Теми статей
Обрати теми

Отримання поворотної фінансової допомоги єдиноподатником відображається у Книзі обліку доходів і витрат

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Отримання поворотної фінансової допомоги єдиноподатником відображається у Книзі обліку доходів і витрат

 

Підприємство — платник єдиного податку отримало поворотну фінансову допомогу. Чи обкладається така допомога єдиним податком? Чи потрібно відображати поворотну фіндопомогу у Книзі обліку доходів і витрат?

(м. Карлівка Полтавської обл.)

 

Згідно з

Указом Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99 об’єктом обкладення єдиним податком є виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг). Оскільки поворотна фінансова допомога не є виручкою від реалізації продукції, єдиним податком вона не обкладається. Такої позиції дотримується і Держпідприємництва (листи від 13.09.2006 р. № 6645, від 12.12.2006 р. № 8939).

А от податкові органи стверджують, що фіндопомога включається до бази обкладення єдиним податком (

лист ДПАУ від 27.06.2000 р. № 8921/7/15-1317, консультація в журналі «Вісник податкової служби України», 2006, № 7, 14). Однак такі вимоги податківців щодо поворотної фінансової допомоги є неправомірними і погоджуватися з ними не варто.

Докладніше про те, що включається до бази обкладення єдиним податком, див. у

статті «Що обкладати єдиним податком юридичній особі» // «БТ», 2007, № 18, с. 39.

Щодо відображення фіндопомоги у

Книзі обліку доходів і витрат, то керуватися потрібно Порядком ведення Книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи, яка застосовує спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, затвердженим наказом ДПАУ від 13.10.98 р. № 477 (далі — Порядок).

Формулювання, наведені в

Порядку, передбачають, що у Книзі мають відображатися всі грошові кошти, які надійшли на розрахунковий рахунок і до каси підприємства. При цьому сума отриманої фінансової допомоги відображається у графі 5 «Позареалізаційні доходи і виручка від іншої реалізації».

Докладніше про те, як вести

Книгу обліку доходів і витрат, див. у статті «Книга обліку доходів і витрат єдиноподатника — юридичної особи — подивимося свіжим поглядом» // «БТ», 2006, № 23, с. 16.

 

Ольга КУЛІГІНА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі