Теми статей
Обрати теми

Про надання роз’яснення

Редакція БТ
Лист від 28.02.2008 р. № 3975/7/16-1515-20

Анулювання реєстрації платника ПДВ

та строки подання декларації з ПДВ у роз’ясненнях ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 28.02.2008 р. № 3975/7/16-1515-20

«Про надання роз’яснення»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ розглянула питання подання звітності з ПДВ, про податкові наслідки при анулюванні свідоцтва платника ПДВ і про можливість анулювання добровільної реєстрації платника ПДВ. Висновки листа такі.

1. Перенесення строку подання податкової декларації.

Якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається наступний за вихідним або святковим операційний (банківський) день. Про можливість перенесення строку подання податкової декларації зазначено в п.п. 4.1.5 Закону № 2181**.

** Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

2. Перехід з квартального на місячний звітний період

у разі перевищення «300-тисячного обмеження». Платник податків, у якого обсяг оподатковуваних операцій за попередні 12 місячних податкових періодів не перевищує 300 тис. грн., може вибрати квартальний податковий період. Якщо обсяг оподатковуваних операцій протягом будь-якого періоду з початку застосування квартального податкового періоду перевищить 300 тис. грн., то такий платник ПДВ зобов’язаний самостійно перейти на місячний податковий період, починаючи з місяця, на який припадає таке перевищення.

На конкретному прикладі ДПАУ показала строки подання декларації з ПДВ у разі перевищення «300-тисячного обмеження» в середині звітного кварталу та зміни квартального звітного періоду на місячний період

(див. «Строки подання декларації з ПДВ у разі перевищення «300-тисячного обмеження» на с. 8).

 

Строки подання декларації з ПДВ у разі перевищення «300-тисячного обмеження»

Витяг із листа, що коментується

«Враховуючи зазначене, якщо платником у другому місяці кварталу, наприклад (у листопаді) досягнуто обсяг поставки, що перевищує 300 тис. грн., такий платник повинен

до 20 грудня подати податкову декларацію з ПДВ за листопад, до 20 січня подати податкову декларацію з ПДВ за грудень і до 10 лютого подати податкову декларацію з ПДВ за 4 квартал, який буде складатися з 1 місяця — жовтня».

 

3. Податкові наслідки при анулюванні свідоцтва платника ПДВ

. ДПАУ, пославшись на п.п. «а» п. 9.8 Закону про ПДВ*, абсолютно правильно зазначила, що в разі анулювання реєстрації платник ПДВ позбавляється права на нарахування податкового кредиту і отримання бюджетного відшкодування. При цьому якщо на день анулювання реєстрації в обліку є товарні залишки чи основні фонди, щодо яких під час придбання було відображено податковий кредит, то такий платник ПДВ зобов’язаний визнати умовний продаж таких товарів за звичайними цінами і відповідно збільшити суму своїх податкових зобов’язань.

* Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

З цього випливає, що

при анулюванні реєстрації платника ПДВ умовний продаж визнається тільки щодо тих товарних залишків чи основних фондів, стосовно яких податковий кредит було сформовано в попередніх періодах.

4. Анулювання добровільної реєстрації платника ПДВ.

У разі добровільної реєстрації платником ПДВ анулювання такої реєстрації можливе на підставі п.п. «а» п. 9.8 Закону про ПДВ. Відповідно до цього пункту анулювати реєстрацію платника ПДВ можна, якщо з моменту реєстрації минуло понад 24 календарні місяці (включаючи місяць реєстрації) і обсяг оподатковуваних операцій за останні 12 поточних календарних місяців не перевищує 300 тис. грн. (без урахування ПДВ).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі