Теми статей
Обрати теми

Калейдоскоп документів. Нацбанк уніс певні зміни до порядку здійснення валютно-обмінних операцій

Редакція БТ
Калейдоскоп документів від 27.02.2008 р. № 47

Нацбанк уніс певні зміни до порядку здійснення валютно-обмінних операцій

 

Нацбанк уніс до двох своїх документів зміни стосовно валютно-обмінних операцій на території України.

1.

Зміни до Правил використання готівкової іноземної валюти на території України, затверджені постановою НБУ від 30.05.2007 р. № 200.

Правила

доповнено нормою, що члени ІАТА (Міжнародна асоціація повітряного транспорту) та агенти авіапідприємств — членів ІАТА можуть використовувати готівкову іноземну валюту як засіб платежу відповідно до отриманих індивідуальних ліцензій НБУ. Крім того, як засіб розрахунку з такими авіапідприємствами (для оплати послуг з міжнародних авіаперевезень) іноземну валюту можуть використовувати і фізичні особи.

Уточнено, що фінансові установи, які отримали генеральну ліцензію НБУ на здійснення валютних операцій, та національний оператор поштового зв’язку можуть використовувати готівкову іноземну валюту для проведення валютних операцій відповідно до отриманих ліцензій.

2.

Зміни до Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України, затвердженої постановою НБУ від 12.12.2002 р. № 502.

Узагальнено визначення терміна «пункт обміну іноземної валюти». Тепер це структурна одиниця, що відкривається банком (фінансовою установою), у тому числі на підставі агентських договорів з юридичними особами — резидентами, а також національним оператором поштового зв’язку, де здійснюються валютно-обмінні операції для фізичних осіб — резидентів і нерезидентів з дотриманням вимог цієї

Інструкції та інших нормативно-правових актів НБУ. По суті, з трьох існуючих визначень зробили одне.

Уточнено, що національний оператор поштового зв’язку також може відкривати пункти обміну валют.

Інструкцію

доповнено нормою, що про зміну назви банку (фінансової установи), яка має обмінний пункт, слід письмово інформувати територіальне управління НБУ, яке безкоштовно має зробити позначку в довідці про реєстрацію пункту обміну валюти.

З

Інструкції вилучено додаток 10 «Кваліфікаційні вимоги до працівників, які здійснюють валютно-обмінні операції з готівковою іноземною валютою иа дорожніми чеками».

Зміни набули чинності 25.03.2008 р.

(

Постанова Національного банку України від 27.02.2008 р. № 47)
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі