Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Змін до Положення про порядок надання фінансових послуг ломбардами

Редакція БТ
Розпорядження від 10.04.2008 р. № 499

Ломбарди:

з 01.06.2009 р. розмір власного капіталу не може бути менше 200 тис. грн.

 

Розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 10.04.2008 р. № 499

«Про затвердження Змін до Положення про порядок надання фінансових послуг ломбардами»

 

Документом, що коментується, унесено зміни до

Положення про порядок надання фінансових послуг ломбардами, затвердженого розпорядженням Держкомісії від 26.04.2005 р. № 3981.

1. Терміни.

Дано нове визначення поняттям «залучені кошти ломбарду» і «відокремлені підрозділи ломбарду» (див. «Нове визначення звичних термінів»).

 

Нове визначення звичних термінів

Витяг із Положення

Стара редакція

Нова редакція

«залучені кошти ломбарду

— банківські кредити та будь-які залучені кошти від юридичних осіб відповідно до законодавства України»;

«

залучені кошти ломбарду — це кошти, отримані на зворотній основі від фізичних осіб — учасників ломбарду, юридичних осіб, та кошти, отримані від кредитних установ за кредитними договорами»;

«відокремлені підрозділи ломбарду

— філії та відділення, через які здійснюється діяльність ломбардів з надання фінансових та супутніх послуг ломбарду»;

«

відокремлені підрозділи ломбарду — філії та відділення, що розташовані поза місцезнаходженням ломбарду та здійснюють усі або частину його функцій з надання фінансових та супутніх послуг ломбарду»

 

 

2. Діяльність відокремлених підрозділів.

Положення доповнено новими пунктами 2.2 і 2.3, що описують особливості здійснення ломбардами діяльності через свої відокремлені підрозділи. Згідно з п. 2.3 Положення відокремлені підрозділи ломбарду для надання фінансових послуг мають відповідати, зокрема, таким вимогам:

— інформацію про них має бути внесено до Держреєстру фінансових установ;

— положення про відокремлені підрозділи повинні містити вичерпний перелік видів фінансових послуг та супутніх послуг, які ці підрозділи можуть надавати.

3. Договори.

Тепер є прямий дозвіл на те, щоб договір про надання фінансового кредиту і договір застави, що забезпечує зобов’язання за договором фінансового кредиту, було оформлено як один документ (новий другий абзац п.п. 3.3.2 Положення).

4. Нові вимоги до ломбарду.

І нарешті, про найістотніші зміни. Пункт 2.1 Положення доповнено двома новими підпунктами, які вимагають, щоб ломбард:

— мав

власний капітал у розмірі не менше 200 тис. грн. (п.п. 2.2.11);

— формував

резервний фонд згідно зі ст. 14 Закону України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII і страховий резерв відповідно до ст. 12 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (п.п. 2.2.10).

Нагадаємо: госптовариство має створювати резервний (страховий) фонд у розмірі, установленому засновницькими документами, але не менше 25 % статутного (складеного) капіталу. При цьому розмір щорічних відрахувань до резервного (страхового) фонду не може бути менше 5 % суми чистого прибутку.

Що стосується страхового резерву згідно із

Законом про податок на прибуток, то його ст. 12 вимагає від небанківських фінансових установ створювати страховий резерв для відшкодування можливих втрат щодо основного боргу (без процентів та комісій) за всіма видами кредитів, а також гарантій, порук, придбаних цінних паперів (у тому числі іпотечних сертифікатів з фіксованою дохідністю). При цьому розмір страхового резерву, що створюється за рахунок збільшення валових витрат, для небанківських фінансових установ не може перевищувати 15 % від суми боргових вимог, а саме сукупних зобов’язань дебіторів на останній робочий день звітного податкового періоду (п.п. 12.2.3 Закону про податок на прибуток).

Розпорядження

, що коментується, набуло чинності 18 травня 2008 року. А от привести свій капітал у відповідність до вимог нового п.п. 2.2.11 Положення ломбарди мають до 1 червня 2009 року.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі