Теми статей
Обрати теми

Про оподаткування спадщини, отриманої нерезидентом від резидента

Редакція БТ
Лист від 01.10.2007 р. № 4778/

Отримання спадщини нерезидентом:

ДПАУ «дозволяє» подати декларацію і сплатити податок відразу, не чекаючи закінчення року

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 01.10.2007 р. № 4778/щ/17-0715

«Про оподаткування спадщини, отриманої нерезидентом від резидента»

 

Тісні родинні зв’язки між громадянами України та близького зарубіжжя досить часто викликають запитання, скільки податку з доходів потрібно сплатити при отриманні нерезидентом спадщини від резидента України. Наприклад, син — резидент Російської Федерації одержує у спадщину квартиру від своєї матері — резидента України.

Представники головного податкового відомства продовжують гнути свою лінію, наполягаючи на застосуванні 30 %-ної ставки податку до більшості видів оподатковуваного доходу нерезидентів. Так, автори листа вказали, що

п. 7.3 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV (далі — Закон про податок з доходів) має застосовуватися у всіх випадках, де передбачено оподаткування доходу нерезидентів, у тому числі при оподаткуванні спадщини. Виходячи з цього дохід, одержаний нерезидентом з джерел в Україні у вигляді спадщини, має оподатковуватися за ставкою, передбаченою п. 7.3 Закону про податок з доходів — 30 %.

Зауважимо, що

ст. 13 Закону про податок з доходів не зобов’язує нотаріуса перевіряти сплату податку з доходів спадкоємцем при оформленні свідоцтва про спадщину. Нотаріус зобов’язаний лише надати податковому органу інформацію про видачу свідоцтва про право на спадщину у строки, передбачені для податкового кварталу.

Особою, відповідальною за сплату податку до бюджету з вартості спадщини, є спадкоємець, який до 1 квітня має подати декларацію про доходи (

п. 13.4 Закону про податок з доходів). Розуміючи, що нерезидентів, які отримали спадщину і не сплатили податок з доходів, нашим податковим органам важко буде «дістати», ДПАУ в листі, що коментується, «не вважає порушенням, якщо нерезидент відразу при отриманні спадщини подасть декларацію і сплатить податок, оскільки це спростить для нього процедуру виконання зобов’язання щодо сплати податку в Україні». Ну що ж, «турботу» ДПАУ про нерезидента зрозуміти можна, аби самі нерезиденти не заперечували проти того, щоб відразу подавати декларацію і сплачувати податок до бюджету.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі