Теми статей
Обрати теми

Калейдоскоп документів. Нові правила переміщення готівки та банківських металів через митний кордон України

Редакція БТ
Калейдоскоп документів від 27.05.2008 р. № 148

Нові правила переміщення готівки та банківських металів через митний кордон України

 

Нацбанк затвердив нову

Інструкцію про переміщення готівки та банківських металів через митний кордон України (у зв’язку з чим визнано такою, що втратила чинність, стару Інструкцію, затверджену постановою НБУ від 12.07.2000 р. № 283).

З 27 липня

фізичні особи зможуть перевозити через кордон без письмового декларування на митниці готівкову валюту в еквіваленті до 10 тис. євро. При ввезенні/вивезенні валюти понад цю суму необхідне її письмове декларування митному органу в повному обсязі. Крім того, вимагається наявність документів, що підтверджують зняття готівки з банківських рахунків (у сумі, що перевищує 10000 євро).

Юридичні особи

зможуть увозити/вивозити готівкову валюту без обмежень через повноважного представника. Однак увезення/вивезення валюти понад 10000 євро вимагає наявності документів, що підтверджують зняття готівки з банківських рахунків (у сумі, що перевищує 10000 євро).

Як і раніше, юридичним особам заборонено ввезення/вивезення банківських металів, крім юридичних осіб — резидентів, за умови, що банківські метали, що ввозяться, виготовлені нерезидентом за договором про переробку (афінаж) давальницької сировини та в повному обсязі продаються НБУ.

Фізичні особи можуть увозити/вивозити банківські метали (у вигляді зливків та монет) вагою до 500 г за умови письмового декларування митному органу в повному обсязі. Вивезення фізичними особами банківських металів понад 500 г здійснюється на підставі індивідуальної ліцензії на вивезення за межі України банківських металів за умови письмового декларування митному органу.

Згідно з новими правилами фізичним особам та юридичним особам також дозволяється

пересилати через міжнародні поштові відправлення готівку до 300 євро (раніше було $100).

Крім цього, Нацбанк

уніс зміни до Правил використання готівкової іноземної валюти на території України, затверджених постановою Правління НБУ від 30.05.2007 р. № 200 (скасовано пункти щодо надання банком юридичній особі — резиденту чи іноземному представництву довідок на вивезення відповідно до вимог нормативно-правових актів про переміщення валюти), а також до Положення про порядок здійснення операцій з чеками в іноземній валюті, затвердженого постановою Правління НБУ від 29.12.2001 р. № 305.

Також визнано такими, що втратили чинність,

Правила надання фізичним та юридичним особам — резидентам (крім уповноважених банків України) та нерезидентам індивідуальних ліцензій і спеціальних дозволів на переміщення валюти України, іноземної валюти, платіжних документів (іменних, дорожніх чеків), банківських металів через митний кордон України, затверджених постановою НБУ 31.07.2001 р. № 305.

Постанова

набуде чинності 27.07.2008 р.

(Постанова Національного банку України від 27.05.2008 р. № 148)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі