Теми статей
Обрати теми

Вартість участі в семінарах, спрямованих на підвищення професійного рівня працівників, включається до валових витрат

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Роз’яснює ДПІ у Дарницькому районі м. Києва

 

Вартість участі в семінарах, спрямованих на підвищення професійного рівня працівників, включається до валових витрат

 

Чи включається до валових витрат участь у семінарі з питань податкового законодавства працівників, які перебувають у трудових відносинах з платником податку?

 

Відповідно до

п. 5.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції Закону від 22.05.97 р. № 283/97-ВР валовими витратами виробництва (обігу) є сума будь-яких витрат платника податку у грошовій, матеріальній або нематеріальній формах, здійснюваних як компенсація вартості товарів (робіт, послуг), які придбаваються (виготовляються) таким платником податку для їх подальшого використання у власній господарській діяльності.

Водночас

п.п. 5.4.2 Закону передбачено, що до валових витрат включаються витрати на придбання літератури для інформаційного забезпечення господарської діяльності платника податку, у тому числі з питань законодавства, і передплату спеціалізованих періодичних видань, а також на проведення аудиту згідно з чинним законодавством, включаючи проведення добровільного аудиту за рішенням платника податку.

Участь у семінарах, спрямованих на підвищення професійного рівня працівників підприємств, є платною послугою інформаційно-консультаційного характеру, яка придбавається платником податку з метою подальшого використання у власній господарській діяльності.

Отже, якщо платник податку здійснює витрати зі сплати послуг за участь у семінарах працівників, які перебувають у трудових відносинах з таким платником податку, що проводяться з метою підвищення професійного рівня працівників підприємств шляхом надання суто інформаційно-консультаційних послуг і забезпечення необхідними матеріалами з питань законодавства, то такі витрати включаються до складу валових витрат платника податку згідно із Законом.

З цього приводу Комітетом ВРУ з питань фінансів і банківської діяльності

листом від 11.05.98 р. № 06-10/309 надано роз’яснення.

Ольга КРАВЧЕНКО, головний податковий інспектор

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі