Теми статей
Обрати теми

Як повернути податок з доходів, помилково сплачений не до того місцевого бюджету?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Як повернути податок з доходів, помилково сплачений не до того місцевого бюджету?

 

Підприємство сплачує податок з доходів до двох різних місцевих бюджетів — окремо за місцем розташування головного підприємства та за місцем розташування відокремленого підрозділу. Відокремлений підрозділ працює сезонно (у весняно-літній період). У січні 2008 року помилково перераховано податок з доходів фізичних осіб до місцевого бюджету за місцем знаходження філії. Працівники ДПІ за місцем розташування філії відмовилися приймати лист на повернення цієї суми, порадивши залишити переплату до літа, коли запрацює наш підрозділ. Чи правомірні дії працівників ДПІ?

 

(м. Краматорськ Донецької обл.)

 

Порядок сплати ПДФО відокремленими підрозділами залежить від того, чи уповноважений такий підрозділ нараховувати заробітну плату (

Податкове роз’яснення щодо порядку сплати (перерахування) податку з доходів фізичних осіб до бюджету, затверджене наказом ДПАУ від 22.04.2004 р. № 232)*. Судячи із запитання, ПДФО, утриманий із заробітної плати працівників відокремленого підрозділу в період свого функціонування, сплачується до місцевого бюджету за місцем розташування підрозділу.

* Докладніше про це див. у статті «Філії: сплата окремих податків та зборів» // «БТ», 2008 № 20, с. 15.

Що стосується механізму повернення з бюджету надміру чи помилково сплачених податкових платежів, у тому числі ПДФО, то сьогодні його регулює

Порядок взаємодії органів державної податкової служби України, фінансових органів та органів Державного казначейства України в процесі повернення помилково та/або надміру сплачених податків, зборів (обов’язкових платежів) платникам податків, затверджений спільним наказом ДПАУ, МФУ і Держказначейства від 03.02.2005 р. № 58/78/22 (далі — Порядок № 58/78/22). Не так давно порядок повернення податкових платежів розглядався на сторінках нашої газети (див. статтю «Переплата по податках: що можна з нею зробити» // «БТ», 2008, № 7, с. 21).

Нагадаємо стисло порядок повернення ПДФО.

Спочатку платник податків має

написати і подати заяву (у довільній формі**) на повернення сум помилково сплаченого ПДФО до податкової інспекції за місцем розташування відокремленого підрозділу. У ній обов’язково слід зазначити напрямок зарахування коштів (на поточний рахунок, у рахунок сплати інших податків). До заяви доцільно додати копію платіжного документа (квитанції, платіжного доручення тощо), що підтверджує помилкову сплату ПДФО. На цьому етапі в податкового органу немає підстав для відмови у прийнятті такої заяви.

** Приклад складання заяви див. у статті «Переплата за податками: що можна з нею зробити» // «БТ», 2008 № 7, с. 21. Звертаємо увагу: застереження в п. 5 Порядку № 58/78/22 про те, що повернення податків (

крім ПДФО) здійснюється на підставі заяви, стосується ПДФО, який повертають на підставі звичайних «цивільних» декларацій. У такому разі підстави для повернення платник податків викладає в поданій ним декларації. А от роботодавцю — податковому агенту, на нашу думку, усе ж таки доведеться написати заяву на повернення податку, оскільки саме в ній він зможе викласти підстави для такого повернення.

Потім працівники податкового органу звіряють заявлені до повернення суми переплат, зазначені платниками податків у поданій заяві, з даними особових рахунків. Якщо є розбіжності, то відповідний відокремлений підрозділ податкового органу письмово з викладенням причин повідомляє платника податків

про необхідність проведення звірки у зв’язку з неможливістю повного або часткового повернення коштів у заявленій сумі. Як бачимо, лише на цьому етапі платнику податків можуть відмовити в поверненні помилково сплачених коштів. При цьому відмова оформляється письмово, а причиною відмови може бути лише розбіжність заявлених до повернення коштів і даних особових рахунків. Але і в цьому випадку, після проведення відповідної звірки та усунення розбіжностей, підприємство має право претендувати на повернення податкових переплат.

Після цього податковий орган здійснює процедуру повернення коштів. Причому повернення ПДФО як платежу до місцевого бюджету додатково погоджується з відповідним районним (міським) фінансовим органом. У цілому ж повернення ПДФО за заявою платника податків

здійснюється з місцевого бюджету протягом 13 робочих днів з дня отримання податковим органом відповідної заяви.

Тому якщо ви діяли відповідно до

Порядку № 58/78/22, то відмова працівників податкового органу у прийнятті заяви на повернення помилково сплачених коштів є неправомірною. У цій ситуації можна порадити надіслати заяву поштою в порядку, передбаченому для відправлення звітності*.

* Докладніше про це читайте у статті «Звітність поштою: відправляємо правильно та своєчасно»// «БТ», 2007, № 42, с. 17.

 

Вікторія ЗМІЄНКО

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі