Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Тимчасового регламенту роботи Держархбудінспекції з ліцензування господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури

Редакція БТ
Наказ від 08.01.2008 р. № 1

Ліцензування в будівництві —

як будуть видавати ліцензії

 

1. Рішення колегії

Державної архітектурно-будівельної інспекції від 14.12.2007 р. № 7

«Методичні вказівки щодо підготовки експертного висновку про визначення можливості суб’єктів здійснювати господарську діяльність, пов’язану із створенням об’єктів архітектури»

2. Наказ

Державної архітектурно-будівельної інспекції від 19.02.2008 р. № 24

«Про затвердження Переліку робіт провадження господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури»

3. Наказ Державної архітектурно-будівельної інспекції від 08.01.2008 р. № 1

«Про затвердження Тимчасового регламенту роботи Держархбудінспекції з ліцензування господарської діяльності, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури»

 

Нагадаємо, що з 1 січня 2008 року ліцензування господарської діяльності в будівництві, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури на території України, здійснюється згідно з новим

Порядком ліцензування певних видів господарської діяльності в будівництві, затвердженим постановою КМУ від 05.12.2007 р. № 1396 (далі — Порядок № 1396*).

* Див. додаток «Документи» // «БТ», 2008, № 1.

Документи, що коментуються, якраз і розроблено під

Порядок № 1396. Пропонуємо проаналізувати їх за допомогою функціональної схеми організації процесу ліцензування, наведеної на сайті Держархбудінспекції (http://www.dabi.gov.ua) у розділі «Ліцензування»:

 

img 1

 

1.

Для отримання ліцензії суб’єкт господарювання, який вирішив здійснювати будівельну діяльність, подає або надсилає документи, передбачені п. 5 Порядку № 1396. Серед усього іншого необхідно подати висновок установи, організації, уповноважених органом ліцензування на проведення експертизи .

Процедуру уповноваження відповідних організацій регулює

Тимчасовий порядок визначення уповноважених установ, організацій на проведення експертизи суб’єктів будівельної діяльності щодо їх спроможності здійснювати господарську діяльність пов’язану із створенням об’єктів архітектури, затверджений наказом Держархбудінспекції від 19.12.2007 р. № 77, а процедуру отримання експертного висновку в таких організаціях — Методвказівки (перший документ, що коментується).

Суб’єкт буддіяльності звертається до вибраної експертної організації**. Строк роботи експертів з підготовки висновку не може перевищувати 25 робочих днів (у тому числі тривалість перевірки суб’єкта буддіяльності не може перевищувати 5 робочих днів).

** Перелік уповноважених експертних організацій наведено на сайті Держархбудінспекції (http://www.dabi.gov.ua) у розділі «Ліцензування».

Під час перевірки експертна комісія перевіряє дані, що характеризують можливість суб’єкта будівельної діяльності виконувати заявлені роботи. При цьому

комісія, зокрема, має право:

— ознайомитися з необхідною документацією щодо будівельної діяльності суб’єкта;

— отримати необхідну інформацію від суб’єкта про його діяльність;

— звертатися до інших організацій для отримання даних стосовно діяльності цього суб’єкта.

За результатами експертизи експерти готують у

3 примірниках висновок (за формою додатка 1 до Методвказівок): 2 примірники видаються керівнику (уповноваженому представнику) суб’єкта буддіяльності, третій залишається в експертній організації.

Висновок ліцензійної експертизи може бути

позитивним (рекомендація про надання ліцензії суб’єкту буддіяльності з наведеним переліком видів робіт, які може виконувати заявник) або негативним (зауваження про доопрацювання чи обґрунтування неможливості видачі ліцензії). Якщо висновок негативний або виникли розбіжності чи зауваження при проведенні експертизи, суб’єкт має право звернутися із заявою (додаток 2) до ліцензійної комісії з проханням розглянути зазначені питання.

2.

Для отримання ліцензії суб’єкт буддіяльності разом із заявою та іншими документами подає до органу ліцензування перелік робіт, пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, які заявник має намір виконати. Загальний перелік ліцензовуваних будівельних робіт затверджено другим документом, що коментується (див. додаток «Документи» цього номера). При цьому порівняно зі старим переліком з Ліцензійних умов, затверджених наказом Держпідприємництва від 13.09.2001 р. № 112/182, у новому документі можна знайти роботи, що раніше не ліцензувалися: інжинірингові роботи, шпалерні, малярні роботи тощо.

Варто звернути увагу на такий момент. У попередньому номері газети ми повідомляли про зміни, унесені до

постанови № 1396*, згідно з якими будліцензії, видані до 1 січня 2008 року, продовжують діяти до закінчення строку, на яких їх видано. Однак якщо суб’єкт будівництва бажає займатися видом діяльності, що раніше не ліцензувався, йому доведеться потурбуватися про зміну переліку робіт, наведеного в додатку до діючої ліцензії (що для цього потрібно зробити, зазначено в розділі ІІ нового Тимчасового регламенту з видачі ліцензій, затвердженого третім документом, що коментується).

* Див. коментар «До уваги будівників! Ліцензії, видані до 1 січня 2008 року, переоформляти не потрібно» до постанови КМУ від 27.02.2008 р. № 94 у рубриці «Калейдоскоп документів» // «БТ», 2008, № 10, с. 12.

3.

Ось ми і підійшли, власне, до процедури видачі ліцензії: вона регулюється Тимчасовим регламентом по видачі ліцензій, затвердженим третім документом, що коментується. Тимчасовий регламент складається з чотирьох розділів:

— розділ І «Розгляд заяв щодо видачі ліцензій»;

— розділ ІІ «Розгляд звернень щодо зміни переліків робіт»;

— розділ ІІІ «Розгляд заяв щодо переоформлення ліцензій, видачі дублікатів ліцензій»;

— розділ ІV «Розгляд питань щодо зупинення дії або анулювання ліцензій, прийняття рішень про усунення порушень ліцензійних умов».

Щоб отримати ліцензію, суб’єкт господарювання подає заяву та всі необхідні документи до територіального органу Держархбудінспекції за місцем своєї реєстрації.

Територіальний орган реєструє подану заяву, перевіряє додані до неї матеріали та документи і, якщо з ними все гаразд, формує відповідну справу. Далі документи розглядаються на засіданнях територіальних відділень ліцензійної комісії, а потім і Держархбудінспекцією, яка приймає рішення про видачу або про відмову у видачі ліцензії. Ця інформація розміщується на сайті Держархбудінспекції (http://www.dabi.gov.ua). Якщо прийнято рішення відмовити у видачі ліцензії, то Держархбудінспекція самостійно повідомить про це заявника.

Якщо ж документи не відповідають вимогам

Порядку № 1396, то територіальний орган у 10-денний строк від дня реєстрації заяви повертає документи заявнику з відповідним письмовим повідомленням.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі