Теми статей
Обрати теми

Річна пенсійна звітність приватних підприємців

Редакція БТ
Стаття

РІЧНА ПЕНСІЙНА ЗВІТНІСТЬ

приватних підприємців

 

Напевно, усі підприємці пам’ятають про необхідність до 1 квітня відзвітувати перед Пенсійним фондом щодо внесків за себе за минулий рік. Однак більшість підприємців не чекають граничних строків і вже сьогодні здають пенсійну звітність. Одна з причин — вимога Пенсійного фонду подати річну звітність перед здаванням відомостей щодо персоніфікації, індивідуальні строки подання якої встановлюються територіальними органами Фонду. І сьогодні ця кампанія в самому розпалі.

Олег ЧЕФРАНОВ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Документи статті

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон

про пенсійне страхування — Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058-IV.

Інструкція 21-1 —

Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 р. № 21-1.

 

Звітність підприємців

Залежно від системи оподаткування підприємці подають окремий пенсійний звіт (табл. 1).

Якщо підприємець перебував на певній системі оподаткування

протягом усього року чи будь-якої його частини, він має подати відповідний звіт.

Розглянемо порядок заповнення таких звітів підприємців, як «додаток 25» і «додаток 26».

 

Таблиця 1

Платники

Звіт

Подається

Форму наведено

Підприємці на загальній системі оподаткування*

«Розрахунок суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»

До

1 квітня за минулий рік

У додатку 25 до

Інструкції № 21-1

«Розрахунок авансових сум страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»

До

1 травня на поточний рік

У додатку 24 до

Інструкції № 21-1

Підприємці-єдиноподатники і/або фікспатентники

«Звіт про нарахування та сплату суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»**

До

1 квітня за минулий рік

У додатку 26 до

Інструкції № 21-1

Особи, які забезпечують себе роботою самостійно (адвокати, нотаріуси, творчі працівники та ін.)

«Розрахунок суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»

До

1 квітня за минулий рік

У додатку 33 до

Інструкції № 21-1

* Якщо у підприємця на руках немає ні діючого Свідоцтва про сплату єдиного податку, ні діючого фіксованого патенту, вважається, що підприємець перебуває на загальній системі оподаткування. Чи ведеться будь-яка діяльність, чи ні — значення не має (вважається, що він — платник податків на загальних підставах).

**

Найімовірніше, подавати не доведеться. Так, у минулому році пенсійні органи такого звіту не вимагали, оскільки фіксованої суми пенсійного внеску встановлено не було.

 

«Додаток 25»

Спочатку поговоримо про принципи заповнення «додатка 25». Підприємцю насамперед необхідно визначитися, що важливіше: мінімізувати платежі пенсійного внеску або максимально зарахувати відпрацьовані в минулому році місяці до свого пенсійного стажу* (ураховується під час призначення пенсії).

* Якщо підприємець у відповідних місяцях десь працював за трудовим договором, для нього це не критично, оскільки на формування стажу впливатиме виплата за місцем роботи заробітної плати.

При обчисленні пенсійних внесків установлено мінімальну та максимальну величину доходу, з якого розраховуються внески. Так, пенсійні внески підприємець має обчислювати в межах між розміром мінімальної заробітної плати** і розміром максимальної величини доходу, що обкладається пенсійними внесками (табл. 2). Якщо в будь-якому місяці підприємець доходу не одержував, то за такий місяць пенсійний внесок не сплачується. Однак за будь-який місяць, в якому в підприємця була хоча б копійка чистого доходу, пенсійний внесок має сплачуватися виходячи із суми мінімальної заробітної плати (

абзац другий п.п. 5.3.2 Інструкції № 21-1).

** За період, в якому отримано хоча б копійку чистого доходу.

Основні моменти стосовно заповнення «додатка 25», що подається підприємцями на загальній системі оподаткування, наведено в табл. 3.

 

Таблиця 2

Період 2007 року

Мінімальна заробітна плата, грн./міс.

Максимальна величина доходу, що обкладається пенсійними внесками, грн./міс.

Січень — березень

400,00

7875,00

Квітень — червень

420,00

8415,00

Липень — вересень

440,00

Жовтень — грудень

460,00

8520,00

 

Таблиця 3

Графа

Що зазначається

Примітка

Графа 2 «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена у податковій декларації фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності»

У підсумковому рядку має вийти сума чистого доходу за 2007 рік, відображена в декларації про доходи за 2007 рік. У щомісячному розподілі задекларовано квартальні суми доходу, можна розділити шляхом (пояснення див. після таблиці): — пропорційного розподілу; — відобразити весь дохід в одному місяці, а в інших місяцях — «0»; — відобразити у двох місяцях дохід у розмірі мінзарплати, а у третьому — решту доходу тощо

Не враховуються доходи від непідприємницької діяльності. Зазначається тільки чистий дохід від здійснення підприємницької діяльності на загальній системі оподаткування

Графа 3 «Сума чистого доходу (прибутку), заявлена в податковій декларації членів сім’ї, які беруть участь у провадженні підприємницької діяльності»

Інформація щодо членів сім’ї наводиться лише в тому випадку, якщо таких членів сім’ї зареєстровано в Пенсійному фонді як страхувальників

Реєструють украй рідко

Графа 4 «Сума доходу, на яку нараховуються внески з урахуванням максимальної величини»

Береться показник з графи 2: — якщо цей показник дорівнює 0, до графи 4 переноситься 0; — якщо цей показник не дорівнює нулю, але менше максимальної величини оподатковуваного доходу, у графі 4 за даними Книги ф. № 10 зазначається фактичний чистий дохід* або розподілений квартальний дохід; — якщо цей показник більше максимальної величини оподатковуваного доходу, у графі 4 зазначається максимальна величина доходу

Місяці, в яких дохід відсутній, не зараховуються до пенсійного стажу. Місяці з доходом у розмірі мінзарплати повністю ввійдуть до пенсійного стажу, тому є сенс у двох місяцях кварталу відобразити мінзарплату, а доходи, що перевищують мінзарплату, перекинути на один місяць. За такий місяць дохід оподатковуватиметься в межах максимальної величини

Графа 5 «Нараховано внесків (гр. 4 х 33,2 %)»

Графа 4 х 33,2 %

Графа 6 «Сплачено авансових сум»

Відображаються сплачені підприємцем протягом 2007 року авансові платежі щодо пенсійного внеску. «Авансова сплата» показується в тому місяці, в якому її було фактично внесено

Такі платежі підприємець розраховує самостійно з подальшим повідомленням про це Пенсійного фонду в «додатку 24»

*

Суми обов’язкових доплат до мінімального страхового внеску в «додатку 25» не відображаються. Такі суми вказуються в акті, що направляється на узгодження підприємцю (лист ПФУ від 29.03.2006 р. № 3756/03-30).

 

Що стосується розподілу чистого доходу по місяцях (заповнення рядків «Січень» — «Грудень»), то тут усе не так однозначно — через нечіткість законодавства. Щомісячний дохід має бути зафіксований у

Книзі ф. № 10, до цього зобов’язує п. 2 ч. 2 ст. 17 Закону про пенсійне страхування. Але якщо цього не робилося — не страшно. Фактично можна брати показники чистого доходу за кожний квартал і розподіляти їх по місяцях одним зі способів, перелічених у табл. 3. У результаті отримаємо суми показників місячних чистих доходів, що нас цікавлять. Такий варіант розподілу чистого річного доходу підприємця беззастережно можна застосовувати, якщо щомісячний облік чистого доходу в Книзі ф. № 10 не здійснювався.

А тепер надамо деякі пояснення до табл. 3.

Ураховуємо мінімальне обмеження

. При складанні пенсійного звіту не варто забувати про наявність мінімального обмеження щодо пенсійного внеску «за себе». Так, за кожний місяць, в якому було отримано хоча б копійку чистого доходу, внесок має бути сплачено в сумі не менше 33,2 % від розміру мінзарплати (табл. 2 на с. 17) за цей місяць (абзац другий п.п. 5.3.2 Інструкції № 21-1).

Якщо у вас немає місяців, за які величина чистого доходу була менше розміру мінзарплати, то за ці місяці просто переносимо показники чистого доходу з

книги ф. № 10 до рядків графи 2, що нас цікавлять.

Якщо місяці, за які чистий дохід менше розміру мінзарплати, все-таки є, внесок за такі місяці має бути сплачено виходячи з розміру мінімальної заробітної плати.

Однак підприємець, на наш погляд, може зайнятися й невеликою оптимізацією. Наприклад, квартальною: «зняти» суму, якої не вистачає, з чистого доходу того місяця, в якому є відповідний запас, і «приписати» її до місяця з чистим доходом нижче мінзарплати, тобто з місяця (місяців), в якому є необхідне чи істотніше перевищення над розміром мінзарплати. Якщо провадиться розподіл квартальних сум, то також можна не обмежуватися простим діленням на 3, а розподілити доходи між місяцями кварталу так, щоб за відповідний місяць суми чистого доходу були не менші за мінзарплату.

До подібної оптимізації можна вдатися і з місяцями в різних кварталах. Якщо підприємець здійснював щомісячний облік чистого доходу в

книзі ф. № 10, то, очевидно, матиме місце розбіжність у даних книги ф. № 10 і даних «додатка 25». Водночас працівники Пенсійного фонду цьому, як правило, «не опираються». Знову ж таки на вашу користь сильний аргумент — пенсійний внесок має бути в кінцевому підсумку сплачено виходячи з річної суми чистого доходу.

Ситуація 1

. Чистий дохід січня — 800 грн., лютого — 900 грн., березня — 200 грн., у такому разі доцільно в «додатку 25» показати по січню 800 грн., по лютому — 700 грн., по березню — 400 грн.

Нічого протиправного в таких діях немає, оскільки внески має бути сплачено виходячи з величини чистого доходу, заявленого в річній декларації про доходи

(п.п. 5.3.2 Інструкції № 21-1). Описані дії до порушення цієї норми не призведуть.

Ураховуємо максимальне обмеження

. Також не варто забувати і про максимальну величину чистого доходу, з якої сплачуються пенсійні внески (табл. 2 на с. 17).

Якщо у

Книзі ф. № 10 облік доходу здійснювався щомісяця, то його можна просто перенести до гр. 2. При цьому все, що більше максимальної величини доходу, внеском не обкладатиметься.

Якщо облік у

Книзі ф. № 10 щомісяця не здійснювався, знову ж таки можна вдатися до оптимізації. Наприклад, «усередині» кварталу можна все скинути на один місяць, залишивши у двох інших чистий дохід на рівні величини мінімальної заробітної плати (або взагалі нуля). Виграш підприємця при цьому полягатиме в тому, що весь чистий дохід понад максимальну величину доходу пенсійним внеском не обкладається. Програш — ті місяці, в яких будуть нулі (чистий дохід дорівнюватиме нулю), не ввійдуть до стажу підприємця.

Ситуація 2

. Чистий дохід жовтня — 6200 грн., листопада — 10900 грн., грудня — 5800 грн. У цій ситуації, якщо у звіт просто внести дані Книги, у «додатку 25» слід зазначити: за жовтень — 6200 грн., за листопад — 8520 грн., за грудень — 5800 грн. При цьому сума перевищення чистого доходу листопада над максимальною величиною 8520 грн. внесками не обкладатиметься, тобто за ці місяці внесок до Пенсійного фонду буде сплачено в сумі 6813 грн. ((6200 + 8520 + 5800) х 33,2 %).

Якщо ж підприємець ризикне зайнятися оптимізацією, то в «додатку 25» можна зазначити: за жовтень — 460 грн., за листопад — 11080 грн., за грудень — 460 грн. При цьому підприємець «недоплатить» 3579 грн. пенсійного внеску, оскільки разом за цей період буде сплачено 3134 грн. ((460 + 8520 + 460)

х 33,2 %). Працівникам Фонду такий підхід може не сподобатися, тому підприємцю доведеться наполягати на тому, що пенсійний внесок має бути в кінцевому підсумку сплачено виходячи з річної суми чистого доходу.

Ураховуємо збитки поточного року

. У річній підприємницькій декларації обліковуються і збитки, яких зазнав підприємець у поточному році. Отже, і при обчисленні пенсійного внеску вони також мають ураховуватися.

Тому, перш ніж заносити показники чистого доходу у «додаток 25», потрібно зменшити їх на суму збитків, розподілену у визначеному вами порядку між місяцями, в яких був чистий дохід. Знову ж таки рекомендуємо робити це так, щоб у результаті такого зменшення величина чистого доходу за будь-який місяць була не менше рівня мінімальної заробітної плати. Якщо менше, то краще в цьому місяці або взагалі поставити «0» (чистий дохід, що дорівнює нулю), або за рахунок інших місяців «дотягти» чистий дохід цього місяця до рівня мінімальної заробітної плати. Інакше все одно доведеться сплатити внесок за цей місяць виходячи з розміру мінімальної заробітної плати.

Ситуація 3

. Підприємець працював на загальній системі оподаткування весь 2007 рік. Облік чистого доходу в Книзі ф. № 10 щомісяця не здійснювався. Показники чистого доходу за кварталами (без наростаючого підсумку) такі: І кв. — 700 грн.; II кв. — 6000 грн.; III кв. — 15000 грн.; IV кв. — збиток 1000 грн. Усього за рік — 20700 грн. Авансові платежі (усього 4000 грн.) вносилися: 1 березня — 1000 грн., 4 травня — 1000 грн., 2 серпня — 1000 грн., 2 листопада — 1000 грн.

Припустимо, підприємець зацікавлений у сплаті пенсійного внеску в мінімальному розмірі та отриманні стажу.

1. У І кварталі середньомісячний дохід не дотягує до мінімального розміру заробітної плати. Можливий крок — усе «скинути» на один чи на два місяці І кварталу. Але можна зробити й інакше — узяти недостатні 500 грн. із II кварталу. Так і діятимемо: у всіх місяцях І кварталу покажемо мінімальну зарплату — 400 грн.

2. У II кварталі у двох місяцях показуємо чистий дохід у розмірі мінімальної зарплати (420 грн.). У третьому місяці — залишок мінус узяті «на користь» І кварталу 500 грн., що становитиме 4660 грн.

3. Із III кварталу знімаємо збиток IV кварталу. Потім, якщо вже ми зацікавлені в максимальному стажі, у п’яти місяцях ставимо чистий дохід на рівні мінімальної заробітної плати, на один місяць (вересень) скидаємо все інше (щоб «уберегти» від пенсійного внеску все, що понад 8415 грн.). Якби ми мали на меті просто економію коштів, у «не потрібних» нам місяцях ми б поставили нулі, а все скинули б на один місяць.

 

Додаток 25

Розрахунок суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за 200

7 рік

...

одержав дохід (прибуток) від підприємницької діяльності,

що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб:

(грн.)

Назва місяця

Сума чистого доходу (прибутку), заявлена у податковій декларації

Сума доходу, на яку нараховуються внески з урахуванням максимальної величини

Нараховано внесків (гр. 4 х х 33,2 %)

Сплачено авансових сум

фізичної особи — суб’єкта підприємницької діяльності

членів сім’ї, які беруть участь у провадженні підприємницької діяльності*

1

2

3

4

5

6

Січень

400,00

400,00

132,80

Лютий

400,00

400,00

132,80

Березень

400,00

400,00

132,80

1000,00

Квітень

420,00

420,00

139,44

Травень

420,00

420,00

139,44

1000,00

Червень

4660,00

4660,00

1547,12

Липень

440,00

440,00

146,08

Серпень

440,00

440,00

146,08

1000,00

Вересень

11740,00

8415,00

2793,78

Жовтень

460,00

460,00

152,72

Листопад

460,00

460,00

152,72

1000,00

Грудень

460,00

460,00

152,72

Усього

20700,00

17375,00

5768,50

4000,00

 

* У разі якщо сума чистого доходу хоча б одного члена сім’ї перевищує розмір максимальної величини, з якої справляються внески, то до Розрахунку подається розшифровка сум чистого доходу щодо кожного члена сім’ї.

У результаті підприємець має заборгованість зі сплати внесків у сумі 1768,50 грн. Її потрібно погасити до 1 квітня 2008 року. Якщо ж виявиться, що підприємець переплатив страхові внески, то переплату можна зарахувати в рахунок майбутніх платежів або повернути (при поверненні вона потрапить до виручки).

 

«Додаток 26»

Нагадаємо, що в минулому році від платників єдиного та фіксованого податків не вимагали подання «додатка 26» за 2006 рік. Пояснювалося це тим, що у 2006 році не було встановлено фіксованого розміру пенсійного внеску (

лист ПФУ від 13.03.2007 р. № 4052/03-20).

У 2007 році фіксований розмір пенсійного внеску також установлено не було. Логічно припустити, що і за 2007 рік від єдиноподатників та «фікспатентників» «додаток 26» вимагати не повинні.

Але на той випадок, якщо органи ПФУ на місцях усе-таки вимагатимуть подання «додатка 26», поговоримо про нюанси його заповнення (табл. 4).

 

Таблиця 4

Графа

Що зазначається

Примітка

Установлено фіксований розмір страхових внесків (грн.)

Теоретично прокреслення, оскільки фіксований розмір внеску не встановлено

Однак на практиці органи Фонду просили зазначати суму, що дорівнює 33,2 % від поточного розміру мінімальної зарплати (табл. 2 на с. 17)

Фактично сплачено страхових внесків (грн.)

«Пенсійна» частина суми єдиного (фіксованого) податку за певний місяць плюс кошти, сплачені добровільно (так звана «добровільна доплата»)

До Пенсійного фонду надходить 10 % фіксованого податку та 42 % єдиного податку

 

За аналогією з «додатком 25» у «додатку 26» інформація щодо членів сім’ї наводиться лише в тому випадку, якщо таких членів сім’ї зареєстровано в Пенсійному фонді як страхувальників. І в «додатку 26» не повинна відображатися доплата за найманих працівників.

 

Відповідальність

За неподання або подання із запізненням або не за формою пенсійної підприємницької звітності на страхувальника-підприємця накладається штраф згідно з

п. 5 ч. 9 ст. 106 Закону про пенсійне страхування (табл. 5).

 

Таблиця 5

Сутність порушення

Розмір штрафу

За неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою або недостовірних відомостей

10 % від суми страхових внесків, сплачених (належних до сплати) за звітний рік, за кожний повний чи неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше 10 нмдг — 170 грн.

За повторне порушення зі здаванням «пенсійної звітності»

20 % від суми страхових внесків, сплачених (належних до сплати) за звітний рік, за кожний повний чи неповний місяць затримки подання відомостей, звітності, але не менше 20 нмдг — 340 грн.

 

Чи накладається адмінштраф?

За вказане вище правопорушення передбачено й адміністративний штраф у розмірі від 8 до 15 нмдг (ст. 1651 КУпАП). Однак він накладається тільки на посадових осіб підприємств (установ, організацій). А приватний підприємець не є посадовою особою. Отже, підприємця не може бути притягнуто до адміністративної відповідальності. Підтвердження факту, що підприємець не є посадовою особою, можна знайти в останньому абзаці п. 5 постанови Пленуму Верховного Суду України «Про деякі питання застосування законодавства про відповідальність за ухилення від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів» від 08.10.2004 р. № 15.

Отже, ми нагадали підприємцям про необхідність відзвітувати перед Пенсійним фондом «за себе» за минулий 2007 рік. Упевнені, труднощів при цьому не виникне. І, звичайно, пишіть. Ми раді вам допомагати!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі