Теми статей
Обрати теми

Штрафні санкції згідно з Указом № 436 до іноземної валюти не застосовуються

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Консультують фахівці редакції

 

Штрафні санкції згідно з Указом № 436 до іноземної валюти не застосовуються

 

Чи застосовуються штрафні санкції, передбачені Указом Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки», до іноземної валюти?

(м. Харків)

 

Штрафи згідно з

Указом Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.95 р. № 436/95 не застосовуються до іноземної валюти. Це випливає з норм самого Указу, в абзаці 1 ст. 1 якого зазначено, що штрафи застосовуються при порушенні норм регулювання обігу готівки в національній валюті.

З цим згоден і НБУ (

лист від 17.11.2006 р. № 13-123/4285-12303). Однак у цьому ж листі НБУ звертає увагу, що для іноземної валюти встановлено свої правила обігу. З 29.06.2007 р. порядок та умови використання іноземної валюти регулюються Правилами використання готівкової іноземної валюти на території України, затвердженими постановою Правління НБУ від 30.05.2007 р. № 200 (далі — Правила № 200)*.

* Див. коментар «Використання готівкової валюти — НБУ затвердив нові правила» // «БТ», 2007, № 29, с. 4.

На відміну від національної валюти, для іноземної валюти

банк установлює ліміт залишків інвалюти для тих суб’єктів, яким дозволено використовувати інвалюту як засіб платежу (п. 8.11 Правил № 200).

Зверніть увагу: на відміну від національної валюти, готівкову

іноземну валюту, отриману з власних валютних рахунків, юридичні особи — резиденти та іноземні представництва мають використовувати виключно за цільовим призначенням (п. 8.13 Правил № 200).

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі