Теми статей
Обрати теми

Тема тижня. Путівки

Редакція БТ
Стаття

ПУТІВКИ

 

Літо — час відпусток. Відпочити, оздоровитися, набратися сил у будинку відпочинку, санаторії чи пансіонаті бажає кожний. Однак зовсім не кожному працівнику такий відпочинок «по кишені». Багато хто з роботодавців перекладає ці витрати «з плечей» працівників на свої. У тих організаціях, де є профспілка, можна скористатися путівкою за рахунок профспілкової організації. Крім того, популярним способом безкоштовного відпочинку залишаються путівки за рахунок коштів соцстраху.

Сьогоднішня «Тема тижня» допоможе роботодавцю визначитися з джерелами фінансування відпочинку та оздоровлення своїх працівників та їх дітей. Бухгалтер же, скориставшись запропонованим матеріалом, легко відобразить в обліку операції з надання таких путівок.

Літня пора якнайкраще підходить для оздоровлення. Практично всі влітку прагнуть поїхати відпочити до моря, а заразом і оздоровитися. Варіантів відпочинку при цьому декілька: можна вирушити «дикуном», а можна відразу їхати за путівкою, сподіваючись на комфортний відпочинок, а в санаторіях — ще додатково оздоровитися.

Сьогоднішню «Тему тижня» присвячено питанням надання працівникам та їх дітям путівок за рахунок як роботодавця, так і Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності та профспілки. Розглянуто особливості оподаткування та відображення в бухгалтерському обліку таких операцій.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

ДОКУМЕНТИ «ТЕМИ»

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III.

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Закон про ПДВ

— Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Закон про податок з доходів

Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Інструкція № 55 —

Інструкція про порядок забезпечення застрахованих осіб і членів їх сімей путівками на санаторно-курортне лікування, які придбані за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджена постановою правління Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності від 02.06.2005 р. № 55.

Інструкція № 5

Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.2004 р. № 5.

Інструкція № 16 —

Інструкція про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду, затверджена постановою правління Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності від 26.06.2001 р. № 16.

Порядок № 4

— Порядок часткового фінансування оздоровлення дітей у дитячих оздоровчих закладах за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності від 03.03.2006 р. № 4.

Норми № 9

Граничні норми витрат на харчування, лікування та культурне обслуговування дітей, які є членами сімей застрахованих осіб, у дитячих оздоровчих закладах на 2008 рік, затверджені постановою правління Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності від 02.04.2008 р. № 9.

 

ВАРІАНТИ ОЗДОРОВЛЕННЯ ПРАЦІВНИКА «ЗА ЧУЖИЙ РАХУНОК»

Працівники та члени їх сімей можуть відпочити й оздоровитися за рахунок коштів:

1) роботодавця;

2) Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП);

3) профспілкової організації.

При цьому путівка працівнику від роботодавця та профспілки може надаватися безкоштовно або з частковою оплатою за рахунок працівника, а путівка за рахунок ФТВП практично завжди надається з частковою оплатою.

Головним джерелом покриття витрат на оздоровлення працівників для багатьох роботодавців є ФТВП. Оздоровчі заходи застрахованих осіб та членів їх сімей є одним з видів соціальних послуг, що фінансуються за рахунок коштів ФТВП (

п. 6 ст. 34 Закону № 2240). Реалізується це, зокрема, шляхом:

— оплати путівок на санаторнокурортне лікування застрахованих осіб та членів їх сімей відповідно до

Інструкції № 55;

— часткового фінансування оздоровлення дітей у дитячих оздоровчих закладах (ДОЗ), що у 2008 році регулюється

Порядком № 4 та Нормами № 9.

Почнемо з організації відпочинку та оздоровлення працівників і членів їх сімей.

 

ПУТІВКИ ДЛЯ ПРАЦІВНИКІВ

Соцстрахівська путівка для працівника

Порядок надання путівки з частковою оплатою за рахунок ФТВП

. Порядок надання путівок на санаторно-курортне лікування застрахованих осіб та членів їх сімей регламентується Інструкцією № 55.

Отримати таку путівку до ФТВП має право будь-яка застрахована особа, яка перебуває у трудових відносинах з роботодавцем та потребує такої путівки. Для її отримання саме

роботодавець, а не застрахована особа має звернутися до ФТВП із заявкою за формою, затвердженою постановою правління ФТВП від 18.05.2006 р. № 45 (приклад заповнення наведено на рис. 1, на с. 45). І вже Фонд з урахуванням асигнувань на санаторно-курортне лікування на поточний рік приймає рішення про виділення путівок.

Зверніть увагу, що

оздоровитися за рахунок ФТВП можна тільки в санаторно-курортних закладах України (п. 1.4 Інструкції № 55). Крім того, згідно з п. 1.7 Інструкції № 55 роботодавець або працівник не може самостійно придбати путівку до санаторно-курортного закладу з подальшим відшкодуванням понесених витрат за рахунок коштів ФТВП (для «дитячих» путівок це не заборонено; див. розділ «Порядок часткового фінансування ФТВП оздоровлення дітей працівників» на с. 38).

Загальний

порядок отримання працівником путівки від ФТВП за участі роботодавця зводиться до такого:

1.

Працівник особисто пише заяву на ім’я комісії (уповноваженого) по соціальному страхуванню (далі — комісія) про необхідність отримання санаторно-курортного лікування. До заяви додається медична довідка про необхідність санаторно-курортного лікування (форма № 070/о) та інші необхідні документи (див. табл. 1 на с. 32).

2. Комісія приймає рішення

про виділення застрахованій особі за рахунок коштів ФТВП путівки на санаторно-курортне лікування. Таке рішення фіксується у протоколі, типову форму якого затверджено постановою правління ФТВП від 26.10.2006 р. № 193 (приклад заповнення наведено на рис. 2 на с. 45).

3.

У разі прийняття рішення про надання путівки комісія враховує такі обмеження:

— отримати путівку може працівник за основним місцем роботи (

п. 4.2 Інструкції № 55);

— застрахованій особі за рахунок коштів ФТВП

протягом двох календарних років може бути виділено лише одну путівку. Винятком є необхідність застрахованої особи в повторному курсі санаторно-курортного лікування згідно з медичними показаннями (п. 4.3 Інструкції № 55). При цьому рекомендації про необхідність повторного курсу санаторно-курортного лікування може надати лікуючий лікар, під наглядом якого перебуває хворий, у медичній довідці за ф. № 070/о (лист ФТВП від 13.02.2007 р. № 01-16-266);

— та сама застрахована особа протягом календарного року може отримати лише одну послугу із санаторно-курортного лікування (

п. 4.3 Інструкції № 55);

— путівка надається працівнику з частковою оплатою її вартості. Відсоток такої оплати встановлюється комісією залежно від матеріального стану працівника, у деяких випадках допускається безкоштовне надання путівки (див. табл. 1 нижче);

— комісія може прийняти рішення

про поділ путівки для спільного санаторно-курортного лікування застрахованої особи та працюючого члена її сім’ї (дружини, чоловіка) або її дитини віком від 4 до 18 років, застрахованої особи та члена її сім’ї, який навчається у вищому навчальному закладі, а також для двох застрахованих осіб, які працюють на одному підприємстві, за умови, що термін лікування кожної особи становить не менше 12 діб. При цьому необхідно попередньо отримати письмовий дозвіл на можливість поділу від адміністрації санаторнокурортного закладу (п. 4.10 Інструкції № 55).

 

Таблиця 1

Умови надання путівок застрахованим особам та членам їх сімей

Кому видається путівка

Документи, на підставі яких комісія приймає рішення про надання путівки

Періодичність надання путівки

Відсоток оплати путівки застрахованою особою

1. Застрахованій особі за її

основним місцем роботи

1. Заява. 2. Медична довідка (ф. № 070/о)

Одна путівка протягом 2 років (крім путівок до санаторіїв-профілакторіїв за умови часткового фінансування її за рахунок коштів Фонду, реабілітаційного відділення санаторно-курортного закладу і для лікування дитини без дорослого, які може бути виділено застрахованій особі протягом календарного року). При цьому за рахунок коштів ФТВП та сама особа протягом календарного року може отримати лише одну послугу із санаторно-курортного лікування

До двомісного номера

— 10, 20, 30, 50 % з урахуванням матеріального стану*; до одномісного номера — 50 % незалежно від матеріального стану

2. Члену сім’ї застрахованої особи (діти від 4 до 18 років, чоловік, дружина, у тому числі ті, хто працюють на іншому підприємстві або навчаються у вищому навчальному закладі)

1. Заява. 2. Медична довідка (ф. № 070/о). 3. Довідка з місця роботи (навчання) про те, що член сім’ї не користувався цією соціальною послугою протягом двох років

3. Супроводжуючому застрахованої особи, яка згідно з висновком МСЕК потребує супроводу. На путівці проставляється позначка

«Супроводжуючий»

1. Заява. 2. Медична довідка (ф. № 070/о). 3. Довідка з основного місця роботи супроводжуючого (якщо він працює в іншому місці) про те, що він не користувався цією послугою протягом календарного року

4. Одному з батьків (опікуну, піклувальнику) для супроводу дитини на лікування

1. Заява. 2. Медична довідка (ф. № 070/о)

10, 20, 30, 50 % з урахуванням матеріального стану батьків (опікунів, піклувальників). З урахуванням матеріального стану допускається безкоштовне надання путівки

5. Неповнолітній дитині застрахованої особи для самостійного лікування

1. Заява. 2. Медична довідка (ф. № 070/о)

10, 20 % з урахуванням матеріального стану застрахованої особи

* Студентам вищих навчальних закладів та учням профтехзакладів путівка до санаторію-профілакторію видається з частковою оплатою в розмірі 10 відсотків її вартості, а студентам-сиротам та учням-сиротам — безкоштовно.

 

4. ФТВП

приймає рішення про надання путівок та передає їх страхувальнику-роботодавцю на підставі накладних на путівку. Для отримання путівок роботодавець виписує довіреність на отримання товарно-матеріальних цінностей*.

* Нагадуємо, що з 17.04.2008 р. бланки довіреностей на отримання товарно-матеріальних цінностей не є бланками суворого обліку. Докладніше див. коментар «Довіреності на отримання ТМЦ: «несуворість» підтверджує Мінфін» // «БТ», 2008, № 22, с. 4.

5

. Отримання та видачу путівок роботодавець відображає у Книзі обліку путівок до санаторно-курортних закладів (ф. Ф13-ФСС з ТВП). Книгу має бути прошнуровано, пронумеровано, скріплено печаткою, підписами керівника та головного бухгалтера. Приклад її заповнення наведено на рис. 3, на с. 46.

6.

Працівник уносить оплату за путівку до каси чи на рахунок органу ФТВП за місцем реєстрації страхувальника. Зверніть увагу, що п.п. 4.13 Інструкції № 55 передбачено лише два способи погашення часткової оплати за путівку працівником (унесення до каси підприємства або на рахунок ФТВП). З цього випливає, що не можна оплатити путівку шляхом утримання із зарплати (навіть за заявою працівника), не можна її видати в рахунок заборгованості щодо заробітної плати.

Роботодавець

, який отримав грошові кошти (часткову оплату) вартості путівки від працівника до своєї каси, перераховує їх до ФТВП. Причому в Інструкції № 55 термінів перерахування цих коштів чітко не встановлено. На практиці отримані від працівника гроші перераховують до Фонду, як правило, відразу після надходження їх до каси.

Водночас фахівці ФТВП в усних консультаціях рекомендують керуватися загальними термінами і порядком, установленим

Інструкцією № 16 для сплати страхових внесків. У цьому випадку слід керуватися п. 4.3 Інструкції № 16, згідно з яким сплаті до ФТВП підлягає різниця коштів між нарахованими страховими внесками, а також зарахованими сумами до бюджету Фонду, у тому числі у вигляді часткової оплати вартості за видані путівки, і витратами, пов’язаними з наданням матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам.

Ураховуючи, що

перерахування коштів на рахунки ФТВП роботодавцями здійснюється одночасно з отриманням коштів на оплату праці в установах банків, різницю потрібно сплатити не пізніше дня, установленого для виплати заробітної плати за другу половину місяця (п.п. 4.4. Інструкції № 16).

7.

Працівнику, як правило, за 2 тижні до початку терміну заїзду видають заповнену путівку. У ній обов’язково зазначають прізвище, ім’я та по батькові, місце роботи, найменування підприємства, що видало путівку, та завіряють підписом відповідальної особи, скріпляють печаткою. На путівці супроводжуючої особи роблять напис «Супроводжуючий». На соцстрахівській путівці вказується перелік послуг, що входять до вартості путівки, і ФТВП проставляє штамп «Оплачено за кошти Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності».

При видачі путівки

працівник має пред’явити документ про оплату частини вартості (квитанцію до касового ордера чи квитанцію банку). Якщо таких документів немає, путівку видавати не можна (п. 4.14 Інструкції № 55). Документи про оплату зберігаються в документах підприємства.

8

. Працівник проходить санаторно-курортне лікування в період відпустки чи без відриву від виробництва, а студенти вищих навчальних закладів та учні профтехзакладів — у період навчання або канікул. Якщо тривалості щорічної (основної та додаткової) відпусток не вистачає для лікування та проїзду до санаторно-курортного закладу і назад, працівнику надається допомога по тимчасовій непрацездатності (п. 10 ст. 35 Закону № 2240). Для цього працівнику необхідно отримати листок непрацездатності в лікувально-профілактичній установі за місцем його спостереження, надавши путівку, довідку з місця роботи про тривалість щорічної (основної та додаткової відпустки) і картку санаторно-курортного відбору.

9

. Після повернення із санаторію працівник зобов’язаний повернути роботодавцю, який видав путівку, заповнений зворотній талон путівки або довідку про строк перебування в санаторно-курортному закладі, засвідчену підписом керівника та скріплену печаткою оздоровниці. На підставі цього роботодавець здійснює запис у Книзі обліку путівок до санаторно-курортних закладів (ф. Ф13-ФСС з ТВП). Приклад заповнення наведено на рис. 3, на с. 46.

10

. Роботодавець щокварталу звітує до ФТВП (за місцем реєстрації) про отримані від Фонду і видані застрахованим особам путівки у звіті про путівки на санаторно-курортне лікування та путівки до дитячих оздоровчих закладів за ф. Ф14 (додаток до Ф4-ФСС з ТВП). Приклад заповнення наведено на рис. 4, на с. 46.

Крім того, у

ряд. 6 «Отримано від часткової оплати за путівки» р. III «Розрахунки по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування» щоквартального звіту за ф. Ф4-ФСС з ТВП зазначають отриману від працівника оплату вартості соцстрахівської путівки. Приклад заповнення наведено на рис. 5, на с. 47.

Обидва ці звіти роботодавець має подати

не пізніше 20 числа наступного за звітним періодом місяця.

 

Відповідальність за видачу соцстрахівської путівки незастрахованій особі

Витяг із листа виконавчої дирекції ФТВП

від 04.03.2008 р. № 01-43-493

 

«<…>

У випадку

якщо громадянин (громадянка) не є застрахованою особою, рішення комісії із соціального страхування підприємства (установи) щодо виділення йому (їй) путівки на санаторно-курортне лікування прийнято всупереч Закону [Закон № 2240. — Прим. ред.] та Інструкції [Інструкція № 55. — Прим. ред.].

Відповідно до

п. 6.2 Інструкції сума витрат Фонду за путівки, які видані з порушенням цієї Інструкції, в тому числі невикористані, не приймається до заліку та відшкодовується за рахунок страхувальника при умові нанесення Фонду матеріальних збитків.

Пунктом 6.4

передбачено, що за порушення положень цієї Інструкції персональну відповідальність несуть страхувальники в особі власника або уповноваженого ним органу, голови комісій (уповноважені) із соціального страхування згідно з чинним законодавством.

У відповідності з наведеним, вартість путівки не приймається до заліку, а за порушення у її використанні

на страхувальника накладається штраф у розмірі 50 % від вартості путівки, як це передбачено Законом.

Нормативними документами Фонду

не передбачається відшкодування коштів особою, яка отримала путівку на санаторно-курортне лікування за кошти Фонду при незаконному рішенні комісії із соціального страхування із цього питання».

 

Відповідальність за порушення порядку видачі путівки. Питання

відповідальності за порушення положень Інструкції № 55 роз’яснив ФТВП (див. «Відповідальність за видачу соцстрахівської путівки незастрахованій особі»).

Оподаткування.

У податковому обліку ні валові доходи при отриманні грошових коштів від працівника в оплату вартості путівки за рахунок ФТВП, ні валові витрати при їх перерахуванні до ФТВП не виникають, оскільки ці кошти проходять транзитом через підприємство і йому не належать.

Щодо

ПДФО для таких путівок установлено пільгу (п.п. 4.3.24 Закону про податок з доходів): вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, наданих працівнику та його дітям віком до 18 років безкоштовно або зі знижкою (у розмірі такої знижки) профспілкою, членом якої є працівник, або за рахунок коштів ФТВП не включається до оподатковуваного доходу працівника.

Роботодавець за працівника може відшкодувати частину вартості путівки, що не компенсується ФТВП або профспілкою. Порядок оподаткування таких виплат розглянуто в наступному розділі

«Путівку оплачує роботодавець (повністю або частково)» (с. 35).

Роботодавець у

Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ відображає лише вартість путівки в частині, що компенсується за рахунок коштів ФТВП з ознакою доходу «41». Частина вартості путівки, яку оплачує працівник, не є його доходом і, відповідно, не відображається у формі № 1ДФ.

Якщо путівку надає профспілкова організація, то вартість наданої путівки у

формі № 1ДФ відображає не роботодавець, а саме профспілка (ознака доходу «41»).

Приклад 1.

Згідно з медичними показаннями (довідка за ф. № 070/о) працівнику показано санаторно-курортне лікування. Він написав заяву на ім’я комісії із соціального страхування. Роботодавець звертається до ФТВП із заявкою.

Комісія на підставі отриманої заяви приймає рішення про виділення застрахованій особі за рахунок коштів ФТВП путівки на санаторно-курортне лікування з оплатою в розмірі 20 % її вартості. Прийняте рішення фіксують у

протоколі.

Підприємство отримало від ФТВП путівку до санаторію на 21 день вартістю 6300 грн., 20 % вартості якої (1260 грн.) працівник уносить до каси підприємства. За звітний місяць нараховано внесків до ФТВП у сумі 1750 грн.

В обліку роботодавця операції з отримання та видачі путівки буде відображено так, як показано в табл. 2 на с. 35.

 

Таблиця 2

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн.

дебет

кредит

1

2

3

4

1. Отримано путівку від ФТВП (здійснюють запис у

Книзі обліку путівок до санаторно-курортних закладів (ф. Ф13-ФСС з ТВП)

025

6300,00

2. Отримано грошові кошти в оплату частини вартості путівки працівників до каси підприємства (20 % вартості путівки) від працівника

301

685

1260,00

У податковому обліку ні валові доходи при отриманні коштів, ні валові витрати при їх перерахуванні до ФТВП не відображають, оскільки ці кошти проходять транзитом через підприємство.

3. Відображено заборгованість перед ФТВП (

ряд. 6 р. III ф. Ф4-ФСС з ТВП)

685

652

1260,00

4. Видано путівку працівнику

025

6300,00

5. Заборгованість перед ФТВП на кінець місяця (1260 + 1750)

652

3010,00

 

Приклади заповнення форм окремих документів наведено на рис. 1 — 5 (с. 45 — 47).

У

ф. № 1ДФ вартість путівки в частині, що компенсується за рахунок коштів ФТВП у сумі 5040 грн. (6300 - 1260), роботодавець відображає з ознакою доходу «41». Оплачувану працівником частину вартості путівки (1260 грн.) у ф. № 1ДФ не відображають.

 

№ з/п

Ідентифікаційний номер

Сума нарахованого доходу (грн. коп.)

Сума виплаченого доходу (грн., коп.)

Сума утриманого податку (грн., коп.)

Ознака доходу

Дата

Ознака подат. соц. пільги

Ознака (0, 1)

нарахованого

перерахованого

прийняття на роботу (дд/мм/рррр)

звільнення з роботи (дд/мм/рррр)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

1234567890

5040

00

5040

00

0

00

0

00

41

<...>

 

Путівку оплачує роботодавець (повністю або частково)

Документування надання путівок.

Як правило, надання роботодавцем путівок (часткову оплату їх вартості) передбачають у колективному договорі чи індивідуальному трудовому договорі . Крім того, можливість надання безкоштовних путівок працівникам передбачено у ст. 145 і 185 КЗпП. Для тих, у кого немає колективного договору, порядок надання безкоштовних або частково оплачуваних путівок (чи компенсації) може бути закріплено в окремому локальному документі (Положенні), що затверджується наказом керівника підприємства*.

* Лист Мінпраці від 01.10.2007 р. № 700/13/84-07 (див. коментар у «БТ», 2007, № 47, с. 8).

Рішення

власника (уповноваженого ним органу) про надання працівникам путівок на лікування та оздоровлення бажано зафіксувати в наказі (розпорядженні). У ньому слід зазначити всі підстави для видачі путівки: вимоги колдоговору чи індивідуального трудового договору, норми КЗпП. Цей наказ (розпорядження) допоможе відстояти валові витрати щодо понесених витрат на придбання та надання путівок.

ПДФО і соцвнески

. У Законі про податок з доходів не передбачено жодних пільг з оподаткування путівок, наданих працівникам за рахунок коштів роботодавця. Отже, вартість путівки (її частина), оплачена підприємством, включається до оподатковуваного доходу працівника — одержувача путівки. При цьому дохід працівника у вигляді вартості наданої путівки визначають з урахуванням «натурального» коефіцієнта (1,176471).

Згідно з

п.п. 2.3.4 Інструкції № 5 вартість путівок працівникам та членам їх сімей на лікування і відпочинок, екскурсії або суми компенсацій, видані замість путівок за рахунок коштів підприємства, належать до інших заохочувальних і компенсаційних виплат, що включаються до фонду оплати праці (ФОП).

Ураховуючи, що такі виплати належать до ФОП згідно з

Інструкцією № 5 і їх виплату, як правило, передбачають у колдоговорі (індивідуальному трудовому договорі), для цілей Закону про податок з доходів їх слід розцінювати як заробітну плату. Тому в місяці видачі путівки вартість виданої путівки (з урахуванням «натурального» коефіцієнта):

— є базою для нарахування та утримання внесків до соцфондів;

ураховують при визначенні права працівника на податкову соціальну пільгу (ПСП);

— при утриманні ПДФО дохід у вигляді вартості путівки

зменшується на суму утриманих соцвнесків;

— у

Податковому розрахунку за ф. № 1ДФ вартість путівки (її частину), оплачену підприємством, роботодавець як податковий агент відображає з ознакою доходу «01» (дохід у вигляді заробітної плати).

При наданні путівки слід нарахувати ПДФО і сплатити його до бюджету протягом банківського дня, наступного за днем надання путівки працівнику (

п.п. 8.1.4 Закону про податок з доходів).

Податок на прибуток

. Ураховуючи, що сума оплати путівки включається до ФОП, її можна віднести до валових витрат на підставі п.п. 5.6.1 Закону про податок на прибуток у складі витрат на оплату праці, але тільки за умови, що таку виплату встановлено за домовленістю сторін (колективним, індивідуальним трудовим договором). Внески до соцфондів, нараховані на вартість наданих путівок (компенсації їх вартості), включають до валових витрат на підставі п.п. 5.7.1 Закону про податок на прибуток.

У

декларації з податку на прибуток підприємства вартість наданих путівок слід відобразити в ряд. 04.3, а вартість нарахованих на них соцвнесків — у ряд. 04.4.

Операції з надання працівникам безкоштовних путівок слід розглядати як

перепродаж раніше закуплених у сторонньої організації путівок для своїх працівників. При цьому розраховується працівник з підприємством за безкоштовно отримані путівки своєю працею. Отже, підходити до оподаткування такої операції, на наш погляд, варто як до оподаткування операцій за бартером (пп. 1.31 і 1.19 Закону про податок на прибуток). Валові доходи (за п.п. 4.1.1 Закону про податок на прибуток ) за бартерними операціями у підприємства виникають виходячи з договірних цін, але не нижче звичайних цін (п.п. 7.1.1 Закону про податок на прибуток).

Щоб не «обтяжувати» надання путівок на оздоровлення та відпочинок перепродажем і бартером, доцільно розробити схему безкоштовного оздоровлення та відпочинку працівників так, щоб роботодавець лише компенсував вартість таких витрат працівникам, нараховуючи їм додатковий дохід — суму компенсацій, виданих замість путівок за рахунок коштів підприємства.

Можна також видати працівнику

нецільову благодійну допомогу, що не потрапляє до об’єкта обкладення внесками до соцфондів. А якщо працівник має право на ПСП, то сума такої допомоги в межах 890 грн. сукупно з розрахунку на рік не обкладатиметься і ПДФО.

У такому разі путівку працівник купує самостійно (вона не відображається в обліку підприємства). Тому для підприємства при такій схемі немає перепродажу путівок (немає ВД і ВВ), навіть якщо вартість путівки за заявою працівника перераховує сторонній організації роботодавець з «чистої» заробітної плати такого працівника (укладається тристоронній договір).

Оформлення оплати вартості путівки як нецільової благодійної допомоги є доцільним при оплаті частини вартості соцстрахівської путівки. Причому в цьому випадку саме працівник, а не підприємство має від свого імені внести до каси підприємства або на рахунок ФТВП частину вартості путівки, що не фінансується ФТВП.

ПДВ.

З позиції Закону про ПДВ операції з безкоштовного надання путівок також слід відносити до поставки товару.

Отже, за такими операціями слід нараховувати

податкові зобов’язання з ПДВ у загальному порядку. ПДВ, сплачений у складі вартості путівок, що придбаваються, потрібно включати до податкового кредиту за п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ. Крім того, при бартері відповідно до п. 4.2 Закону про ПДВ податкові зобов’язання з ПДВ нараховують виходячи з фактичної ціни, але не нижче за звичайну.

Приклад 2

. Працівнику адміністрації підприємства у червні безкоштовно надається попередньо закуплена у сторонньої організації путівка до будинку відпочинку вартістю 7200 грн., у тому числі ПДВ — 1200 грн. За червень 2008 року йому нараховано зарплату в сумі 1500 грн. і відпускні за дні червня в сумі 1300 грн. (відпустку надано тільки у червні — з 17.06.2008 р. по 30.06.2008 р.).

Дохід працівника, отриманий у вигляді вартості безкоштовної путівки з урахуванням «натурального» коефіцієнта, склав: 7200 х 1,176471 = 8470,59 (грн.).

 

Таблиця 3

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Податковий облік

кореспондуючі рахунки

сума, грн.

ВД

ВВ

дебет

кредит

1

2

3

4

5

6

1. Перераховано передоплату за путівку для працівника

371

311

7200,00

6000,00

2. Відображено право на податковий кредит з ПДВ, сплачений у складі передоплати за путівку (на підставі отриманої податкової накладної)

641/ПДВ

644

1200,00

3. Оприбутковано путівку

331

631

6000,00

025

6000,00

4. Віднесено до податкового кредиту ПДВ, сплачений у складі вартості путівки

644

631

1200,00

5. Відображено залік заборгованості

631

371

7200,00

6. Видано путівку працівнику

377

331

6000,00

6000,00*

025

6000,00

7. Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

377

641

1200,00*

8. Сплачено внески до соцфондів з вартості виданої путівки в частині «нарахувань» (8470,59 х (33,2 % + 1,5 % + 1,3 % + 1,56 % тариф умовний))

65

311

3181,56

—**

9. Сплачено внески до соцфондів з вартості виданої путівки в частині «утримань» (8470,59 х (2 % + 1 % + 0,5 % ))

65

311

296,47

10. Сплачено ПДФО з вартості виданої путівки ((8470,59 - 296,47) х 15 %)

641/ПДФО

311

1226,12

11. Нараховано відпускні за червень 2008 року

471 (92)

661

1300,00

1300,00

12. Перераховано при виплаті відпускних:

— внесок до ПФ (1300 х 33,2 %)

651

311

431,60

—**

— внесок до ФНВ (1300 х 1,56)

656

311

20,28

—**

— ПДФО (1300 х 15 %)

641/ПДФО

311

195,00

13. Виплачено відпускні працівнику (1300 - 195)

661

301

1105,00

14. Нараховано заробітну плату працівнику за червень 2008 року

92

661

1500,00

1500,00

15. Нараховано дохід працівнику у вигляді вартості безкоштовно виданої путівки

92

661

8470,59

8470,59

16. Нараховано на зарплату працівника за червень 2008 року внески до соцфондів (9705 х (33,2 % + 1,5 % + 1,3 % + 1,56 %)***)

92

65

3645,21

3645,21

17. Утримано із зарплати працівника за червень 2008 року:

— внески до соцфондів (9705 х (2 % + 1 % + 0,5 %)***)

661

65

339,68

— ПДФО ((1300 + 1500 + 8470,59 - 339,68) х 15%)

661

641/ПДФО

1639,64

18. Проведено залік заборгованості працівника за видану путівку в рахунок нарахованої йому заробітної плати

661

377

7200,00

Сальдо рахунків на 30.06.2008 р.:

— заборгованість щодо заробітної плати, виплаченої працівнику в липні (1300 + 1500 + 8470,59 - 1105 - 339,68 - 1639,64 - 7200)

661

986,27

— заборгованість за соцвнесками, яку буде сплачено в липні при виплаті зарплати (3645,21 + 339,68 - 3181,56 - 296,47 - 431,6 - 20,28)

65

54,98

— заборгованість з ПДФО, яку буде сплачено в липні при виплаті зарплати (1639,64 - 1226,12 - 195)

641/ПДФО

218,52

* Звичайні ціни визначено на рівні ціни, за якої путівку викуплено в постачальника.

** Підприємство має право на валові витрати за першою подією. Але на практиці їх відображають, як правило, за датою нарахування.

*** Максимальна величина заробітної плати працівника, з якої справляються внески до соцфондів у червні 2008 року, становить 9705 грн. Тому з нарахованого за цей місяць у сумі 11270,59 грн. (1300 + 1500 + 8470,59) доходу працівника внески до соцфондів справлятимуться тільки із зарплати в сумі 9705 грн.

 

Інформацію про виплачений працівнику дохід у II кварталі 2008 року відображаємо в Податковому розрахунку за

ф. № 1ДФ за 2 квартал 2008 року (заробітна плата на підприємстві виплачується своєчасно). Для наочності нараховані доходи за квітень — травень 2008 року не показуємо:

 

№ з/п

Ідентифікаційний номер

Сума нарахованого доходу (грн. коп.)

Сума виплаченого доходу (грн., коп.)

Сума утриманого податку (грн., коп.)

Ознака доходу

Дата

Ознака подат. соц. пільги

Ознака (0, 1)

нарахованого

перерахованого

прийняття на роботу (дд/мм/рррр)

звільнення з роботи (дд/мм/рррр)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

1234567890

11270

59

11270

59

1639

64

1639

64

01

<...>

 

ПУТІВКИ ДЛЯ ДІТЕЙ ПРАЦІВНИКІВ

Як правило, путівки на оздоровлення дітей працівників прагнуть оформити з частковою оплатою за рахунок ФТВП. Непоганий варіант з точки зору оподаткування — надання путівок за рахунок профспілкової організації. Якщо ж такої можливості немає, то оплату вартості путівок для дітей працівників може взяти на себе роботодавець. У цьому випадку облік та оподаткування дитячих путівок аналогічний описаному в розділі

«Путівку оплачує роботодавець (повністю або частково)» на с. 35. Тому в цій частині статті розглянемо порядок надання «дитячих» путівок, узявши за основу фінансування за рахунок ФТВП.

 

Порядок часткового фінансування ФТВП оздоровлення дітей працівників

Порядок часткового фінансування відпочинку дітей у дитячих оздоровчих закладах (ДОЗ) ми неодноразово докладно розглядали на сторінках нашого видання*. З того часу практично нічого не змінилося. Тому сьогодні лише стисло нагадаємо порядок дій для страхувальників та профспілкових організацій, які вперше хочуть перекласти частину витрат на оплату дитячих путівок «на плечі» ФТВП.

* Див. статті «Відпочинок дітей, якщо Фонд соцстраху оплачує частину його вартості» // «БТ», 2007, № 22, с. 31, «Путівки від щедрого соцстраху» // «БТ», 2006, № 22, с. 13.

Відразу звертаємо увагу, що не в усіх ДОЗ можна оздоровити дітей з частковим фінансуванням за рахунок ФТВП.

Список ДОЗ, з якими ФТВП співпрацюватиме в поточному році, затверджується ФТВП і доводиться до відома районних, міжрайонних, міських виконавчих дирекцій відділення Фонду та страхувальників не пізніше ніж за 20 днів до початку оздоровчої кампанії (п. 1.9 Порядку № 4). Тому, якщо ви вибрали для своєї дитини якийсь певний дитячий табір (комплекс санаторного типу, денний табір на базі навчального закладу тощо), необхідно дізнатися, чи потрапляє він до цього переліку.

Роботодавець і працівник, який бажає оздоровити свою дитину в ДОЗ, мають пам’ятати таке:

1) путівки може бути надано тільки

дітям шкільного віку, у тому числі неповнолітнім (від 14 до 18 років);

2) тривалість оздоровчої зміни встановлюється ДОЗ, але вона

не може бути менше 14 днів у літній період року і менше 12 днів в інші періоди року, крім ДОЗ санаторного типу, в яких тривалість зміни має бути не менше 18 днів;

3) путівка видається

за основним місцем роботи працівника;

4)

протягом календарного року за рахунок коштів ФТВП застрахованій особі може бути виділено тільки одну путівку на одну дитину. Зверніть увагу, Порядок № 4 не містить обмеження, що на одну дитину може бути видано тільки одну путівку тільки за місцем роботи одного з батьків. Тому обоє батьків, як застраховані особи, можуть узяти на дитину по одній путівці за своїм місцем роботи, продовживши в такий спосіб своїй дитині час перебування в таборі;

5)

Нормами № 9 на 2008 рік установлено граничні суми витрат на день на харчування, лікування та культурне обслуговування дітей, що відшкодовуються за рахунок коштів Фонду (табл. 4).

 

Таблиця 4

Граничні норми витрат (на один людино-день)

Дитячі оздоровчі заклади

заміського (міського) та санаторного типів

з денним перебуванням

На харчування, грн.

До 27

До 13,50

На лікування і культурне обслуговування, грн.

До 3

До 1,50

 

У

Порядку № 4 передбачено три схеми часткового фінансування ФТВП оздоровлення дітей у дитячих оздоровчих закладах:

1) ФТВП перераховує кошти безпосередньо ДОЗ

на підставі поданої роботодавцем-страхувальником заявки про необхідну кількість путівок. Оплату решти вартості путівок гарантує страхувальник;

2)

страхувальник самостійно закуповує путівки, а ФТВП зараховує витрачені суми в межах Норм № 9 у рахунок сплати страхових внесків (а за недостатності внесків здійснює перерахування страхувальнику на підставі поданої заявки та довідки-розрахунку, підписаної керівником і головним бухгалтером та скріпленої печаткою);

3) ФТВП перераховує кошти профспілці,

що самостійно здійснила закупівлю дитячих путівок.

У табл. 5 на с. 40 — 41 наведено порядок дій щодо кожного варіанта часткового фінансування оздоровлення дітей.

 

Таблиця 5

Показник

ФТВП перераховує гроші ДОЗ

ФТВП відшкодовує витрати роботодавцю

ФТВП відшкодовує витрати профспілці

1

2

3

4

Порядок дій

1)

роботодавець одержує особисті заяви від працівників (батька, матері, усиновлювача, опікуна) на надання їх дітям путівок до ДОЗ із зазначенням віку дитини; 2) комісія (уповноважений) із соцстрахування приймає рішення про направлення дітей у ДОЗ. У протоколі фіксується, хто оплачуватиме решту суми (один з батьків чи підприємство); 3) підприємство подає до відділення ФТВП заявку на часткове фінансування за формою додатка 1 до Порядку № 4 (приклад заповнення на рис. 6 на с. 47). У заявці розраховується сума, що підлягає сплаті до ФТВП згідно з Нормами № 9; 4) підприємство одержує підтвердження від ФТВП про часткову оплату путівок шляхом перерахування коштів ДОЗ; 5) працівник уносить решту суми за путівку (якщо ці витрати покладено на працівника); 6) роботодавець перераховує решту суми ДОЗ; 7) роботодавець одержує путівки; від ДОЗ за накладною на підставі виписаної довіреності та видає їх працівникам для їх дітей

1)

роботодавець одержує особисті заяви від працівників (батька, матері, усиновлювача, опікуна) на надання їх дітям путівок у ДОЗ із зазначенням віку дитини; 2) комісія (уповноважений) із соцстрахування приймає рішення про направлення дітей у ДОЗ. У протоколі фіксується, хто сплачуватиме решту суми (один з батьків чи підприємство); 3) підприємство інформує відділення ФТВП про самостійну закупівлю путівок до ДОЗ, включених до переліку, з обов’язковим наданням калькуляції вартості путівок;

4)

підприємство одержує від ФТВП підтвердження кошторису видатків на часткове фінансування путівок; 5) підприємство перераховує оплату (повну суму) за путівки ДОЗ; 6) роботодавець одержує путівки від ДОЗ за накладною на підставі виписаної довіреності та видає їх працівникам для їх дітей; 7) ФТВП відшкодовує витрати страхувальника (або в рахунок сплати соцвнесків, або шляхом перерахування грошових коштів на розрахунковий рахунок страхувальника)*; 8) працівник уносить решту суми за путівку (якщо ці витрати покладено на працівника)

1)

член профспілки (батько, мати, усиновлювач, опікун) подає особисту заяву до профспілки на надання його дитині путівки у ДОЗ із зазначенням віку дитини; 2) профспілка приймає рішення про придбання путівки із зазначенням джерела фінансування (ФТВП, профспілка, член профспілки); 3) укладається договір між профспілкою та відділенням ФТВП про часткове фінансування оздоровлення дітей; 4) профспілка самостійно придбаває путівки до ДОЗ, включених до переліку; 5) профспілка подає до ФТВП заявку за формою додатка 1 до Порядку № 4 про відшкодування витрат на її поточний рахунок. До заявки обов’язково додається калькуляція вартості путівок; 6) працівник — член профспілки відшкодовує профспілці частину вартості путівки (якщо решту вартості путівки оплачує працівник); 7) профспілка одержує путівки від ДОЗ за накладною на підставі виписаної довіреності та видає їх частину працівникам для їх дітей; 8) ФТВП відшкодовує профспілці частину вартості путівок

Хто оплачує решту вартості путівки

Працівник або підприємство

Працівник, підприємство або профспілка

Працівник або профспілка

Порядок звітності страхувальника (профспілки) перед ФТВП

Спеціальні форми звітності не встановлено (звітує ДОЗ)

Спеціальні форми звітності не встановлено

Не пізніше 5 днів

після закінчення кожної оздоровчої зміни та після закінчення останньої оздоровчої зміни профспілка подає до ФТВП (п.п. 2.3.3 Порядку № 4):

 

 

 

Зведений звіт про використання коштів ФТВП за формою додатка 4 до Порядку № 4;  — Звіти про використання коштів ФТВП у розрізі кожного ДОЗ за формою додатка 3 до Порядку № 4

Відображення у ф. Ф4 ФСС з ТВП

Не відображається

Сума оплачуваної ФТВП вартості путівок відображається в

ряд. 11 розділу IV ф. Ф4-ФСС з ТВП. У разі надходження від ФТВП грошових коштів на поточний рахунок їх сума відображається в ряд. 9 р. III ф. Ф4-ФСС з ТВП з розшифруванням у таблиці «Отримано від Фонду з початку року» (III. р. 9) на першій сторінці Звіту в його нижній частині

Не відображається

Відображення у Книзі обліку путівок (ф. 13-ФСС з ТВП) і у Звіті щодо путівок (ф. Ф14 — додаток до ф. Ф4-ФСС з ТВП)

Не відображається

Не відображається

Не відображається

Відображення у ф. № 1ДФ (ознака доходу)

Частина вартості, що фінансується за рахунок коштів ФТВП, — «41». Якщо решту вартості путівки профінансовано: за рахунок підприємства — «01» (а якщо оформлено як надання нецільової благодійної допомоги, то «17» — оподатковувана частина, «14» — неоподатковувана); за рахунок профспілки — «41»

Документальне підтвердження понесених витрат за рахунок коштів ФТВП

Працівника (член профспілки) має бути попереджено, що

після повернення він зобов’язаний подати до бухгалтерії заповнений зворотний талон путівки або довідку про строк перебування дитини в ДОЗ, завірений підписом керівника та скріплений печаткою оздоровниці**. Крім того, у підприємства мають бути інші підтверджуючі документи: накладні на путівки, рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування, прибуткові касові ордери (для установи банку — квитанції) про часткову оплату за путівки, відомості про видачу путівок працівникам тощо

* У разі якщо нарахована сума страхових внесків не покриває витрат страхувальника на оздоровлення дітей у ДОЗ, робочий орган відділення ФТВП перераховує кошти ФТВП страхувальнику на підставі поданих ним заявок на часткове фінансування оздоровлення дітей і довідки-розрахунку за підписом керівника та головного бухгалтера, завіреної печаткою. На практиці відділення ФТВП, як правило, вимагають подавати довідку-розрахунок за ф. Ф4-ФСС з ТВП. Отримана від ФТВП сума відображається в ряд. 9 «Отримано від Фонду з початку року» р. III ф. Ф4-ФСС з ТВП. Розшифрування цієї суми наводиться нижче (на першій сторінці в його нижній частині) у таблиці «Отримано від Фонду з початку року» (III. р. 9).

** Під час прийняття зворотних талонів або довідок про строк перебування в ДОЗ слід звертати увагу на фактичну кількість днів перебування в ньому дитини. Якщо дитина пробула там меншу кількість днів, ніж було передбачено путівкою, то необхідно перерахувати заборгованість Фонду.

 

Оподаткування

Порядок оподаткування операцій з надання працівникам путівок у ДОЗ аналогічний оподаткуванню з наданням путівок «дорослим», розглянутому в попередній частині статті.

Звернемо лише увагу на такі моменти:

— якщо путівку на оздоровлення самостійно закуповує роботодавець з подальшою частковою компенсацією понесених витрат ФТВП згідно з нормами

Порядку № 4, операції з придбання та передачі путівки працівнику необхідно відобразити в податковому обліку (валові витрати і валові доходи на вартість закупленої та виданої путівки працівнику). Порядок відображення таких операцій в обліку розглянуто у прикладі 4 на с. 42;

— вартість путівки, що частково фінансується за рахунок коштів ФТВП, а частково — за рахунок коштів профспілки, не обкладається податком з доходів у повній сумі (

п.п. 4.3.24 Закону про податок з доходів).

 

Облік у прикладах

Приклад 3 (ФТВП перераховує гроші безпосередньо ДОЗ)

. Дітей працівників підприємства направляють відпочивати до дитячого табору, що входить до затвердженого ФТВП переліку. Вартість 1 путівки на 18 календарних днів становить 999 грн. (без ПДВ*).

* Операції з поставки путівок на санаторно-курортне лікування, оздоровлення та відпочинок на території України фізичних осіб віком до 18 років звільняються від оподаткування (п.п. 5.1.9 Закону про ПДВ).

Підприємство подає до відділення ФТВП

заявку на часткове фінансування оздоровлення дітей у дитячому оздоровчому закладі за формою додатка 1 до Порядку № 4 (приклад заповнення — на рис. 6 на с. 47).

Згідно з

Нормами № 9 за рахунок ФТВП може бути сплачено (з розрахунку на 1 особу):

18 дн. х (27 грн. + 3 грн.) = 540 (грн.).

Решту 459 грн. (999 грн. - 540 грн.) сплачує працівник — один із батьків дитини шляхом унесення до каси підприємства.

Путівки від ДОЗ одержує роботодавець на підставі виписаної довіреності та оприбутковує за накладною. Після отримання оплати від працівника роботодавець видає їх працівнику відповідно відомості про видачу путівок працівникам (у довільній формі).

 

Таблиця 6

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн.

дебет

кредит

1. Отримано путівку від ДОЗ

025

999,00

2. Унесено до каси оплату частини вартості путівки працівником — одним з батьків дитини

301

685/П

459,00

Валові доходи підприємство не відображає, оскільки грошові кошти не залишаються в розпорядженні підприємства, а перераховуються ДОЗ.

3. Списано заборгованість ДОЗ на розрахунки з працівником

685/П

685/ДОЗ

459,00

4. Здано готівку до банку для зарахування на поточний рахунок

311

301

459,00

5. Перераховано грошові кошти ДОЗ

685/ДОЗ

311

459,00

Валові витрати відсутні, оскільки підприємство не несе витрати на придбання путівок.

6. Видано путівку працівнику для його дитини

025

999,00

 

У Звіті за ф. Ф4-ФСС з ТВП відшкодування вартості путівки за рахунок коштів ФТВП (540 грн.) роботодавець не відображає. Що стосується ф. № 1ДФ, то в ній наводиться частина вартості путівки, оплачуваної за рахунок коштів ФТВП, з ознакою доходу «41».

Приклад 4 (роботодавець самостійно закуповує путівки, а ФТВП відшкодовує йому понесені витрати)

. Підприємство за попереднім погодженням з ФТВП придбало дитячу путівку до санаторію, що входить до затвердженого ФТВП переліку, тривалістю 21 календарний день. Вартість путівки — 1240 грн. (без ПДВ).

Сума, яку відшкодовує ФТВП роботодавцю з урахуванням

Норм № 9, становить:

21 дн. х (27 грн. + 3 грн.) =

630 (грн.).

Решту вартості путівки оплачує підприємство. Сума нарахованої зарплати працівника — одного з батьків дитини (головний бухгалтер) за звітний місяць становить 3000 грн.

Частина вартості путівки, не відшкодовуваної ФТВП, оплачує підприємство в сумі 610 грн. (1240 грн. — 630 грн.).

До оподатковуваного доходу працівника включають оплачувану роботодавцем вартість путівки з урахуванням «натурального» коефіцієнта:

610 х 1,176471 =

717,65 (грн.) .

Загальний місячний дохід працівника складає 3717,65 грн. (3000 + 717,65).

 

Таблиця 7

Зміст операції

Кореспондуючі рахунки

Сума, грн.

дебет

кредит

1. Перераховано грошові кошти ДОЗ в оплату путівки

377/ДОЗ

311

1240,00

Валові витрати — 1240,00 грн. Відображають у ряд. 04.13 декларації з податку на прибуток підприємства.

Якщо в договорі ДОЗ не зазначено, що він є платником податку на прибуток на загальних підставах, то валові витрати відображаються на дату отримання путівки (п.п. 11.2.3 Закону про податок на прибуток).

2. Отримано путівку від ДОЗ

331

377/ДОЗ

1240,00

025

1240,00

3. Видано путівку працівнику

377/П

331

1240,00

025

1240,00

Валові доходи — 1240,00 грн. Відображають у ряд. 01.6 декларації з податку на прибуток підприємства.

4. Частину заборгованості працівника списано на розрахунки з ФТВП у межах

Норм № 9 та затвердженого ФТВП кошторису (ряд. 11 р. IV ф. Ф4-ФСС з ТВП; див. рис. 7 на с. 47)

652

377/П

630,00

5. Нараховано оподатковуваний дохід працівнику в сумі вартості путівки, оплачуваної підприємством (610 х 1,176471)

92

661

717,65

Згідно з п.п. 2.3.4 Інструкції № 5 вартість таких путівок включається до фонду оплати праці. Отже, для цілей оподаткування такий дохід є зарплатою (ураховується при визначенні права працівника на ПСП, є об’єктом для нарахування та утримання внесків до соцфондів).

У податковому обліку сума 717,65 грн. включається до валових витрат і відображається в ряд. 04.3 декларації

(як витрати на оплату праці)

6. Проведено залік заборгованостей

661

377/П

610,00

7. Перераховано (у терміни, установлені для виплати зарплати в натуральній формі):

— внесок до Пенсійного фонду (717,65 х 33,2 %)

651

311

238,26

— внесок до ФНВ (717,65 х 1,56 % — тариф умовний)

656

311

11,20

— ПДФО (717,65 х 15 %)

641

311

107,65

Решту внесків «зверху» і «знизу» можна сплатити пізніше при виплаті заробітної плати за звітний місяць.

8. Нараховано зарплату працівнику

92

661

3000,00

9. Здійснено утримання:

— внесків до соцфондів (3717,65 х (2 %; 1 %; 0,5 %))

661

651, 652, 653

130,12

— податку з доходів ((3717,65 - 130,12) х 15 %)

661

641

538,13

Працівник втрачає право на «загальну» податкову соціальну пільгу, оскільки його дохід у вигляді зарплати за місяць перевищив 890 грн.

10. Проведено нарахування внесків до соцфондів (3717,65 х (33,2 % + 1,5 % + 1,3 % + 1,56 %))

92

651, 652, 653, 656

1396,35

Валові витрати на суму соцвнесків (1396,35 грн.) відображають у ряд. 04.4 декларації з податку на прибуток підприємства.

11. Виплачено зарплату працівнику (3717,65 - 610 - 130,12 - 538,13)

661

301

2439,40

 

Заборгованість ФТВП погашається за рахунок страхових внес ків.

У

Звіті за ф. Ф4-ФСС з ТВП вартість путівки, що відшкодовується ФТВП у сумі 630 грн., необхідно відобразити в ряд. 11 р. IV «Витрати за рахунок страхових внесків», зазначивши у гр. 3 кількість путівок (у нашому випадку — 1) і у гр. 4 — суму у нашому випадку — 630. Вартість путівок разом з іншими витратами за рахунок коштів ФТВП потрапить до ряд. 14 р. III. (див. рис. 7 на с. 47).

У

ф. № 1ДФ частину вартості путівки, оплачену за рахунок коштів ФТВП, відображають з ознакою доходу «41», а за рахунок роботодавця разом з нарахованою зарплатою — з ознакою доходу «01» (для наочності інші виплати за звітний квартал не показуємо; зарплата выплачується своєчасно).

 

№ з/п

Ідентифікаційний номер

Сума нарахованого доходу (грн. коп.)

Сума виплаченого доходу (грн., коп.)

Сума утриманого податку (грн., коп.)

Ознака доходу

Дата

Ознака подат. соц. пільги

Ознака (0, 1)

нарахованого

перерахованого

прийняття на роботу (дд/мм/рррр)

звільнення з роботи (дд/мм/рррр)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1

1234567890

630

00

630

00

0

00

0

00

41

2

1234567890

3717

65

3717

65

538

13

538

13

01

<...>

 

Як бачимо, варіантів надання путівок на оздоровлення працівників та членів їх сімей є декілька. Сподіваємося, що запропонований матеріал допоможе визначити найприйнятніший для вас варіант і без проблем відобразити понесені витрати в обліку.

 

 

img 1

Рис.1

 

img 2

Рис.2

 

img 3

Рис.3

 

img 4

Рис.4

 

img 5

 

Рис.5(Витяг зі Звіту ф. Ф4-ФСС з ТВП)

 

img 6

 

img 7

Рис.7 (Витяг зі Звіту ф. Ф4-ФСС з ТВП)

 

img 8

Рис.8

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі