Теми статей
Обрати теми

Заборона на здавання в суборенду ЦМК існує тільки стосовно державного та комунального майна

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Заборона на здавання в суборенду ЦМК існує тільки стосовно державного та комунального майна

 

Підприємство орендує цілісний майновий комплекс в іншого підприємства — товариства з обмеженою відповідальністю (засновники — фізичні особи). Чи можна здати такий об’єкт у суборенду?

(м. Запоріжжя)

 

Якщо договір оренди цілісного майнового комплексу не забороняє здавати такий об’єкт у суборенду, то підприємство має право укласти договір суборенди

.

Відповідно до

Національного стандарту № 1 «Загальні принципи оцінки майна та майнових прав», затвердженого постановою КМУ від 10.09.2003 р. № 1440, під об’єктами оцінки у формі цілісного майнового комплексу ЦМК розуміються об’єкти, сукупність активів яких дає можливість здійснювати певну господарську діяльність. ЦМК є підприємства, а також їх структурні підрозділи (цехи, виробництва, дільниці тощо), які може бути виділено в установленому порядку в самостійні об’єкти з наступним складанням відповідного балансу та може бути зареєстровано як самостійні суб’єкти господарської діяльності.

Згідно з

ч. 3 і 4 ст. 191 Цивільного кодексу України від 16.01.2003 р. № 435-IV (далі — ЦКУ) підприємство як єдиний майновий комплекс є нерухомістю. Підприємство чи його частина можуть бути об’єктом купівлі-продажу, застави, оренди та інших правовідносин. Зверніть увагу: в оренду може здаватися не лише ціле підприємство, а і його частина. Це важливо тому, що, як зазначалося вище, ЦМК може бути не лише підприємство в цілому.

Заборони на здавання в суборенду ЦМК

ЦКУ не містить. Жодних обмежень стосовно суборенди ЦМК немає й у главі 58 ЦКУ «Найм, оренда». Там лише зазначено, що передача орендарем речі в користування іншій особі (піднайм, суборенда) можлива тільки за згодою орендодавця, якщо інше не встановлене договором або законом (ст. 774 ЦКУ).

Отже, для того, щоб здати ЦМК у суборенду, по-перше, необхідно заглянути в договір оренди — чи немає там подібної заборони, а по-друге, отримати дозвіл орендодавця на здавання ЦМК у суборенду. При цьому строк договору суборенди не може перевищувати строку договору оренди.

Інша справа — оренда державного чи комунального майна. Операції стосовно майна з таким власником завжди відзначалися специфікою. Не стала винятком і оренда ЦМК. Заборону на здавання в суборенду ЦМК стосовно державного та комунального майна встановлено в

ч. 1 ст. 22 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 10.04.92 р. № 2269-XII.

 

Жанна СЕМЕНЧЕНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі