, затвердженої наказом ДПАУ від 17.03.2005 р. № 111. Це уточнення можна зробити шляхом подання до органів державної податкової служби уточнюючих розрахунків, або уточнити такі податкові зобов’язання у складі розрахунку за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені, або подати новий звітний розрахунок збору з виправленими показниками за звітний період. Детальніше про виправлення помилок щодо екозбору ми розповідали у статті «Розрахунок екозбору: виправлення помилок» // «БТ», 2007, № 30, с. 19.

Зауважимо: виникнення такої помилки може негативно відобразитися на платниках податку на прибуток, оскільки відповідно до

п.п. 5.2.5 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР суми внесених (нарахованих) податків, зборів (обов’язкових платежів), до яких відноситься і екозбір, уключаються до валових витрат. А отже, завищення зобов’язань з екозбору призведе до заниження податкових зобов’язань щодо податку на прибуток.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі