Теми статей
Обрати теми

Про включення доходу за комісійними операціями до виручки підприємця-єдиноподатника

Редакція БТ
Постанова від 13.07.2007 р. №

Підприємець на єдиному податку


до виручки включає лише комісійну винагороду — рішення суду

 

Постанова Господарського суду Київської області від 13.07.2007 р. у справі № А4/216-07

«Про включення доходу за комісійними операціями до виручки підприємця-єдиноподатника»

 

У

постанові, що коментується, суд став на захист підприємців. Нагадаємо, що податківці вже давно просувають ідею про включення до виручки підприємця-єдиноподатника для обчислення «500-тисячного порогу» всієї суми, отриманої за посередницькими договорами, зокрема за договором комісії.

Ми з такою позицією категорично не згодні (

див. «Гранична виручка єдиноподатника та посередницькі договори» // «БТ», 2006, № 37). Не погоджується з нею і Держпідприємництва (лист від 04.04.2006 р. № 2588). У підході податківців простежується дискримінація умов, що висуваються при визначенні виручки від реалізації комісіонера — юридичної особи для обчислення єдиного податку та виручки від реалізації комісіонера — приватного підприємця для порівняння з граничним обсягом (500 тис. грн.).

Так от, Господарський суд Київської області вважає, що кошти, які надійшли від покупців готівкою або на рахунок приватного підприємця — єдиноподатника (СПД) за реалізацію товарів за договором комісії,

виручкою від реалізації не є. Виручкою вважається тільки сума комісійної винагороди (див. «Що роз’яснив суд»). У зв’язку з цим штрафні санкції стосовно донарахування податку з доходів, виставлені податківцями підприємцю та оспорені останнім, визнано неправомірно нарахованими.

 

Що роз’яснив суд

Витяг із постанови, що коментується

 

«Як було встановлено під час судового розгляду, виконання <...> своїх зобов’язань як комісіонера <...> згідно з умовами договору відбувається таким чином: СПД знаходить Покупця на продукцію Комітента <...>, потім продає прийняту на комісію продукцію <...>, в інтересах і за рахунок останнього. При цьому грошові кошти за продаж продукції Комітента <...>, отримані від покупців, надходять або до каси, або на поточний рахунок Комісіонера <...>. Надалі, на виконання умов п. 5.3 та 6 укладеної угоди, отримані від покупців грошові кошти Комісіонер <...> перераховує Комітенту, що є підставою для отримання комісійної винагороди.

І відповідно

саме ця сума — сума комісійної винагороди і є виручкою суб’єкта підприємницької діяльності в розумінні приписів Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва». Отримані на рахунок комісіонера грошові кошти за продукцію Комітента, продану на виконання укладених з покупцями договорів, і надходження в подальшому грошових коштів як розрахунку покупців на банківський рахунок СПД, який надалі на виконання умов договору комісії перерахував ці грошові кошти <...>, не можуть вважатися виручкою Комісіонера».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі