Теми статей
Обрати теми

Коли починається амортизація об’єкта основних фондів групи 1

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Коли починається амортизація об’єкта основних фондів групи 1

 

Підприємство придбало нерухомість. Договір купівлі-продажу в нотаріуса завірено не було, його дійсність підтверджувалася в судовому порядку. Рішення суду про те, що договір дійсний, було видано 11 березня 2008 року. У червні 2008 року нерухомість було взято на облік у БТІ. Коли необхідно починати амортизацію в податковому та бухгалтерському обліку?

(м. Севастополь)

 

Податковий облік.

Нагадаємо прийнятий підхід до визначення моменту нарахування амортизації в податковому обліку. Він полягає в тому, що для основних фондів групи 1 нарахування амортизації здійснюється з наступного кварталу після введення їх в експлуатацію, а для основних фондів груп 2, 3 і 4 — з кварталу, наступного за оприбуткуванням матеріальних цінностей, які входять до складу цих груп незалежно від фактичного здійснення розрахунків за такі основні фонди (лист ДПАУ від 21.04.2003 р. № 3859/6/15-1116)

У цій ситуації договір про придбання об’єкта основних фондів групи 1 було визнано дійсним у березні 2008 року, а момент держреєстрації права власності у БТІ припадає на червень 2008 року. Виникає закономірне питання: яку з подій слід вважати моментом уведення в експлуатацію?

Звернемося до цивільного законодавства.

Згідно зі

ст. 657 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) договір купівлі-продажу земельної ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна складається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.

При цьому право

власності на майно за договором виникає у набувача з моменту такого посвідчення або з моменту набрання законної сили рішенням суду про визнання договору, не посвідченого нотаріально, дійсним. Якщо ж договір про відчуження майна підлягає державній реєстрації (як у нашому випадку), то право власності у набувача виникає в момент такої реєстрації (ст. 334 ЦКУ).

Водночас відповідно до

ст. 210 ЦКУ правочин, що підлягає державній реєстрації, є вчиненим з моменту його державної реєстрації.

Як бачимо, для визначення моменту виникнення права власності на нерухомість необхідно розібратися з механізмом самої держреєстрації.

Зауважимо, що сьогодні питання державної реєстрації правочинів регулюються

Тимчасовим порядком державної реєстрації правочинів, затвердженим постановою КМУ від 26.05.2004 р. № 671 (далі — Порядок № 671).

Згідно з цим

Порядком держреєстрація операцій (у тому числі договорів купівлі-продажу нерухомого майна) покладається на державні нотаріальні контори та приватних нотаріусів. Вона проводиться шляхом унесення нотаріусом запису до Державного реєстру правочинів одночасно з його нотаріальним посвідченням (п. 6 Порядку № 671).

Отже, у момент визнання договору купівлі-продажу нерухомого майна дійсним — 11 березня 2008 року — відбулася його державна реєстрація, отже, саме цього дня виникло право власності на нього. Таким чином, уже після виникнення права власності (унесення інформації до Державного реєстру правочинів), не чекаючи реєстрації прав власності у БТІ (унесення інформації до Державного реєстру прав на нерухоме майно та їх обмеження), нерухомість можна вводити в експлуатацію. Єдине, на що слід звернути увагу, так це на

момент фактичної передачі об’єкта основних фондів продавцем покупцю. Оскільки, як показує практика, введення об’єкта в експлуатацію покупцем не може відбутися раніше, ніж цей об’єкт буде йому передано продавцем за Актом приймання-передачі основних засобів (форма № ОЗ-1).

У ситуації, що розглядається, момент фактичної передачі об’єкта основних фондів не відомий. Якщо припустити, що таку передачу було проведено в березні 2008 року (після державної реєстрації), то в податковому обліку амортизацію на придбану нерухомість необхідно було нараховувати вже з ІІ кварталу 2008 року. Однак, якщо

Акт приймання-передачі основних засобів було підписано в червні 2008 року, то амортизувати об’єкт основних фондів групи 1 слід з ІІІ кварталу 2008 року.

Бухгалтерський облік.

Як відомо, порядок амортизації основних засобів у бухгалтерському обліку регламентовано П(С)БО 7 «Основні засоби».

Згідно з

п. 29 П(С)БО 7 нарахування амортизації придбаного об’єкта основних засобів починається з місяця, наступного за місяцем, в якому такий об’єкт основних засобів став придатний для корисного використання. При цьому, як випливає з п. 4 П(С)БО 7, формулювання «корисне використання» та «експлуатація» є тотожними.

Робимо висновок: для цілей бухгалтерського обліку при

визначенні моменту нарахування амортизації на придбаний об’єкт основних засобів, як і в податковому обліку, слід ураховувати момент введення в експлуатацію. Так, якщо нерухомість було введено в експлуатацію в березні 2008 року, то вже з квітня 2008 року її необхідно було амортизувати. Відповідно, якщо її було введено в експлуатацію в червні 2008 року, амортизацію необхідно починати з липня 2008 року.

 

Олександра ЯРОСЛАВСЬКА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі