Теми статей
Обрати теми

Про затвердження узагальнюючого податкового роз’яснення

Редакція БТ
Наказ від 09.04.2008 р. № 347

Імпорт культурних цінностей:

порядок нарахування і сплати ПДВ у роз’ясненнях Держмитслужби

 

Наказ Державної митної служби України від 09.04.2008 р. № 347

«Про затвердження узагальнюючого податкового роз’яснення»

 

Наказом

, що коментується, Держмитслужба затвердила Узагальнююче податкове роз’яснення щодо застосування положень підпункту 5.1.24 пункту 5.1 статті 5 Закону України «Про податок на додану вартість» у разі ввезення на митну територію України культурних цінностей.

Нагадаємо, що

статею 82 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ) визначено спеціальний режим оподаткування діяльності з предметами мистецтва, колекціонування чи антикваріату. При цьому згідно із п.п. 5.1.24 Закону про ПДВ звільняються від оподаткування операції з поставки неплатником податку на додану вартість культурних цінностей, визначених такими.

У зв’язку з таким формулюванням, як ви розумієте, виникає питання сплати ПДВ у суб’єкта, не зареєстрованого як платник ПДВ, при імпорті культурних цінностей. На думку ДМСУ, виходячи з Узагальнюючого податкового роз’яснення, при імпорті культурних цінностей «імпортний» ПДВ не сплачують лише фізичні особи, не зареєстровані платниками ПДВ, і ті лише у випадку, якщо вартість культурних цінностей, що ввозяться,

не перевищує 200 євро (див. «Хто сплачує «імпортний» ПДВ при ввезенні в Україну культурних цінностей — думка Держмитслужби»).

 

Хто сплачує «імпортний» ПДВ при ввезенні в Україну культурних цінностей — думка Держмитслужби

Витяг з Узагальнюючого податкового роз’яснення

«У разі ввезення (пересилання) товарів (предметів) фізичними особами, не зареєстрованими як платники цього податку, в обсягах, що перевищує неторговий оборот, який підлягає оподаткуванню, такі особи сплачують податок на додану вартість під час перетину такими товарами (предметами) митного кордону України без реєстрації, виходячи з митної вартості товарів (предметів), що

перевищує розмір неторгового обороту.

Відповідно до положень

статті 252 Митного кодексу України від 11.07.2002 № 92-IV товари, які ввозяться громадянами на митну територію України, не підлягають оподаткуванню, зокрема, у випадку, якщо їх сукупна вартість не перевищує суму, еквівалентну 200 євро. При цьому, чинне законодавство не визначає термін «неторговий оборот».

У той самий час, згідно з

підпунктом 5.1.24 <...> Закону [про ПДВ.Прим. ред.] звільняються від оподаткування операції з поставки неплатником податку на додану вартість культурних цінностей, визначених такими в статті 82 <...> Закону.

Ураховуючи положення

пункту 2.4 <...> Закону <...>, а також відсутність визначення термінів «неплатник податку на додану вартість» та «неторговий оборот» у законодавчих актах, увезення на митну територію України фізичними особами виробів мистецтва, предметів колекціонування або антикваріату, які класифікуються у товарних позиціях 9701 — 9706 згідно УКТЗЕД і вартість яких перевищує 200 євро, здійснюється зі сплатою податку на додану вартість на загальних підставах.

Крім того, відповідно до

пункту 2.4 <...> юридичні особи, що імпортують товари (супутні послуги) на митну територію України для їх використання або споживання на митній території України, незалежно від того, який режим оподаткування вони використовують згідно із законодавством, є платниками податку, а отже, при імпорті культурних цінностей на митну територію України сплачують ПДВ на загальних підставах».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі