Теми статей
Обрати теми

Як провести звірення з податковою інспекцією

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Як провести звірення з податковою інспекцією

 

Чи обов’язково провадити щорічне звірення з податковою інспекцією? Як це зробити?

(м. Київ)

 

Значення звірення полягає в перевірці відповідності даних, відображених на відкритому в ДПІ особовому рахунку платника податків, та облікових даних платника податків. Зверніть увагу, що згідно з

п. 4.1 Інструкції про порядок ведення органами державної податкової служби оперативного обліку платежів до бюджету, контроль за справлянням яких здійснюється органами державної податкової служби України, затвердженої наказом ДПАУ від 18.07.2005 р. № 276 (далі — Інструкція № 276), нарахуванню по особових рахунках підлягають:

— податкові зобов’язання, штрафні санкції та пеня, самостійно визначені платником;

— податкові зобов’язання, штрафні санкції та пеня, нараховані органом ДПС та узгоджені платником відповідно до чинного законодавства;

— пеня за порушення встановлених строків погашення узгодженого податкового зобов’язання;

— проценти за користування розстроченням (відстроченням) податкових зобов’язань;

— непогашені суми векселя, що видається платником податків при здійсненні операцій з давальницькою сировиною в зовнішньоекономічних відносинах.

Звірення розрахунків з податковою інспекцією, як правило, справа добровільна.

Для платника податків звірення з податковою інспекцією за платежами потрібне для того, щоб:

— перевірити правильність проведення в особовому рахунку всіх нарахувань (на підставі поданої платником звітності та інших документів);

— перевірити правильність відображення здійснених оплат до бюджету;

— переконатися у відсутності податкових боргів перед бюджетом: усі платежі вчасно та в повному обсязі зараховано до бюджету.

Як правило, річне звірення провадять за минулий рік на початку нового року (січень — лютий).

Але в деяких випадках звірення стану розрахунків провадиться обов’язково. Наприклад, при переході з однієї інспекції до іншої (

п.п. 8.8.8 Порядку обліку платників податків, зборів (обов’язкових платежів), затвердженого наказом ДПАУ від 19.02.98 р. № 80). У такому разі ініціатором звірення розрахунків виступає податкова інспекція.

На сьогодні порядок проведення звірення міститься в

пп. 9.3 і 9.4 Інструкції № 276. Згідно з п. 9.3 Інструкції № 276 на вимогу* платника податків працівник підрозділу адміністрування облікових показників та звітності на підставі даних карток особових рахунків здійснює звірення стану розрахунків платника податків з бюджетами щодо податків, зборів (обов’язкових платежів) за відповідний звітний період.

* На місцях «вимога платника податків», як правило, зводиться до усної домовленості з інспектором підрозділу адміністрування облікових показників та звітності. Але не виключено, що таку вимогу необхідно буде оформити письмово.

Підсумки проведеного звірення працівник податкової служби відображає у

Книзі обліку звірення стану розрахунків платників з бюджетами (додаток 2 до Інструкції № 276)**. У ній відображається залишок розрахунків з бюджетом щодо кожного податку, збору за даними платника та податкової служби.

** На місцях інспектор може видати роздруківку по особовому рахунку.

Якщо виявлено розбіжності в даних платника податків та особового рахунка, що не усуваються під час проведення звірення, то на письмову вимогу підприємства звірення оформляється

актом за формою додатка 3 до Інструкції № 276 (п.п. 9.4 Інструкції № 276). Потім на підставі цього акта здійснюється детальна перевірка виявлених розбіжностей.

При підготовці до проведення звірення зверніть увагу на таке. Оскільки звірення провадиться в податковій інспекції, як правило, бухгалтер платника податків здійснює вибірку за період, що звіряється, стосовно податків, зборів, обов’язкових платежів, облік яких ведуть у ДПІ. При цьому слід пам’ятати, що між даними платника податків та даними, відображеними в особовому рахунку, можуть бути розбіжності. Крім допущених помилок, причиною цього є «розрив» між періодом нарахування податкових зобов’язань платником податків та податковою інспекцією.

Платники податків відображають нарахування

податків (зборів, обов’язкових платежів) у тому звітному періоді, до якого вони відносяться.

У картках особового рахунка нарахування податків

(зборів, обов’язкових платежів) на підставі поданих декларацій (інших звітних документів) здійснюють датою граничного терміну сплати таких зобов’язань (п. 4.3 Інструкції № 276). Якщо останній день граничного терміну сплати узгодженого податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, нарахування платежів в особових рахунках платників податків здійснюється на наступний за вихідним або святковим операційний (банківський) день. Наприклад, нарахування податкового зобов’язання з податку з реклами за грудень 2007 року (для місячних платників) підприємство відобразить у грудні 2007 року. В особовому рахунку це зобов’язання з податку з реклами буде відображено на підставі поданого підприємством податкового розрахунку податку з реклами 30 січня 2008 року — датою граничного терміну сплати податку з реклами за грудень 2007 року.

Тільки уточнюючі розрахунки в особових картках проводяться датою їх подання платником податків у ДПІ.

Для наочності порівнянні строки при звірянні за 2007 рік наведено в таблиці нижче.

У деяких випадках можливий «розрив» на кілька днів проведення в особовому рахунку сум оплат (у зв’язку з несвоєчасним відображенням даних про оплати в особовому рахунку платника податків, затримкою в зарахуванні коштів з вини банку або у зв’язку з особливостями проходження платежів у банківській системі).

Усе це слід ураховувати при порівнянні залишків за даними платника податків та відображенні в особовому рахунку податкового органу.

 

Податковий період для подання декларації

Граничний термін сплати зобов’язань

Строк проведення звірення (дані особового рахунка)

Порівнянні дані платника податків за період*

Календарний місяць

30-й календарний день, наступний за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця

2007 рік (01.01.2007 р. — 31.12.2007 р.)

Період грудень 2006 року — листопад 2007 року**

Календарний квартал

30-й календарний день, наступний за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу

Період жовтень 2006 року (IV квартал) — вересень 2007 року (III квартал)***

Календарний рік

60-й календарний день, наступний за останнім календарним днем звітного (податкового) року

Період, за який подано річну декларацію у 2007 році

* Ураховуються також дані про коригування на підставі уточнюючих розрахунків, поданих у 2007 році.

** При цьому слід звернути увагу: якщо граничний строк сплати податку за листопад (30-й день) припадає на вихідний (святковий) день, то нарахування платежів в особових рахунках платників податків здійснюється на наступний за вихідним або святковим операційний (банківський) день. При цьому, якщо цей перший операційний (банківський) день припадає на наступний місяць (якщо 31 грудня також вихідний), то дані за листопад «випадають» із цього періоду. Але, як показує практика 2006 — 2007 років, строки сплати в таких випадках залишали в межах відповідного бюджетного року.

*** Для декларації з податку на прибуток ураховується період з жовтня 2006 року (IV квартал) по листопад 2007 року (11 місяців), оскільки строк сплати зобов’язання за декларацією з податку на прибуток потрапляє у 2007 рік.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі