Теми статей
Обрати теми

Про підтвердження витрат на перевезення товарів

Редакція БТ
Лист від 23.10.2007 р. № 341/

ТТН потрібні для валових витрат


на перевезення вантажів — податківці знову наполягають

 

Лист Державної податкової адміністрації у м. Києві від 23.10.2007 р. № 341/Н/31-607

«Про підтвердження витрат на перевезення товарів»

Лист Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва від 14.09.2007 р. № 6951

«Про складання ТТН у довільній формі»

 

У

листі, що коментується, ДПА у м. Києві зазначає, що валові витрати стосовно послуг перевезення вантажів автомобільним вантажним транспортом можна відобразити лише за наявності товарно-транспортної накладної. Позицію про те, що для валових витрат потрібна ТТН, податківці активно просували на початку року.

Водночас ми звертали увагу, що судова практика позицію податківців не підтримує*. Так, ВГСУ відзначав, що відсутність ТТН не може розглядатися як порушення, оскільки в Мін’юсті не зареєстровано документ, яким передбачено застосування ТТН (

постанова від 17.02.2005 р. № 34/281а). У цьому спорі податківці оперували до порушення положень наказу Мінтрансу, Мінстату «Про затвердження типових форм первинного обліку роботи вантажного автомобіля» від 29.12.95 р. № 488/346 (далі — наказ про типові форми).

* Докладніше див. статтю «Транспортна документація — актуальні питання» // «БТ», 2007, № 8.

Звертаємо увагу, що в

листі, який коментується, податківці зазначають про порушення Правил перевезень вантажів автомобільним транспортом в Україні, затверджених наказом Мінтрансу від 14.10.97 р. № 363. А цей документ у Мін’юсті зареєстровано. Тому важко передбачити позицію судів при розгляді подібного спору. Щодо обов’язковості застосування ТТН висловлювався і Держпідприємництва (лист від 08.08.2006 р. № 6197). На його думку, ТТН потрібно застосовувати як документи первинного обліку, а за їх відсутності немає підстав відображати валові витрати щодо транспортних послуг.

У

листі Держпідприємництва, що коментується, ТТН знову ж таки наведено в переліку документів, які підтверджують отримання послуг з перевезення автомобільним транспортом. До таких підтверджуючих первинних документів Держпідприємництва відносить: рахунки за транспортні послуги, платіжні доручення на оплату транспортних послуг, акти здавання-приймання виконаних робіт, що підтверджують надання транспортних послуг, а також ТТН, які може бути складено в довільній формі . Як бачимо, з наведеного переліку не можна дійти однозначного висновку, чи обов’язкова ТТН для валових витрат. Основна ж думка листа Держпідприємництва, що коментується: ТТН може бути складено в довільній формі. При цьому мають зберігатися загальновстановлені реквізити для ТТН та враховуватися правила її заповнення.

На наш погляд, незважаючи на обов’язковість застосування, ТТН не повинна впливати на валові витрати. Не можна говорити, що тільки ТТН підтверджує надання послуг перевезення. Можливі випадки, коли ТТН складається, а послуги немає (перевезення для власних потреб власним автотранспортом). Можлива і протилежна ситуація — послуга перевезення є, а ТТН немає (наприклад, міжнародні перевезення або перевезення товарів автобусами).

І все-таки, якщо ви одержували послуги перевезення

вантажним автотранспортом, то ТТН краще затребувати, щоб не мати згодом проблем з валовими витратами щодо таких послуг. Податковим законодавством, звичайно, прямо не передбачено залежність валових витрат від наявності ТТН, і ми допускаємо, що за відсутності ТТН факт надання послуг можна підтвердити актом виконаних робіт. Але безпечніший варіант — ТТН отримати.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі