Теми статей
Обрати теми

Про порядок справляння збору за спеціальне водокористування підприємствами — виробниками напоїв

Редакція БТ
Лист від 29.05.2008 р. № 10916/7/15-0817

Збір за спецводокористування:

чергові роз’яснення від ДПАУ для виробників напоїв

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 29.05.2008 р. № 10916/7/15-0817

«Про порядок справляння збору за спеціальне водокористування підприємствами — виробниками напоїв»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Лист

, що коментується, — уже не перший присвячений нюансам справляння збору за спецводокористування у 2008 році. Чим же спричинено таку увагу до не такого вже й популярного за інших часів збору?

А причина в тім, що

Законом № 107* було запроваджено додаткові, порівняно з діючими раніше, нормативи збору за використання води для виробництва напоїв.

* Закон України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 28.12.2007 р. № 107-VI // Додаток «Документи», «БТ», 2008, № 2.

Пізніше відповідні положення опинилися серед тих, які Конституційний Суд визнав неконституційними (

рішення КСУ від 22.05.2008 р. № 10-рп/2008 р. у справі № 1-28/2008). Щоправда, незабаром «відновлювальний» Закон № 309** запровадив їм заміну. Причому, на відміну від багатьох інших норм, які було просто продубльовано, у питанні ставок збору за спецводокористування в частині використання поверхневих та підземних вод, що входять до складу напоїв, зміни відбулися. Тепер ставки цього збору становлять:

— за використання

поверхневої води — 3 грн./м3(замість 2 грн./м3);

— за використання

підземної води — 3,5 грн./м3(замість 4 грн./м3);

** Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 03.06.2008 р. №309-VI // Додаток «Документи», «БТ», 2008, № 23.

До речі, є ще запитання: коли нові ставки набувають чинності? На наш погляд, вони

мають застосовуватися з 4 червня. Однак не виключено, що податківці вирішать інакше. У будь-якому випадку тут додаткові роз’яснення вже точно не зашкодять — чекатимемо.

У попередньому своєму

листі від 02.04.2008 р. № 6548/7/15-0817***, присвяченому сплаті цього збору виробниками напоїв, ДПАУ розповідала про нюанси подання звітності цією категорією платників за перший квартал 2008 року. Тоді було обіцяно зміни до форми розрахунку, а до їх появи пропонувалося в частині використання води, що входить до складу напоїв, подавати додатковий Розрахунок.

*** Див. ком. «Збір за спецводокористування: як виробникам напоїв відзвітувати за перший квартал» // «БТ», 2008, № 16, с. 7.

У

листі, що коментується сьогодні, ДПАУ порушила інші питання: як визначити обсяг води, використаний для виробництва напоїв, та як розподілити ліміт на використання води.

1.

По суті першого запитання. По-перше, автори листа зазначили, що для визначення переліку продукції, яка належить до категорії напоїв, слід керуватися Державним класифікатором продукції та послуг ДК 016-97 (розділ 15 «Продукція харчової промисловості», група 15.9 «Напої»). По-друге, визначати обсяг води, використаної для виробництва напоїв, автори листа запропонували по-різному, залежно від виду напоїв:

— обсяг води, використаної для виробництва

безалкогольних напоїв та пива, слід визначати в 1 тис. літрів готової продукції (напою);

— щоб визначити обсяг води, використаної для виробництва

горілки, інших лікеро-горілчаних напоїв та слабоалкогольних напоїв, необхідно виходити зі складу сировини (у тому числі й води), закладеної в рецептурах приготування такої продукції.

2.

Як відомо, збір за понадлімітне використання води сплачується у п’ятикратному розмірі. Однак для підприємства встановлюється загальний річний ліміт використання води. Тому постає питання, як визначити ліміт води, що використовується саме для виробництва напоїв. У листі, що коментується, пропонується розраховувати такі ліміти самостійно виходячи з розрахунку питомої ваги обсягів води, використаної на виробництво напоїв, у загальному обсязі всієї використаної води (у листі наведено приклад).

До речі, автори

листа знову згадують про підготовку нової форми Розрахунку, до появи якої радять користуватися рекомендаціями згадуваного листа від 02.04.2008 р. № 6548/7/15-0817. Із цього напрошується простий висновок: до звітної кампанії за другий квартал устигнути з новим Розрахунком вони не сподіваються. Хоча, хтозна, поживемо — побачимо. Та й чи звикати нам пристосовувати непристосовуване — згадати хоча б декларацію про доходи фізичних осіб, з якою податківці все ніяк не можуть устигнути вже понад три роки.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі