Про порядок обкладення ПДВ окремих видів послуг

Редакція БТ
Лист від 02.06.2008 р. № 04-27/572

Місце поставки послуг —

ДПАУ змінює позицію

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 07.04.2008 р. № 127/2/16-1510

Лист Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики від 02.06.2008 р. № 04-27/572

«Про порядок обкладення ПДВ окремих видів послуг»

 

ДПАУ в

листі, що коментується, знову порушила питання:

1) про визначення місця поставки послуг;

2) про перелік послуг, для визначення місця поставки яких застосовуються норми

п.п. «д» п. 6.5 Закону про ПДВ*.

* Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

1. Місце поставки послуг.

Як ви, напевно, знаєте, спори стосовно термінів «місце надання послуг» і «місце поставки послуг» точаться з 2005 року, коли до Закону про ПДВ було внесено глобальні зміни щодо обкладення ПДВ операцій з поставки послуг.

Так, у

п.п. 3.1.1 Закону про ПДВ, що визначає об’єкт обкладення ПДВ, фігурує поняття «місце надання послуг», а от п. 6.5 Закону про ПДВ описує вже порядок визначення «місця поставки послуг». Ми завжди доводили, що ці поняття ідентичні. Але податківці із цього приводу висловлювали різні думки (як правило, залежно від того, що вигідніше було доводити): з одних листів можна було дійти висновку про ідентичність цих понять (наприклад, листи ДПАУ від 20.04.2005 р. № 3328/6/15-2315; від 23.05.2005 р. № 10031/7/15-2217), інші ж пропонували оригінальні варіанти поєднання цих норм (наприклад, листи від 23.05.2005 р. № 10031/7/15-2217; від 30.05.2007 р. № 5175/6/16-1515).

Із

листів ДПАУ і Комітету ВРУ з питань податкової та митної політики, що коментуються, можна дійти висновку: ці відомства погодилися з тим, що поняття «місце поставки послуг» і «місце надання послуг» ідентичні, і при вирішенні питання про те, чи існує об’єкт оподаткування при поставці тих чи інших послуг, слід орієнтуватися на місце їх поставки, порядок визначення якого регулює п. 6.5 Закону про ПДВ (див. «Як оподатковувати поставку послуг, перелічених у п.п. «д» п. 6.5 Закону про ПДВ»). Сподіватимемося, що надалі ДПАУ не відступить від такої позиції.

 

Як оподатковувати поставку послуг, перелічених у п.п. «д» п. 6.5 Закону про ПДВ

Витяг із листа ДПАУ, що коментується

«ДПАУ, проаналізувавши численні запити платників податків та податкових органів щодо застосування окремих норм

п. 6.5 ст. 6 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон про ПДВ) в частині оподаткування ПДВ окремих видів послуг, інформує, що нині існує потреба у наданні узагальнюючого роз’яснення щодо зазначеного питання та надісланні його для використання в роботі регіональним податковим органам та платникам податків.

З метою підготовки такого роз’яснення

ДПАУ просить підтримати позицію ДПАУ щодо зазначеного питання або висловити свої зауваження чи пропозиції.

Згідно з

п.п. 3.1.1 ст. 3 Закону про ПДВ об’єктом оподаткування ПДВ є операції з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України.

Пунктом

6.5 ст. 6 Закону про ПДВ встановлені правила визначення місця поставки послуг.

Відповідно до загального правила

для визначення місця поставки послуг, встановленого п. 6.5 ст. 6 Закону про ПДВ, місцем поставки вважається місце, де особа, яка надає послугу, зареєстрована як платник цього податку.

Винятки з цього правила становлять операції з надання послуг особливого виду, для визначення місця поставки яких встановлено окремі правила

.

<…>

Враховуючи зазначене, при наданні постачальником (резидентом — платником податку на додану вартість) отримувачу (нерезиденту — фізичній чи юридичній особі) послуг, зазначених у

п.п. «д» п. 6.5 ст. 6 Закону про ПДВ, місцем поставки таких послуг визначається місце поза межами митної території України, за винятком випадків надання зазначених послуг нерезидентам, які мають постійне представництво, зареєстроване в Україні.

При наданні таких послуг нерезидентам, які мають на митній території України постійне представництво, місцем поставки визначається митна територія України».

Витяг із листа Комітету ВРУ, що коментується

«Комітет поділяє позицію щодо надання узагальнюючих роз’яснень стосовно оподаткування послуг, перелік яких встановлено

п.п. «д» п. 6.5 ст. 6 Закону України «Про податок на додану вартість» (далі — Закон).

1.

Пунктом 6.5 ст. 6 Закону встановлені правила визначення місця поставки послуг. Відповідно до цієї норми місцем поставки послуг є місце, де особа, яка надає послугу, зареєстрована платником цього податку.

Виключенням з цього правила є надання послуг, перелік яких наведено в

п.п. «д» п. 6.5 Закону.

Відповідно до цієї норми в разі, якщо покупці, яким надаються наведені в цьому підпункті послуги, проживають за межами митної території України, то місцем поставки послуг є місце реєстрації покупця або його постійного представництва, а за відсутності такого місця реєстрації — місце постійної адреси або постійного проживання».

 

2. Перелік послуг.

Наступне питання, яке намагається вирішити ДПАУ, — конкретний перелік послуг, названих у п.п. «д» п. 6.5 Закону про ПДВ. Нагадаємо, що до таких послуг, зокрема, належать:

1)

рекламні послуги та інші послуги з просування товарів (послуг) на ринку (промоутерство);

2)

послуги консультанта, інженерів, адвокатів, бухгалтерів, аудиторів, актуаріїв та інші аналогічні послуги;

3)

послуги з оброблення даних і надання інформації, у тому числі з використанням комп’ютерної мережі.

Як ви розумієте, цими послугами досить часто користуються платники податків (чого тільки варта згадка про консультаційні та маркетингові послуги). Податкові інспектори, у свою чергу, пильно вивчають під час перевірки всі документи, що підтверджують витрати платника податків щодо таких послуг.

Так от, ДПАУ в

лист і, що коментується, зазначає, що при застосуванні п.п. «д» п. 6.5 Закону про ПДВ слід ураховувати, що:

1)

до рекламних послуг належать послуги, визначені за кодом 74.40.13 «Послуги у сфері реклами інші» в Державному класифікаторі продукції та послуг, затвердженому наказом Держстандарту від 30.12.97 р. № 822 (далі — Класифікатор);

2)

до послуг з оброблення даних послуги, визначені за кодом 72.30.2 «Послуги з оброблення даних обчислювальними засобами» у Класифікаторі ;

3) що стосується послуг консультантів, інженерів, адвокатів, бухгалтерів, аудиторів, то застосування до них

п.п. «д» п. 6.5 Закону про ПДВ можливе тільки при конкретизації Законом виду та переліку послуг.

Слід зауважити, що із запропонованим ДПАУ переліком послуг можна подискутувати*, що підтверджує і

лист Комітету ВРУ, який коментується.

* Ми про це писали у статтях «Рекламні послуги: експорт, імпорт і ПДВ» // «БТ», 2007, № 50, с. 31 ; «Послуги через Інтернет — одержуємо, надаємо, обкладаємо ПДВ» // «БТ», 2007, № 37, с. 15.

Так, на думку Комітету ВРУ, повний перелік рекламних послуг зазначено в

Класифікаторі за узагальнюючим кодом 74.40 «Послуги у сфері реклами», а не за кодом 74.40.13. Аналогічні зауваження стосуються і послуг з використанням комп’ютерних систем: Комітет вважає, що при визначенні переліку таких послуг слід орієнтуватися на код 72.30 «Послуги з оброблення даних» Класифікатора.

Також Комітет ВРУ не погодився з пропозицією ДПАУ застосовувати

п.п. «д» п. 6.5 Закону про ПДВ щодо послуг консультантів, інженерів, адвокатів, бухгалтерів, аудиторів лише при конкретизації Законом виду і переліку послуг. Обґрунтування таке: Закон про ПДВ є законом прямої дії, що не передбачає переліку таких послуг. А тому відсутність переліку не дає права не застосовувати законодавчі норми прямої дії. Водночас Комітет ВРУ порекомендував при визначенні відповідності тих чи інших послуг до послуг, які за ознаками належать до аудиторських, бухгалтерських, адвокатських, користуватися спеціальними законами України «Про аудиторську діяльність», «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність», «Про адвокатуру», якими встановлено види і предмети діяльності їх застосування. Сподіваємося, що ДПАУ прислухається до логічних висновків Комітету ВРУ.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі