Теми статей
Обрати теми

Про визначення дати виникнення валового доходу

Редакція БТ
Лист від 07.03.2008 р. № 4501/7/16-1517-18

Продавець має відображати валові доходи

на дату оформлення відвантажувальних документів на товар

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 07.03.2008 р. № 4501/7/16-1517-18

«Про визначення дати виникнення валового доходу»

 

У

листі, що коментується, розглянуто питання визначення дати відображення валових доходів при продажу товарів на умовах подальшої оплати, якщо дата відвантаження товару зі складу продавця не збігається з датою отримання товару покупцем. Така ситуація можлива, якщо покупець перебуває вдалині від продавця і за один день доставити йому товар неможливо.

Особливо гостро це питання постає, коли відвантаження та отримання товару припадають на різні звітні періоди. Наприклад, зі складу продавця товар відпущено 30 червня, а на склад покупця його доставлено 1 липня, про що проставлено позначку у видатковій накладній. Коли в цьому випадку слід відображати валові доходи?

І

Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР, і Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР приписують продавцю відображати валові доходи і податкові зобов’язання з ПДВ при продажу товару на умовах післяоплати на дату відвантаження товару. Уся проблема й полягає саме в тому, як визначити момент, що вважається датою відвантаження товару. На думку головного податкового органу, що викладена в листі, який коментується сьогодні, датою відвантаження потрібно вважати початок передачі товару від постачальника або безпосередньо покупцю, або організації, що здійснює доставку покупцю цього товару в будь-який спосіб (перевезення, пересилання тощо).

Підтвердженням дати початку передачі (переміщення) товару є дата, зазначена в документах на перевезення (переміщення), пересилання товару (при перевезенні залізничним та річковим транспортом — у накладній, автомобільним — у товарно-транспортній накладній, морським — у коносаменті).

При відвантаженні товару зі складу постачальника здійснюється оформлення відвантажувальних документів, і саме на цю дату в податковому обліку продавцю слід відображати валові доходи і податкові зобов’язання з ПДВ. І це незважаючи на те, що право власності на товар до покупця часто переходить пізніше.

Аналогічний підхід має, на наш погляд, бути і при проведенні розрахунку приросту (убутку) запасів за

п. 5.9 Закону про податок на прибуток. Отже, уже на момент початку передачі товару покупцю його вартість потрібно виключати із залишків запасів для цілей перерахунку. Це забезпечить відповідність валових доходів і валових витрат у продавця. У п. 5.9 Закону про податок на прибуток зазначено, що вартість запасів оплачених, але не відвантажених (не знятих з обліку), не включається продавцем до убутку запасів. Якщо прирівнювати момент відвантаження товару до початку його передачі покупцю (до моменту відпуску зі складу продавця), вартість такого товару має включатися до убутку запасів. Справедливості заради зауважимо, що це питання ще більш неоднозначне, ніж дата виникнення у продавця валових доходів. Ситуація тут ускладнюється тим, що розрахунок приросту (убутку) запасів ґрунтується на даних бухгалтерського обліку, а знімати товар з обліку, доки за продавцем зберігається право власності на цей товар, не зовсім коректно. Водночас аргументувати тут більш ранній облік цих запасів у розрахунку убутку при проведенні перерахунку можна тим, що товар перебуває вже не на складі продавця, а в дорозі.

Доводиться констатувати, що цей

лист не зняв усі питання, пов’язані з визначенням дати відвантаження товарів (і відповідно дати виникнення валових доходів).

Проблему визначення дати відображення валових доходів у зовнішньоекономічних операціях ми розглядали у

статті «Експорт (імпорт) товарів без їх фактичного вивезення (ввезення)» // «БТ», 2007, № 22, с. 15.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі